Усе, що ви хотіли знати про ШІ: вісім переваг і шість недоліків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останніми роками штучний інтелект у всіх на слуху, особливо після запуску таких сервісів, як ChatGPT і Midjourney. Хтось захоплюється можливостями, які надає ця технологія, а хтось, навпаки, вбачає в нейромережах небезпеку. Тож які ж переваги та недоліки штучного інтелекту? Відповідь на це питання ви знайдете в нашій новій статті.

Штучний інтелект або, скорочено, ШІ – це програма, здатна до навчання та імітації процесів людського інтелекту. По суті, штучним інтелектом можна вважати будь-яку програму або пристрій, здатний виконати завдання замість людини. Хоча штучний інтелект має безліч переваг, є в нього і недоліки.

Почати пропонуємо з переваг

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перевага №1: скорочення помилок через людський фактор

Одна з найголовніших переваг штучного інтелекту полягає в тому, що він може значно зменшити кількість помилок і підвищити точність результату під час виконання різних завдань. Рішення, прийняті ШІ на кожному етапі, визначаються раніше зібраною інформацією і певним набором алгоритмів. При правильному програмуванні помилки можна звести до нуля. Яскравим прикладом зниження помилок через людський фактор за допомогою ШІ є використання роботизованих хірургічних систем, які можуть виконувати складні процедури з неймовірною точністю й акуратністю, знижуючи ризик людської помилки та підвищуючи безпеку пацієнтів.

Перевага №2: зниження рівня ризику

Ще одна перевага ШІ полягає в тому, що з його допомогою можна мінімізувати ризики, даючи змогу роботам і штучному інтелекту виконувати за людину небезпечні завдання, чи то знешкодження бомби, чи то політ у космос, чи то дослідження найглибших частин океанів. Роботизовані пристрої з металевими корпусами стійкіші до різних ушкоджень і обстановку, а ще вони можуть виконувати роботу з більшою точністю і повільно зношуються. Один із прикладів використання ШІ з метою мінімізації ризиків для здоров’я та життя людини – повністю автоматизована виробнича лінія на підприємстві. Роботи виконують усі завдання, виключаючи ризик людської помилки і травм у небезпечних умовах. Роботизовані пристрої здатні замінити людину за будь-яких природних або техногенних катастроф. Наприклад, вибух на Чорнобильській АЕС. Якби існували тоді роботи зі штучним інтелектом, вони змогли б допомогти зменшити вплив радіації, контролюючи пожежу на ранніх стадіях.

Перевага №3: працездатність 24/7

Безліч досліджень говорять про те, що люди максимально продуктивні лише 3-4 години на день. Також кожній людині необхідні перерви, вихідні та відпустка, щоб утримати баланс між роботою та особистим життям. Не варто забувати і про лікарняні. А ось штучний інтелект, на відміну від людини, здатний працювати нескінченно без перерв. Роботи думають набагато швидше, ніж люди, і здатні виконувати кілька завдань одночасно з неймовірною точністю. Вони можуть навіть легко виконувати стомлюючу монотонну роботу за допомогою алгоритмів ШІ. Наприклад, ШІ вже зараз активно використовується багатьма компаніями у вигляді чат-ботів для онлайн-підтримки клієнтів. Такі віртуальні консультанти можуть надати миттєву допомогу клієнтам у будь-який час і в будь-якому місці, відповідаючи на найпоширеніші запитання, виконуючи прості звернення і передаючи складні проблеми людям, тим самим забезпечуючи безперебійне цілодобове обслуговування клієнтів.

Перевага №4: цифрові помічники

Деякі технологічно просунуті компанії вже сьогодні взаємодіють зі своїми клієнтами за допомогою цифрових помічників на базі штучного інтелекту, скоротивши свій штат. Причому, деякі інтелектуальні помічники на кшталт чат-ботів побудовані таким чином, що складно визначити, розмовляємо ми з людиною чи чат-ботом. У багатьох підприємств є команда співробітників з обслуговування клієнтів для вирішення різних проблем і звернень. Але використовуючи сучасні досягнення у сфері ШІ підприємства можуть замінити частину персоналу на різних позиціях на голосового або чат-бота.

Перевага №5: нові винаходи

ШІ дав потужний поштовх численним інноваціям, багато з яких допоможуть людям у вирішенні складних проблем. Наприклад, недавні досягнення в цій галузі дають змогу лікарям діагностувати рак молочної залози на більш ранніх стадіях. Ще одним прикладом нових винаходів є безпілотні автомобілі, які використовують комбінацію камер, датчиків і алгоритмів штучного інтелекту для пересування транспортного засобу дорогами без втручання людини. Безпілотні автомобілі можуть підвищити безпеку дорожнього руху, зменшити затори на дорогах і підвищити рівень мобільності людей з обмеженими можливостями. Такі безпілотні машини розробляють різні компанії, включно з Tesla, Google і Uber, і, як очікується, вони зроблять справжню революцію в транспортній сфері.

