Користуватися телефоном перед сном все ж таки можна: деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чеські вчені з університету Масарика в Празі провели дослідження, спростовуючи міф про те, що використання мобільних телефонів увечері та вночі негативно впливає на сон. Ці результати були опубліковані в ScienceDirect .

У підлітків все не так

  • Численні дослідження розглядали вплив смартфонів на якість сну. Існувала припущення про те, що звичка користуватися телефоном перед сном може погіршити якість сну та мати негативні наслідки для здоров’я та успішності підлітків. Чеські вчені вирішили перевірити це припущення.
  • У дослідженні брали участь 203 чеські підлітки віком від 13 до 17 років. Вони завантажили спеціальний додаток на свої смартфони, який збирав дані про роботу пристрою протягом 14 днів. Вчені проаналізували взаємозв’язок між тривалістю та часом використання телефонів та якістю сну, його тривалістю та ефективністю, а також рівнем сонливості.
  • Всупереч очікуванням, вчені не виявили зв’язку між часом використання смартфонів та підвищеним ризиком порушень сну.
  • Сонливість, про яку іноді повідомляли учасники дослідження, швидше за все, була викликана не так пізнім використанням телефонів, як скороченням загальної тривалості сну (у тому числі через те, що учасники «засиджувалися в телефонах» допізна). Недосипання може виникати з різних причин, які не обов’язково пов’язані з використанням гаджетів перед сном.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.