Як зібрати ігровий ПК на 2024 рік: покрокова інструкція

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вже у січні 2024 року вийдуть довгоочікувані продовження одразу двох популярних ігрових франшиз. Пригодницький платформер Prince of Persia The Lost Crown повернеться до класичної 2D-графіки. А файтинг Tekken 8 покращить фізику ударів і дасть ще більше свободи кастомізації зовнішнього вигляду персонажів. Для цих, а також подальших ігор 2024 року, може знадобитися проапгрейдити комп’ютер. Пропонуємо вашій увазі найзбалансованішу, на нашу думку, конфігурацію ПК.

А підібрати материнку, кулер, пам’ять, БЖ та інші компоненти допоможе зручний конфігуратор ПК на сайті KTC.ua. Після вибору процесора, розумний конфігуратор запропонує лише материнські плати відповідного сокету і кулери підходящого TDP. Кількість і тип модулів пам’яті (DDR4 чи DDR5) теж будуть пропонуватися відповідно до материнки. Рекомендовану потужність блоку живлення конфігуратор автоматично розрахує згідно з енергоспоживанням усіх компонентів ПК. Додатково можна укомплектовувати комп’ютер монітором, клавітурою, мишкою, навушниками та геймпадом. А також замовити професійну збірку і тестування ПК, встановлення ліцензійної ОС Windows і набору корисних програм.

Intel Core i5-14600KF — мабуть, найкращий зараз ігровий процесор з частотою авторозгону Turbo Boost до 5.3 ГГц і можливістю подальшого ручного оверклокінгу, завдяки розблокованному множнику. Має гібридну архітектуру з шістьма потужними ядрами Raptor Lake Refresh, кожне з яких ділиться на два віртуальні потоки Hyper-Threading, і вісьмома додатковими енергоощадними ядрами Gracemont, які використовуються для нескладних фонових процесів. Разом отримуємо цілих 20 обчислювальних потоків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головним нововведенням 14-го покоління Intel Core порівняно з 13-тим є технологія Intel APO (Application Optimization). Завдяки більш рівномірному розподілу навантаження на потужні й енергоощадні ядра, досягається суттєвий приріст FPS в іграх. Щоправда, бібліотеки Intel APO обов’язково повинні додати у свою гру самі розробники. Процесор Core i5-14600KF однаково добре працює з класичною оперативною пам’яттю DDR4 і прогресивною DDR5, причому остання тепер може працювати на частоті 8000+ МГц. Виділяє 14600KF аж 181 Вт тепла, тому потребує повітряний суперкулер або краще водянку.

Goodram IRDM DDR5 (код моделі IR-6400D564L32S/32GDC) — готовий парний комплект оперативної пам’яті 2х16 ГБ від польського бренду з консервативним дизайном радіаторів без підсвічування. До того ж, радіатори мінімальної висоти, щоб не конфліктувати з масивним процесорним кулером. На частоті 6400 МГц пам’ять працює при підвищеній напрузі живлення 1.35 В проти типових 1.1 В для низькочастотної версії DDR5-4800 МГц. Але у оверклокерської пам’яті минулого покоління DDR4 напруга була ще вищою, тобто нова DDR5 більш енергоощадна.

За точний контроль напруги відповідає мікросхема PMIC, а за автоматичну корекцію помилок читання та запису — технологія ECC. Нарешті, для спрощення розгону пам’яті передачена технологія Intel XMP, яка працює в тому числі на материнських платах AMD. Потрібно лише зайти в меню налаштувань BIOS і вибрати оптимальне співвідношення частоти та таймінгів. Для 6400 МГц — це формула CL32-38-38-102, чим нижчі таймінги, тим краще, бо це мінімізує затримки. Серія Goodram IRDM DDR5 включає ще більш швидкі та місткі модулі пам’яті — до 6800 МГц і 2х32 ГБ.

Cougar Atlas 750 — блок живлення з сертифікатом енергоефективності 80 PLUS Bronze, що означає коефіцієнт корисної дії 87%. Це зменшує виділення побічного тепла і дозволяє заощаджувати на рахунках за електроенергію. Побудований на сучасній схемотехніці з коефіцієнтом корекції реактивної потужності Active PFC 99%, роздільною стабілізацією низьковольтних ліній DC-DC і японським довговічним конденсатором, який витримує нагрівання до 105°C. По основній лінії +12 В видає повні 750 Вт потужності, а відхилення вихідної напруги не перевищує 2%.

Вміє працювати в широкому діапазоні вхідної напруги 100 – 240 В і захищений від короткого замикання, стрибків напруги та перевантаження по лініях. Вентилятор діаметром 12 см до половини навантаження на БЖ працює практично безшумно, після чого плавно нарощує оберти. Має суцільно чорні кабелі: 24-піновий для материнської плати одягнений у нейлоновий чохол, а всі інші зроблені плоскими і м’якими для зручного вкладення всередині корпуса ПК. Передбачено два процесорних конектора 4+4-пін і аж чотири відеокарткових 6+2-пін.

Biostar B760A-Silver — повнорозмірна ATX материнська плата для процесорів Intel Core 12, 13 і найновішого 14-го покоління процесорів. В останньому випадку може знадобитися оновлення прошивки BIOS, на щастя, у материнки є спеціальна кнопка, яка дозволяє це зробити навіть без процесора. Має потужну підсистему живлення з цифровими мосфетами DrMOS і масивними радіаторами. Слотів оперативної пам’яті DDR5 чотири штуки з частотою 6400+ МГц. Перший відеокартковий роз’єм армований металом і працює по найшвидшій шині PCIe 5.0.

