Статті

Якою має бути яскравість екрана смартфона, щоб зображення завжди було добре видно

Share

Ні для кого не є секретом, що однією з ключових характеристик екрану є його яскравість. Але виробники часто не обмежуються згадкою стандартної (типової) яскравості, вказуючи ще й її мінімальні, максимальні та пікові значення. І, якщо з мінімальною та максимальною яскравістю все більш-менш зрозуміло, то що таке пікова яскравість і чи варто звертати на неї увагу при виборі смартфонамонітора чи телевізора?

Трохи теорії

Яскравість будь-якого екрана – це кількість світла, що походить від білого екрана. Вона вимірюється в кд/м2 (кандел на квадратний метр), хоча в деяких випадках ми можемо зустріти і застаріле позначення яскравості в нитках. Чим більша типова яскравість, тим менший вплив на картинку надають прямі сонячні промені і тим комфортніше з ним працювати.

До речі, не варто плутати яскравість із контрастністю. Чим вища контрастність — тим відчутніші переходи між об’єктами різних кольорів. Звичайно, обидва параметри впливають на якість “картинки”, але по-різному. .

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якою має бути яскравість екрана в ідеальному смартфоні?

Тут все залежить від того, за яких умов ви хочете його використовувати. Скажімо, на вулиці смартфон вам потрібен тільки для того, щоб говорити по мобільному зв’язку — тоді вистачить і пересічного значення 300 ниток. А, може, ви захоплюєтеся мобільною зйомкою, і завжди маєте добре бачити всі деталі на екрані? Тоді яскравість точно має бути вищою.

Зі свого боку можемо надати такі орієнтири.

  • 250-400 ніт буде достатньо, якщо ви використовуєте смартфон, в основному, в приміщенні;
  • 400-600 ніт вистачить, якщо вам не так важливо якості зображення в сонячний день (аби було видно);
  • 600-800 ніт ідеально для того, щоб бачити картинку в природних кольорах при зовнішньому яскравому освітленні;
  • від 800 ніт точно влаштує мобільних фотографів і тих, кому доводиться працювати з текстом під сонцем.

Але якщо ви бачите в характеристиках смартфона «2500 нит» – не поспішайте діставати гроші. Можливо, це просто пікова яскравість зовсім не те, що нас цікавить.

Пікова яскравість: чи варто звертати на неї увагу

Пікова яскравість характеризує максимальне значення, яке може бути досягнуто під час регулювання в автоматичному режимі. Тобто, при ручних налаштуваннях такого значення досягти не вийде. Просто тому, що тривала робота з високою яскравістю веде до вигоряння екрану. Більше того, пікова яскравість зазвичай досягається не по всій площі екрана, а лише на невеликих ділянках.

Пікові значення важливі виключно для перегляду відео — наприклад, при використанні HDR, коли на якийсь короткий час потрібно максимально виділити світлу ділянку (наприклад, спалах від вибуху). Реальне максимальне значення яскравості, яке екран може видавати по всій площі, зазвичай в кілька разів нижче. Але далеко не всі вказують його на характеристики. Ймовірно, щоб його не сплутали з піковою яскравістю у конкурентів (порівняння буде явно на користь останніх).

Звичайно, і пікова яскравість характеризує можливості матриці. Але це лише непряма характеристика.

Купуючи смартфон, монітор або телевізор, звертайте увагу на показник максимальної яскравості. Він набагато важливіший, ніж значення пікової.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024

    Названо найшвидший суперкомп’ютер для штучного інтелекту

    Американський суперкомп'ютер Aurora став найпотужнішим у світі для роботи із завданнями штучного інтелекту. Його продуктивність…

    13.05.2024