Статті

Як не помилитися під час вибору SD-картки

Share

Карти Secure Digital (SD) використовуються в цифрових фотоапаратах, плеєрах, смартфонах, планшетах і навіть у ноутбуках є відповідний порт. Однак для різних пристроїв потрібні різні типи карток SD.

Класи швидкості

SD-карти працюють із різною швидкістю. Для деяких завдань це критично. Наприклад, професійному фотографу, який використовує дзеркальну камеру і зберігає знімки у форматі RAW з високою роздільною здатністю, знадобиться найшвидша картка SD. Це дозволить камері зберігати кадри максимально швидко.

Якщо ви просто фотографуєте гарний захід сонця на звичайний цифровий фотоапарат або використовуєте SD-карту для зберігання мультимедійних файлів на смартфоні, швидкість не така важлива.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Виробники використовують класи швидкості для вимірювання швидкості SD-карти.

Існує чотири різні класи швидкості: 10 (швидкість читання/запису 10 МБ/с), 6 (6 МБ/с), 4 (4 МБ/с) та 2 (2 МБ/с). Клас 10 є найшвидшим і підходить для запису відео у форматі Full HD і послідовного запису у форматі HD. Клас 2 – найповільніший, підходить для запису відео стандартної чіткості. Обидва класи 4 і 6 вважаються придатними запису відео високої чіткості.

Також існує два класи надвисокої швидкості (UHS): 1 (швидкість читання/запису 10 МБ/с) та 3 (30 МБ/с). Ці маркери в основному призначені для пристроїв, призначених для професійного використання, але ви знайдете їх на більшості сучасних карток SD.

І, зрештою, є класи швидкості відео. Ці класи включають V90 (що підтримує запис відео до 8K), V60 (запис 4K), V30 (відео HD/Full HD), а також V10 та V6 (стандартне відео).

SD-карта класу 4 або 6 для звичайного використання у цифровій камері, смартфоні або планшеті. Карти класу 10 ідеально підходять для зйомки відео високої роздільної здатності або фотографій у форматі RAW. Карти класу 2 повільні для сучасної, тому краще не використовувати їх. Врешті-решт навіть дешевий смартфон сьогодні може записувати HD-відео.

Клас швидкості SD-карти вказаний на самій SD-карті – просто знайдіть відповідне позначення. Ви також побачите клас швидкості в каталозі інтернет-магазину або на упаковці картки при покупці. Наприклад, на фотографії нижче SD-карта має позначки для класу швидкості 10, класу швидкості UHS 1 та класу швидкості відео 30.

Фізичний розмір (SD, MiniSD та microSD)

SD-карти бувають різних розмірів – стандартні карти SD, карти miniSD та карти microSD.

Стандартні SD-карти найбільші. Їх розміри 32x24x2, 1 мм, а вага близько двох грам.

Карти miniSD менші за стандартні картки SD: їх розміри 21,5x20x1,4 мм і вага близько 0,8 грама. Сьогодні це найменш поширений розмір. Карти miniSD були розроблені для мобільних телефонів, але коли ми маємо microSD, карти miniSD втратили популярність.

Карти microSD – це найменші SD-карти розміром 15x11x1 мм і вагою всього 0,25 г. Ці картки використовуються в більшості мобільних телефонів, смартфонів, планшетах і навіть дронах , що підтримують SD-карти.

Вибір розміру залежить від того, що підходить до пристрою. SD-картки підходять лише до відповідних слотів. Карту microSD не можна вставити у стандартний слот для карток SD. Втім, ця проблема вирішується придбанням дешевого адаптера.

Ємність

Карти стандартної ємності SD (SDSC) мають розмір від 1 Мб до 2 Гб. Стандарт SD високої ємності (SDHC) був створений пізніше і допускає використання карток розміром від 2 до 32 ГБ. Ще новий стандарт — SD Extended Ємність (SDXC), який дозволяє використовувати карти розміром від 32 Гб до 2 Тб.

При покупці SD-карти вам необхідно вибрати той клас швидкості, розмір та ємність, який відповідає вашим потребам. Обов’язково перевірте, що ваш пристрій підтримує, і подумайте, яка швидкість і ємність вам дійсно потрібні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Складено топ-6 найкращих смартфонів на Android на весну 2024 року

    На першому місці, зненацька, опинився зовсім не флагманський Samsung Galaxy S24 Ultra, а Google Pixel…

    13.05.2024

    Названо найкращі смартфони за часом роботи від акумулятора на 2024 рік

    Ведучий YouTube-каналу Quke.ru перерахував найкращі за автономністю смартфони на сьогодні. Blackview 9300 Pro . Він оснащений…

    13.05.2024

    Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

    Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові…

    13.05.2024

    1600-річний камінь із загадковим написом знайшли в англійському саду

    Чоловік в Англії, що пропалює свій сад, зробив унікальне відкриття. Він знайшов старий камінь із…

    13.05.2024

    Опубліковано зображення першого ноутбука на Snapdragon X Plus

    У мережі з'явилися якісні зображення ноутбука Lenovo IdeaPad Slim 5, побудованого на базі процесора Qualcomm…

    13.05.2024

    Що відомо про iPhone 16 Pro: характеристики, ціна, дата виходу

    Численні інсайди вказують на те, що в цьому поколінні найочікуваніший флагман отримає новий дизайн, збільшений…

    13.05.2024