Як правильно заряджати смартфон, щоб акумуляторна батарея прожила довше

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ємність акумуляторної батареї – величина не постійна. Згодом будь-який акумулятор смартфона втрачає первісну ємність, що пов’язано з безліччю чинників – починаючи від глибокого розряду АКБ і закінчуючи невідповідними температурними режимами зарядки. Як уповільнити процес “старіння” батареї і продовжити її експлуатаційний ресурс? Давайте розбиратися по порядку.

У середньому акумулятор смартфона втрачає п’яту частину первинної ємності приблизно за 500 циклів заряду-розряду. Тобто через близько півтора року використання “трубки” реальна ємність батареї просідає плюс-мінус на 20 %. Зупинити цей процес, на жаль, не можна, але можна спробувати сповільнити, дотримуючись нехитрих правил зарядки акумулятора.

Чи потрібно розряджати батарею “в нуль”?

Існує поширена думка, мовляв, акумулятор необхідно обов’язково розряджати “в нуль” перед постановкою смартфона на зарядку. Але це не так. Сучасні батареї типів Li-Ion і Li-Pol, які використовуються в мобільних телефонах, повністю позбавлені так званого “ефекту пам’яті”. Їм глибокий розряд обіцяє лише проблеми і можливу втрату потенційного обсягу енергії в довгостроковій перспективі. Адже недарма майже всі смартфони попереджають користувача про низький рівень заряду приблизно при 20 % запасу ємності АКБ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звідки ж узявся міф, що батарею потрібно розряджати до 0 % напередодні процедури поповнення енергетичних запасів? Він сягає корінням ще в ті дрімучі часи, коли мобільники працювали від акумуляторів Ni-Cd і Ni-Mh. Відповідні батареї справді мали “ефект пам’яті” – новий заряд не повністю спустошеного акумулятора був можливий тільки з тієї межі, до якої батарея розряджалася. Щонайменше останні років 10 такі акумулятори в смартфонах уже не ставляться.

Комфортні рамки заряду батареї у відсотках

Як і у випадку з повним розрядом аккума, проблемами може обернутися звичка заряджати смартфон до 100 %. Особливо у користувачів зі звичкою ставити девайс заряджатися на ніч. Судіть самі, при досягненні “повного бака” батареї мікроконтролер на борту смартфона автоматично зупиняє зарядний процес і акумулятор починає повільно розряджатися. Щойно заряд батареї зменшиться до 99 %, контролер заново запускає підзарядку. І так по колу – за ніч подібні мікроцикли повторюються безліч разів, що призводить до прискореного зносу акумулятора.

З метою продовження терміну служби АКБ виведено кілька тактик зарядки. Одна з найпоширеніших – це формула “20-80”. Розряджати батарею смартфона рекомендується не більше ніж до 20 %, заряджати – до 80 % ємності. Якщо виходить тримати заряд протягом дня в зазначених рамках, акумулятор пристрою протягне набагато довше, ніж зазвичай. Ще краще для батареї підходить тактика “50-70”. Однак дотримуватися її складніше, оскільки під рукою протягом дня має бути розетка або павербанк для оперативного поповнення енергетичних запасів у комірках АКБ смартфона. З тактикою “50-70” експлуатаційний ресурс акумулятора подовжується в 2-4 рази (за результатами реальних випробувань).

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.