Як часто потрібно міняти роутер: відповідь експертів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Про те, що роутер потрібно періодично оновлювати, ми замислюємося нечасто. Зазвичай домашні роутери рідко виходять з ладу і можуть справно роздавати інтернет роками, але якщо ви помітили такі тривожні симптоми, як повільне підключення, низька швидкість завантаження і обриви з’єднання, – варто замислитися про купівлю нового.

Як зрозуміти, що настав час міняти роутер

Відповідь на запитання “Як часто міняти роутер?” дуже проста – кожні 2-3 роки. Як і будь-які інші гаджети, з часом роутери застарівають. З’являються нові технології та можливості, які впливають на принцип передачі даних, кількість каналів і швидкість. Наприклад, уже зараз є пристрої, що підтримують Wi-Fi 7. Звісно, це зовсім новий стандарт, і Wi-Fi 5 і 6 активно використовуються виробниками, але якщо ви давно не міняли роутер, то ваш новий телефон або ноутбук можуть мати проблеми з підключенням.

4 ознаки, що ваш роутер застарів

  • Низька швидкість і продуктивність. Часто відвідувані сайти відкриваються повільніше, фільми в онлайн-кінотеатрах завантажуються довго, а про завантаження важких файлів годі й казати.
  • Нестабільне з’єднання. Під час під’єднання відразу декількох пристроїв деякі гаджети мимовільно відключаються від мережі.
  • Пропадає сигнал. Пристрої, віддалені від маршрутизатора, гірше ловлять сигнал або періодично втрачають його.
  • Несумісність нових пристроїв із роутером. Проблема, якої ми трохи торкнулися вище: гаджети, що підтримують нові стандарти Wi-Fi, підключаються насилу або працюють повільніше, ніж могли б.

Що потрібно знати, якщо ви хочете підібрати новий роутер

Отже, ми з’ясували, що роутер необхідно замінити. А як вибрати відповідний?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Визначте тип підключення. З’ясуйте, який тип підключення забезпечує ваш провайдер. Для витої пари підійде майже будь-який роутер, а для оптоволокна потрібні маршрутизатори з портами SFP і SFP+.
  • Підберіть стандарт Wi-Fi. Виберіть відповідний стандарт, виходячи з ваших потреб. Наприклад, сучасній сім’ї з кількох людей однозначно вистачить роутера з Wi-Fi 6 – він працює одразу на двох частотах 2,4 і 5 ГГц і дає змогу під’єднувати десятки пристроїв одночасно, не втрачаючи швидкості. А ось для літніх родичів, які не є активними користувачами мережі, може вистачити і Wi-Fi 4 або 5.
  • Технології та функції. Зверніть увагу на додаткові можливості, які є у маршрутизатора. Тим, хто живе у великому будинку, може стати в пригоді функція Mesh – система з роутера і моделей-ретрансляторів, яка збільшує площу покриття. Опція “батьківський контроль” дасть змогу налаштувати мережу для дитячих пристроїв, а вбудований антивірус захистить ваші дані.
  • Антени. Вивчіть моделі з великою кількістю антен. Чим їх більше, тим стабільніший сигнал і ширша площа покриття.

Популярні моделі роутерів для дому в 2023 році

Для тих, хто ніяк не може визначитися, ми підготували невеликий список роутерів. Всі моделі від різних виробників і мають різні функції.

  • TP-LINK Archer Archer C80 – хороший варіант для двох-трикімнатної квартири. Роутер підтримує діапазони 2,4 ГГц і 5 ГГц, працює з даними пристроїв у три потоки і має 4 гігабітних LAN-порти і 4 спрямовані антени. Є функції гостьової мережі, батьківського контролю, оптимізації підключення та OneMesh. Для налаштування можна використовувати як веб-інтерфейс, так і мобільний застосунок.
  • Xiaomi Mi Wi-Fi Router 4A Gigabit Edition – бюджетний і надійний варіант для однокімнатної квартири або квартири студії. У роутера 2 гігабітних LAN-порти, 4 спрямовані антени і підтримка частот 2,4 ГГц і 5 ГГц. Налаштовується модель через мережевий інтерфейс або мобільний застосунок.
  • Keenetic Giga (KN-1011) AX1800 – роутер для великих будинків і квартир. Працює у двох діапазонах: 2,4 ГГц і 5 ГГц. Має 4 спрямовані антени, 4 LAN-порти і роз’єм SFP для під’єднання оптоволокна. Підтримує Wi-Fi 6 і Mesh-систему, а також функції гостьової мережі та батьківського контролю. Як і в попередніх випадках, налаштовується за допомогою веб-інтерфейсу або мобільного застосунку.

Не забувайте вивчати відгуки про роутери перед покупкою – вони точно допоможуть зрозуміти, чи впораєтеся ви з налаштуванням самостійно або знадобиться допомога фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.