Для чого потрібен Bluetooth, якщо є Wi-Fi – простими словами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто плутається для чого потрібен Bluetooth, якщо є Wi-Fi — для чого ці дві технології, яких об’єднує, за фактом, тільки одне: обидва стандарти є бездротовими та створені для передачі даних. За ідеєю, можна було об’єднати ці технології, але досі цього не зроблено — у смартфонах присутні два модулі бездротового зв’язку – Wi-Fi та Bluetooth (крім NFC та модуля роботи зі стільниковою мережею). 

Дальність дії

Дальність сучасного Wi-Fi — сотні метрів, а у Bluetooth за добрих умов складе кілька десятків метрів. У модуля Wi-Fi більш чутливий приймач і передавач, а протокол Bluetooth і не передбачає підключення пристроїв на великих відстанях – мається на увазі, що обидва “блютус” девайса повинні бути поруч. Якби всі ставили модуль Wi-Fi замість Bluetooth, це було б невиправдано дорого, а гаджети не були б такими мініатюрними.

Швидкість у Wi-Fi більше

А Bluetooth з’єднання висока швидкість не потрібна. Як правило, через “блютус” підключають дрібні гаджети – клавіатуру, мишу, навушники. Рідко коли це з’єднання використовується для передачі файлів через низькі швидкості. Для порівняння, швидкість сучасного Wi-Fi може становити кілька гігабіт, а у «синього зуба» одиниці мегабіт. Wi-Fi призначений для підключення пристроїв до інтернету та локальних мереж, а «блютус» створений виключно для з’єднання між одним та другим пристроєм (peer-to-peer).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Енергоспоживання у Wi-Fi вище

Якби ваші бездротові навушники мали модуль Wi-Fi, то вони розряджалися приблизно за півгодини прослуховування музики. Сам модуль споживає багато енергії, адже його неможливо зробити слабкішим — не можна відходити від стандарту. А ось Bluetooth славиться своїм низьким енергоспоживанням – в режимі очікування гаджети можуть працювати тижнями та чекати сигналу, тому останній добре підходить для керування тими чи іншими гаджетами.

Але є ще одна цікава технологія – NFC, багато хто її знає через можливість оплатити смартфоном на касі. Але ця технологія є досить цікавою і також використовується для управління або передачі дуже малого обсягу інформації в тих місцях, де наявність модуля Bluetooth не потрібна. Наприклад, для поєднання двох пристроїв, відкриття дверей, передачі якихось ідентифікаційних даних.

Як ви вже зрозуміли – використовувати Wi-Fi замість Bluetooth – це як прибирати від снігу величезним грейдером невелике подвір’я. А коли і «блютус» зайвий, а потрібно передати лише кілька байт інформації на відстані пари сантиметрів використовують NFC.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.