Другий аналогічний роз’єм працює вже по шині PCIe 4.0, чого, втім, достатньо для будь-якої GPU. Слоти для SSD M.2 також представлені четвертою версією PCI-Express. У випадку ж використання інтегрованої відеокарти передбачено два цифрових вихода: HDMI та Display Port. Портів USB на задній інтерфейсній панелі аж вісім штук, один з яких двосторонній Type-C. Звукова підсистема представлена 7.1-канальним кодеком Realtek, а дротовий інтернет — 2.5-гігабітним Ethernet. Також є слот для адаптера Wi-Fi 6E та конектори підсвічування RGB 12В і ARGB 5В.

Sapphire Radeon RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC (код моделі 11330-01-20G) — потужна відеокарта з солідними 16 ГБ пам’яті GDDR6, широкою шиною 256-біт і системою охолодження з трьома вентиляторами із загнутими лопастями для покращення аеродинаміки. А подвійні підшипники мінімізують витікання мастила, що на 85% подовжує термін їхньої служби. До того ж, вентилятори легко знімаються окремо від кулера, щоб очистити їх від пилу. Трубки зроблені композитними: зовні нікель для захисту від корозії, а всередині мідь для кращої теплопровідності.

Жорсткості конструкції додає металевий бекплейт, а стилю — синхронізоване ARGB підсвічування. На відеокарті є перемикач між двома мікросхемами BIOS, які відповідають тихому та максимальному режимам охолодження. Більш тонкі налаштування можна зробити у фірмовому додатку Sapphire TriXX: оверклокінг, даунвольтинг, температура переходу на пасивний режим охолодження, колір підсвічування. Архітектура AMD RDNA 3 підтримує новітню технологію FidelityFX Super Resolution 3, яка суттєво підвищує частоту кадрів в іграх без втрати чіткості зображення.

Chieftec Hunter 2 — корпус формату Midi-Tower, який вміщує будь-які материнські плати від найменших Mini-ITX до найбільших ATX. Порівняно з першим поколінням «Мисливця», отримав алюмінієву передню панель. По центру, як і раніше, зроблений сітчастий виріз для максимізації забору свіжого повітря. Три вентилятори розташовані попереду, ще один ззаду, всі з підсвічуванням Rainbow ARGB. Підключаються вентилятори до центрального хабу, яким можна керувати двома кнопками на інтерфейсній панелі корпуса, або синхронізувати з материнкою.

Також на інтерфейсну панель додали новомодний порт USB Type-C. Бічна панель кріпиться на петлі, наче дверцята, має магнітний замок і ручку для зручного відкривання. Загартоване скло не боїться подряпин і помірної сили ударів. Зроблена рама корпуса зі сталевих листів товщиною 0.5 мм і важить солідні 5.2 кг. Відеокарта вміщається довжиною до 320 мм, а системи рідинного охолодження — до 280 мм. Зовні корпуса розташований легкознімний протипиловий фільтр, а внутрішні отвори для протягування кабелів прикриті гумовими шторками.

Jonsbo TW7-240 ARGB — система рідинного охолодження замкнутого циклу, тобто прямо на заводі заправлена холодоагентом і одразу готова до використання. Радіатор має типорозмір 240 міліметрів і продувається двома вентиляторами діаметром 12 сантиметрів. Побудовані вони на гідравлічному підшипнику, мають прозорі лопасті й обертаються на швидкості від 600 до 1800 RPM. Помпа ж побудована на керамічному підшипнику, який не боїться корозії, і працює на фіксованій швидкості 2400 об/хв, що результує у помірний рівень шуму 27 дБ.

З процесором контактує помпа через мідну теплорозподільчу пластину, що має велику кількість тонких мікроканальців, через які циркулює рідина-холодоагент. Лопасті вентиляторів і кришка помпи прикрашені ARGB підсвічуванням з 3-піновим підключенням і 5-вольтовим живленням. Причому підсвічування кришки має стильний 3D-ефект. Підсвічування можна синхронізувати з материнською платою, щоб усі компоненти ПК світилися в унісон. У комплекті з водянкою постачаються кріплення на всі популярні процесорні сокети: Intel LGA 1700, LGA 1200, LGA 2011, AMD AM4 і AM5.

Goodram PX700 (код моделі SSDPR-PX700-02T-80) — твердотільний накопичувач формату M.2 NVMe із швидкісною шиною PCI-Express 4.0. Приблизно у півтора рази швидший за попередню модель PX600 і вдвічі за PX500 зі старою шиною PCIe 3.0. Має тонкий графеновий радіатор, завдяки чому підходить не тільки для настільних ПК, а й для ноутбуків та ігрової консолі PlayStation 5. Побудований на безбуферному контролері, що позитивно позначилося на його собівартості. Натомість використовується технологія Host Memory Buffer, яка задіює у якості кешу частину загальносистемної ОЗП.

Версія диска об’ємом 2 ТБ видає швидкість послідовного читання та запису великих файлів 7400 і 6500 МБ/с відповідно. Це досягається використанням новітньої флеш-пам’яті 3D NAND з багатошаровим компонуванням. Випадкова обробка дрібних файлів відбувається на швидкості до 1’000’000 IOPS. Виробником заявлений час напрацювання до 1.5 мільйона годин і ресурс перезапису 1200 ТБ на протязі п’яти гарантійних років. Також існує ще більш містка 4-терабайтна версія диска з вдвічі більшим ресурсом перезапису.

Також читайте:

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.