Статті

“Невідомий номер” – хто і навіщо може дзвонити

Share
Час читання: 2 хв.

Найчастіше небажані дзвінки здійснюються з номерів, цифри яких з’являються на екрані. За бажанням на такий номер можна передзвонити або додати його до чорного списку. Якщо ж людина не хоче, щоб її контакт заблокували або дзвонили у відповідь, вона може приховати цифри свого номера. В результаті під час вхідного дзвінка на екрані смартфона абонента відображатиметься напис “Невідомий номер”, “Прихований номер” або “Номер прихований”.

Приховати свій номер можна за допомогою платної послуги АнтиАОН або антивизначник номера. Її надають всі оператори зв’язку, а підключити таку опцію можна або один раз, або певний період (наприклад, на місяць). У поодиноких випадках приховати номер можна і за рахунок спеціалізованого ПЗ, проте більшість таких програм приховують номер лише один раз за допомогою «пробного» префікса *31#.

Хто і навіщо дзвонить із прихованого номера?

Шахраї, які дзвонять жертвам з метою продзвону чи обману, рідко використовують приховування номера. Причина полягає в тому, що зловмисники часто змінюють номери, а тому не бояться блокувань або дзвінків у відповідь. Приховують цифри свого номера частіше за ті компанії, які не змінюють телефони, а тому не хочуть показувати їх тим, кому дзвонять.

У більшості випадків із прихованих або невідомих номерів дзвонять у таких випадках:

  • Співробітники рекламних відділів різних компаній. Абонентів турбують «холодними дзвінками», щоб спробувати нав’язати будь-який товар чи послугу. Оскільки офіційні номери компанії змінювати не поспішають, їм простіше оформити послугу антивизначника у мобільного оператора і тим самим уникнути блокування з боку абонентів. Крім того, на їхній номер не зможуть передзвонювати зі скаргами та претензіями.
  • Мікрофінансові організації. Компанії, які пропонують оформити мікропозики, також часто користуються прихованими номерами, щоб прорекламувати свої послуги.
  • Колектори. Найчастіше подібним займаються нелегальні колекторські агенції, які не перебувають у реєстрі Банку Росії. Крім небажання опинитися в чорному списку, колектори також приховують номери, щоб чинити додатковий психологічний тиск на жертву та спонукати її швидше повернути борг.

Рідше зі прихованих номерів дзвонять як жарти або розіграш.

Що робити, якщо дзвонять із невідомого номера?

Хоча шахраї рідко дзвонять із прихованих номерів, відповідати на виклики з них все ж таки не рекомендується. Найчастіше абонент зіштовхнеться зі спамом або хибним дзвінком колекторів. Найпростіше проігнорувати подібний виклик.

Якщо ж дзвінки з невідомих номерів почастішали, дізнатися, хто дзвонить із прихованого номера, можна за допомогою деталізації у мобільного оператора. Зазвичай її достатньо замовити на сайті провайдера зв’язку у своєму особистому кабінеті, інакше знадобиться зателефонувати своєму оператору і попросити надіслати деталізацію, наприклад, на пошту.

Важливо! Нерідко для того, щоб прихований номер з’явився в списку дзвінків, знадобиться відповісти на виклик – так дзвінок зарахується як прийнятий, а номер оператора, що дзвонить, опиниться в деталізації.

Можливість замовити деталізацію безкоштовна, а її оформлення займає кілька хвилин, якщо потрібна інформація за невеликий період часу (наприклад, минулий місяць). Крім того, на приховані номери можна скаржитися провайдеру зв’язку, щоб той їх заблокував.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

View Comments

  • Недієва порада.Сьогодні мала таку сииуацію,разів з 30 за годину дзвонив приватний номер.Замовила визначник номеру,марно,набрала оператора,вона скахала,ні визначити номер не може,ні заблокувати.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Три місця, де не можна залишати флешку, щоб уникнути її поломки

    USB-флеш-накопичувачі користуються величезною популярністю серед власників комп'ютерів, і це не дивно, адже такі пристрої дуже…

    28.06.2024

    “Vodafone” готує важливе нововведення для своїх абонентів

    Компанія «Vodafone» готується до важливих змін, які вплинуть на багатьох абонентів. Ці зміни пов’язані з…

    28.06.2024

    Нове оновлення вбиває комп’ютери з Windows 11

    Компанія Microsoft випустила нове оновлення для операційної системи Windows 11, яке виявилося проблемним. Якщо ви…

    28.06.2024

    Нова watchOS 11 припиняє підтримку рекордної кількості моделей Apple Watch

    Важливою новиною є те, що компанія Apple готується до випуску нової версії своєї операційної системи…

    28.06.2024

    “Дія” отримала нові функції: керування медичними даними тепер онлайн

    Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про розширення функціоналу мобільного додатку "Дія", що надасть громадянам доступ…

    28.06.2024

    Windows 10 отримає ще п’ять років підтримки та оновлень

    Компанія Acros Security, яка розробила сервіс мікропатчів 0Patch для підвищення безпеки програмного забезпечення, повідомила гарну…

    28.06.2024