Скільки часу можна сидіти в смартфоні без шкоди для здоров’я

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Якщо кнопковими телефонами ми переважно користувалися лише для зв’язку, то сучасні смартфони на Android стали для нас головним супутником життя. З їхньою допомогою ми нескінченно листуємося в месенджерах, читаємо новини, граємо та дивимося відео. Ніхто не буде сперечатися з тим, що наші очі проводять перед екраном багато часу. Але чи безпечно це, а головне – скільки можна сидіти в телефоні? На ці питання ми і постараємося сьогодні відповісти.

Реклама

Що буде, якщо довго сидіти в телефоні

Яка небезпека смартфона для очей? Тривале сфокусоване навантаження призводить до головного болю, втоми м’язів і короткозорості. Особливо небезпечні ці наслідки для дітей і підлітків, чий організм перебуває в процесі росту.

Також шкода смартфона для людини проявляється у виникненні різного роду психічних відхилень. Це і депресія, і проблеми зі сном, і інформаційний стрес. Словом, мобільний пристрій дійсно становить загрозу, якщо довго сидіти в телефоні.

Скільки можна сидіти в телефоні

Тривале проведення часу з телефоном викликає проблеми з очима і не тільки
Оцінки того, скільки можна на день сидіти в телефоні, розходяться. Кожен лікар дає свої поради, спираючись на власний досвід і наукові дослідження. Згідно з верхньою межею, якої, зокрема, дотримується офтальмолог Сергій Хомяков, сидіти в телефоні можна до 6 годин на день. Але важливо зробити кілька застережень.

6 годин – рекомендований час сфокусованого навантаження дорослої людини на добу, а до такого належить аж ніяк не тільки взаємодія з екраном смартфона. Також це стосується роботи за комп’ютером, перегляду телевізора та виконання інших дій, коли наші очі дивляться в одну точку. Тому індивідуальні рекомендації щодо того, скільки потрібно сидіти в телефоні, відрізняються.

Крім того, 6 годин – це загальний час протягом доби, коли ви потенційно можете сидіти в телефоні. Без шкоди для здоров’я вичерпати ліміт одразу не вийде. Кожні 20-30 хвилин необхідно робити перерву, виконуючи хоча б елементарну гімнастику очей.

Нарешті, важливу роль відіграє те, як ви користуєтеся пристроєм. Смартфон потрібно тримати нерухомо на відстані 30 сантиметрів від очей, а екран при цьому має бути чистим. Порушення рекомендацій викличе додаткове навантаження на очі.

Скільки можна дитині сидіти в телефоні

Трохи інакша ситуація з дітьми, чиї організм і особистість тільки формуються. Щоб визначити, скільки дитина має сидіти в телефоні, варто звернутися до результатів дослідження Університету Ханьян (Сеул, Республіка Корея), яке оцінювало вплив мобільних пристроїв на психіку підлітків.

Учені дійшли висновку, що підліток може сидіти в телефоні до 4 годин на день. За більш тривалого використання спостерігаються проблеми зі сном, депресивні симптоми та високий коефіцієнт стресу. Але це стосується виключно психічного стану.

Оцінка шкоди смартфона для очей відрізняється залежно від віку дитини. Що вона молодша, то менше часу може безпечно користуватися гаджетами. До 12 років дітям можна сидіти в телефоні 1-2 години, а підліткам – до 4-х. Але, як і у випадку з рекомендаціями для дорослих, не можна забувати про перерви кожні 20-30 хвилин.

Як подивитися, скільки ти сидиш у телефоні

Операційна система Android дозволяє подивитися, скільки часу ти користуєшся телефоном на день. Отримати доступ до статистики можна так:

  1. Відкрийте налаштування пристрою.
  2. Перейдіть до розділу «Цифрове благополуччя та батьківський контроль».
  3. Тут ви побачите діаграму, що показує загальний час, який ви провели за екраном пристрою протягом доби.
  4. Для отримання більш детальної інформації потрібно відкрити панель інструментів.

Також у цьому розділі можна обмежити час роботи програм . А дорослі, чия дитина постійно сидить у телефоні, можуть настроїти батьківський контроль на Android , про що ми розповідали в окремому матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: