Три неочевидні ознаки, які вказують на серйозну проблему з пам’яттю у вашого смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усередині будь-якого смартфона є модуль пам’яті – спеціальна мікросхема (одна або кілька), усередині якої зберігаються всі дані: операційна система, додатки, фото, відео, повідомлення. Процес накопичення інформації одночасно складний і простий – чип містить мільярди невидимих оку слотів, які здатні тримати електричний заряд. Є заряд – логічна одиниця, немає заряду – нуль. Це і є двійкова система числення – спеціальний алгоритм і контролер пам’яті дає змогу зберігати всередині мікросхеми сотні гігабайт даних.

Але будь-яка пам’ять подібного типу не вічна – інтенсивність використання пам’яті призводить до того, що мікрослоти втрачають здатність накопичувати електричний заряд, і тоді смартфон (або будь-який інший пристрій з таким типом пам’яті) починає працювати з помилками. У цій статті ми якраз і розглянемо 3 ознаки, які говорять про те, що зі смартфоном відбувається щось недобре. Попереджу одразу: такі самі проблеми можуть виникати і в тому разі, якщо пам’ять переповнена – у смартфоні має залишатися щонайменше 10-15% вільного об’єму, щоб він не гальмував.

Три неочевидні ознаки, які вказують на серйозну проблему з пам’яттю у вашого смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ознака №1 – Смартфон “глючить”

Ваш гаджет починає зависати зовсім або короткочасно підвисати, перезавантажуватися – все це може свідчити про проблеми з пам’яттю. Звісно, за умови, що у вас вистачає вільного місця і пристрій не заражений вірусами. Також тут варто розуміти, що морально застарілий гаджет не працюватиме спритно – додатки та ОС швидко розвиваються, і часом апарат, який був куплений 3 роки тому, вже може працювати повільно.

У разі, якщо пристрій “глючить” буквально на всіх додатках і завданнях, то найімовірніше сталася деградація постійної пам’яті. Але знову ж таки, такі ж ознаки можуть виникати якщо смартфон має проблеми з оперативною пам’яттю. У будь-якому разі після діагностики таких проблем у пристрою, найімовірніше, на нього чекає утилізація – як правило, такий ремонт можливий (і вигідний) тільки у топових сучасних смартфонів.

Ознака №2 – Помилки під час запису в пам’ять об’ємних даних

Наприклад, ви знімаєте відео і у вашого девайса є достатня кількість вільного місця. Але під час зйомки довгого відео відбувається помилка і дані загублені – найімовірніше, є проблема з постійною пам’яттю.

Проблема може спостерігатися не тільки під час зйомки відео, а, наприклад, під час встановлення або видалення додатків, файлів, оновлення системи. На завданнях з невеликим об’ємом даних все може працювати нормально, а ось коли пам’ять працює з сотнями або десятками гігабайт, проблеми якраз і проявляються.

Ознака №3 – швидко розряджається акумулятор

У разі, якщо смартфон має проблеми з постійною (та й з оперативною) пам’яттю, то це призводить до швидкої розрядки акумулятора. Нещодавно був випадок зі смартфоном у приятеля – купив новий гаджет, але минув місяць, і він став швидко розряджатися і періодично намертво зависати. Спочатку думали, що проблема з батареєю, але всі тести показували відмінний стан акумулятора. Сервіс-центр виніс вердикт, що пам’ять була з браком і в підсумку він отримав новий гаджет, оскільки той не підлягав ремонту.

Але не поспішайте бігти в сервісний центр – вищевказані проблеми можливо будуть вирішені, якщо скинути пристрій до заводських налаштувань. А от якщо скидання не допомагає, то найімовірніше гаджет має апаратні проблеми. Не забувайте також оновлювати додатки та операційну систему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.