Чим звичайний Wi-Fi роутер відрізняється від професійного

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мало хто помічає публічні Wi-Fi роутери, але вони є скрізь, де є доступ до інтернету по Wi-Fi – кафе, ресторани, вокзали, торгові центри. Скрізь використовуються Wi-Fi роутери, тільки не такі, як у нас вдома, а професійні. Десь їх можна роздивитися, а десь ні. Зазвичай вони ховаються під стелею, рідше десь у нижній частині приміщення. На вулиці, якщо є опенспейси з відкритим Wi-Fi, такі девайси будуть розміщені на стовпах освітлення.

У цій статті розповім вам чим відрізняється домашній роутер від професійного максимально простими словами. Так, скажімо, для розвитку кругозору. А хто ще не підписаний на мій блог, то можете це зробити просто зараз.

Дальність дії

Потужність звичайного домашнього маршрутизатора нижча, ніж у професійного пристрою. Роутери, які працюють для великої кількості користувачів, вирізняються високою чутливістю приймача і підвищеною потужністю передавача (у межах відповідних норм і законів).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також такі пристрої можуть використовувати спеціальні антени для кращого покриття. У будь-якому ресторані або кафе великої площі може бути кілька таких пристроїв, щоб на 100% забезпечити високу якість зв’язку.

Висока продуктивність

Звичайний домашній маршрутизатор “не гумовий” – що більше ви підключаєте до нього пристроїв, то він працюватиме повільніше. Це не тільки пов’язано з тим, що умовні 100 мегабіт у вашу квартиру поділяться між кількома споживачами, а також із начинкою самого роутера.

Чим потужніший процесор і чим більше оперативної пам’яті, тим краще гаджет справляється з поставленим на нього навантаженням. У громадських місцях професійний Wi-Fi роутер повинен спокійно тримати сотні з’єднань і не гальмувати.

Масштабованість

Як правило, професійні маршрутизатори підтримують масштабованість мережі. Коли один роутер підсилює сигнал іншого. У побутових девайсів така функція буває, але не у всіх і може бути істотно обмежена кількома пристроями. За допомогою серйозної апаратури можна в буквальному сенсі створити нескінченну Wi-Fi мережу з великої кількості гаджетів.

У такий спосіб забезпечується так зване “безшовне” підключення – користувач іде зі своїм смартфоном, а сигнал автоматично перемикається на найближчий пристрій, забезпечуючи високу якість зв’язку.

Широка можливість налаштування

Домашній пристрій, зазвичай, містить мінімальну кількість опцій і налаштувань. А ось у професійному налаштувати можна буквально все, що тільки спаде на думку. Велика гнучкість налаштувань дає широкі можливості для створення якісної Wi-Fi мережі. У разі, якщо домашній гаджет завис, то його перезавантажують зазвичай вручну. Більш серйозні моделі можуть мати можливість віддаленого перезавантаження.

Висока надійність

Роутер сам по собі – надійний пристрій. Але практика показала, що якщо експлуатувати звичайний домашній Wi-Fi маршрутизатор на повну котушку, то він і року не пропрацює. Від постійного нагріву змінюються властивості деталей усередині девайса і він починає працювати дедалі гірше і гірше. Простіше кажучи – відбувається знос компонентів від перегріву.

Промислові ж роутери мають великий запас міцності – вони розраховані на велике навантаження і мають більш серйозне технічне виконання. Також у проф. пристрої буде продумана система охолодження, нерідко в таких моделях вбудовують навіть вентилятори.

Але архітектурно ці два типи гаджетів приблизно однакові – приймач, процесор і оперативна пам’ять. Також професійний девайс коштуватиме набагато дорожче, ніж звичайний маршрутизатор.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.