Статті

У чому мінуси USB Type-C

Share
Час читання: 2 хв.

Сучасний стандарт USB Type-C витісняє всі інші стандарти – пройде ще трохи часу і комп’ютери зовсім не матимуть “класичного” USB Type-A порту, а різні модифікації типу USB Type-B, “micro”, “mini” та інші підуть туди , куди пішли свого часу PCMCIA карти.

Так, USB Type-C універсальніший — він підтримує дуже високу швидкість передачі даних, різні технології, а найголовніше – він довговічний. Роз’єм у порт можна вставляти будь-якою стороною, що знижує ризик деформації порту. Але кожен порт і стандарт мають свої мінуси, поговори про них у цій статті — не забудьте підписатися на мій блог і поставити лайк.

Мінус №1 – сумісність з іншими USB портами

Найближчим часом нам потрібно буде мати в запасі потрібні перехідники, наприклад USB Type-C (смартфон) та USB Type-A для ПК та ноутбука. Так, такі перехідники є, але наприклад, знайти перехідник з Type-C на Type-B для підключення принтера може бути проблемою — принаймні в нашому місцевому комп’ютерному магазині такого дроту немає в наявності, потрібно замовляти. А що буде, якщо потрібен “екзотичний” перехідник USB Type-C -> USB Micro B?

Мінус №2 – USB Type-C багато не буває

Практика показує, що у сучасних ноутбуках не так багато портів USB Type-C. Був у мене на огляді лептоп, який не мав класичних портів A, зате мав всього два USB Type-C, притому один порт використовувався для зарядки самого ноутбука. А що це означає? Що потрібно мати з собою USB хаб на необхідні порти. Навряд чи в тих же ноутбуках у майбутньому буде багато C-портів – зараз виробники женуться за тонким корпусом, тому пристрій не багатий на різні гнізда розширення.

Мінус №3 — Не завжди Type-C працюватиме

Хоч і «Сі» стандартизовано, але все одно можуть виникати проблеми при підключенні пристроїв. Наприклад, у моїй практиці був випадок, коли смартфон не хотів заряджатися від одного конкретного кабелю, а від інших процес заряджання відбувався нормально, ці кабелі йшли в комплекті з китайськими портативними світильниками. А ось з різними хабами та перехідниками можуть виникнути проблеми — не завжди кінцевий пристрій правильно визначатиметься.

Мінус №4 — Не завжди порт передаватиме 4K відео

Щоб використовувати цей стандарт для підключення дисплея, необхідно, щоб він підтримував Display Port або Thunderbolt. Наприклад, останній може передавати відеосигнал зі швидкістю до 40 Гбіт/сек, а також разом із відео передавати дані.

Мінус №5 — Не всі можливості «тайп сі» можуть бути використані

Наприклад, провід або пристрій можуть підтримувати лише заряджання або не підтримувати заряджання, але підтримувати передачу даних. Хоча, цей грішок може мати будь-який стандарт USB.

Мінус №6 – від Type-C одна назва

Справа в тому, що цей стандарт може бути як USB 2.0, так і USB 3.2. А що це означає? А те, що, наприклад, стандарт 2.0 передає дані зі швидкістю до 480 Мбіт/сек, тоді як 3.2 Gen 2×2 підтримуватиме до 20 Гбіт/сек.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Стали відомі терміни початку виробництва iPhone SE 4

    Постачальники Apple почнуть масове виробництво iPhone SE четвертого покоління в грудні цього року, повідомив сьогодні…

    23.10.2024

    Супутниковий інтернет Starlink від SpaceX вперше запущено літаком Boeing 777

    Авіакомпанія Qatar Airways та SpaceX запустили супутниковий інтернет Starlink для пасажирів літака. Першим рейсом з…

    23.10.2024

    Apple вперше інтегрувала дуже корисну функцію з iPhone в iPad

    Компанія Apple оснастила iPad mini 7 новою системою відновлення програмного забезпечення у разі збою. Що…

    23.10.2024

    Apple припинить виробництво свого найбільш провального продукту

    Компанія Apple різко скоротила виробництво гарнітури Vision Pro та планує повністю припинити випуск поточної версії…

    23.10.2024

    Багатозадачність без стресу: як сучасні технології покращують робочий процес

    У сучасному світі, де інформація та завдання надходять з усіх боків, вміння ефективно керувати робочим…

    23.10.2024

    Стали відомі подробиці про процесор у майбутніх смартфонах Google Pixel 11

    Компанія Google лише кілька місяців тому випустила лінійку смартфонів Pixel 9 на своєму процесорі Tensor G4. Вважається, що наступного…

    23.10.2024