Перевага №6: неупереджені рішення

Подобається нам це чи ні, але потрібно визнати, що людьми тією чи іншою мірою рухають емоції. Водночас штучний інтелект позбавлений емоцій, а від того дуже практичний і раціональний у своїх рішеннях. Величезна перевага ШІ полягає в його неупередженості, а отже, в ухваленні більш точних і правильних рішень. Наприклад, системи на основі штучного інтелекту вже зараз використовують для підбору персоналу на основі навичок і кваліфікації, а не демографічних даних. Це допомагає усунути упередженість у процесі найму, що підвищує інклюзивність і створює різноманітність у робочому середовищі.

Перевага №7: монотонна робота

Як ми вже писали вище, ШІ чудово зарекомендував себе у виконанні монотонної роботи і завдань, що повторюються, чи то перевірка документів на помилки, чи то розсилка листів подяки. Ми можемо використовувати штучний інтелект, щоб ефективно автоматизувати цю роботу і позбутися рутини, що дасть змогу зосередитися на більш творчій діяльності. Уже сьогодні роботів використовують на виробничих і складальних лініях для виконання повторюваних завдань, наприклад, зварювання, фарбування або пакування. Цю роботу вони виконують з вищою точністю і швидкістю, ніж людина, скорочуючи витрати на оплату праці та підвищуючи ефективність.

Перевага №8: використання в медицині

ШІ також зробив значний внесок у розвиток сучасної медицини – від підвищення ефективності та точності діагностики і лікування до створення нових ліків і проведення клінічних випробувань. Інструменти на базі штучного інтелекту можуть допомогти лікарям і вченим аналізувати дані пацієнтів, виявляти потенційні ризики для здоров’я і розробляти персоналізовані плани лікування. Це має призвести до поліпшення здоров’я пацієнтів і допомогти прискорити розробку нових методів лікування і технологій.

Тепер пропонуємо перейти до недоліків штучного інтелекту.

Недолік №1: високі витрати

За створенням машини, здатної імітувати людський інтелект, стоїть велика праця і багатомільйонні інвестиції. Розробка таких технологій вимагає багато часу і ресурсів. Крім того, для коректної роботи ШІ необхідно, щоб система працювала на новітньому апаратному і програмному забезпеченні. Усе це робить використання систем на основі штучного інтелекту дорогим задоволенням.

Недолік №2: відсутність творчості

Ще один великий недолік ШІ полягає в тому, що неможливо навчити систему мислити нестандартно. Так, штучний інтелект здатний до самонавчання на основі раніше отриманих даних і минулого досвіду, але він геть позбавлений креативного мислення. Яскравий приклад тому – написання статей і звітів. Штучний інтелект здатний писати статті на основі наданих даних і фактів, однак на виході таким матеріалам бракуватиме глибини, авторського відчуття й оригінальності або, як люблять говорити, “душі”.

Недолік №3: ризик зростання рівня безробіття

Одна з головних небезпек штучного інтелекту полягає в скороченні робочих місць. Роботи вже почали замінювати людей на різних позиціях, чи то виробнича лінія, чи то служба підтримки клієнтів. Уже сьогодні роботи часто використовуються для заміни людських ресурсів на виробничих підприємствах у деяких більш технологічно розвинених країнах, таких як Японія. Але водночас роботизація різних робочих процесів не тільки підвищує ефективність, але й створює додаткові можливості для людей, тим паче не варто забувати про те, що контролювати цих роботів усе-таки має людина.

Недолік №4: ШІ може зробити людей більш ледачими

Як ми вже говорили раніше, системи на основі штучного інтелекту здатні автоматизувати більшість утомливих і монотонних завдань. Оскільки нам із приходом сучасних технологій не потрібно запам’ятовувати багато інформації або розв’язувати справжні головоломки під час виконання роботи, ми схильні дедалі менше і менше навантажувати свій мозок. Ця залежність від штучного інтелекту може стати серйозною проблемою як для нас сьогодні, так і для майбутніх поколінь.

Недолік №5: відсутність емоційності

Відсутність емоційності можна віднести як до переваг, так і до недоліків штучного інтелекту. Так, ШІ не керується почуттями, що дає йому змогу ухвалювати точніші рішення. Але водночас люди функціонують як команда, і управління командою має важливе значення для досягнення цілей, зокрема й робочих, а людські зв’язки, що становлять основу команд, не можна замінити машинами.

Недолік №6: відсутність поліпшень

Як відомо, штучний інтелект працює на основі раніше завантажених у систему даних і минулого досвіду. ШІ вміє багаторазово виконувати одне й те саме завдання, але якщо нам потрібно внести будь-які коригування або поліпшення, то необхідно вручну змінити код системи. До штучного інтелекту не можна отримати доступ і використовувати його так само, як людський інтелект, але, з іншого боку, він може зберігати нескінченну кількість даних.

Машини можуть виконувати тільки ті завдання, для яких їх було розроблено або запрограмовано, і якщо їх попросять виконати щось іще, то вони, найчастіше, зазнають невдачі, що може мати серйозні негативні наслідки.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.