Стеження через смартфон: як дізнатися і що з цим робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хто може за вами стежити

Майже у всіх країнах стільникові оператори співпрацюють зі спецслужбами і надають їм дані про користувачів за запитом. Точно так само роблять і великі корпорації на кшталт Google. Однак підкреслимо ще раз – “за запитом”.

Якщо вас підозрюють у шахрайстві або інших злочинах, якщо ви чиновник із доступом до державної таємниці – ймовірність того, що ваші розмови або листування в соцмережах хтось аналізує, сильно підвищується. Якщо ви простий обиватель і диктуєте мамі телефоном, як встановити VPN, а друзям кидаєте посилання на торренти, то розслабтеся: напевно, ви не цікаві жодному “товаришу майору”.

Стежити за вашим телефоном можуть і зловмисники, яких цікавлять ваші банківські картки або паролі від сервісів. Це питання контролювати набагато простіше, адже дані від оператора вони ніяк не отримають, а отже, проникати на ваш смартфон повинні через шкідливі програми. Приблизно до цього ж розряду можна віднести стеження з боку колекторських агентств, які хочуть “струсити” з вас борги – можливо, ваші, а можливо, чиїсь чужі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нарешті, вас може “сталкерити” (непомітно відстежувати) хтось із ваших рідних. Навіщо? Ну, скажімо, підозрює вас у зраді, або вважає, що ви ховаєте від нього велику суму грошей. Для цього родич-шпигун може, наприклад, поставити переадресацію дзвінків на свій номер у разі, якщо до вас не можуть додзвонитися.

Як дізнатися, що за вами стежать через смартфон

Відразу розвіємо популярні міфи: батарея, що перегрівається під час розмови, поганий зв’язок, раптові перезавантаження гаджета – це не про шпигунство. Це про те, що ваш телефон варто віднести в сервісний центр. Ну, і про поганий зв’язок.

Дізнатися, чи відстежують вас спецслужби, навряд чи вийде. Ну, хіба тільки у вас є знайомий у цих самих спецслужбах. Та й у будь-якому разі, якщо вже ви їм дуже потрібні, то хоч викидайте смартфон – під вас можуть “підкопатися” іншими способами.

Щоб перевірити, чи налаштована у вас переадресація викликів і голосових повідомлень, є спеціальні коди.

Щоб дізнатися, чи увімкнена у вас переадресація повідомлень і дзвінків, наберіть *#21#Щоб дізнатися номер переадресації, наберіть *#62#

Найімовірніше, там буде один із номерів оператора. Але хто знає – можливо, ви побачите там телефон когось із рідних?

Якщо ви подивилися налаштування переадресації, і вам щось у них не сподобалося – можете їх скинути. Для цього просто наберіть код ##002#, і всі переадресації обнуляться.

Як уникнути стеження і втрати особистих даних через смартфон

Захищайте свій телефон паролем на екрані блокування. І нехай він буде складнішим, ніж 123456 або ваш рік народження. Взагалі, де тільки можна, використовуйте складні паролі та двофакторну автентифікацію (наприклад, вхід на пошту через пароль і SMS на телефон); Встановлюйте тільки додатки з AppStore і GooglePlay, не завантажуйте програми з “лівих” сайтів; Встановіть антивірус і періодично, раз на кілька місяців, перевіряйте свій смартфон на наявність шкідливих програм; Не викладайте в соцмережах усе підряд, включно з домашнім телефоном, електронною поштою для зв’язку і місцем роботи. Це вас не убезпечить повністю, але з іншого боку – навіщо ж підставлятися?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.