Як зробити так, щоб телефон став заряджатися швидше

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Швидка зарядка, яку сьогодні підтримують практично всі смартфони, – технологія вельми вибаглива. Навіть якщо залишити осторонь той факт, що різні пристрої видають не порівнянну швидкість зарядки, є ще низка змінних, від яких залежить, чи буде все працювати так як треба. Сьогодні ми розберемо ці змінні, прояснимо їхню природу і постараємося закріпити, що потрібно зробити, щоб швидка зарядка запрацювала.

Реклама

Як увімкнути швидку зарядку на смартфоні

Основна причина, через яку звичайна зарядка не перемикається на швидку, полягає в необхідності її примусової активації. Виробники спеціально відключають режим Fast Charge, щоб продовжити термін служби акумулятора.

При всій своїй зручності швидка зарядка негативно впливає на батарею, прискорюючи її деградацію. Тому сенс у тому, щоб вмикати її тільки тоді, коли виникає реальна необхідність, дійсно є, відключаючи в інший час, якщо є мета продовжити термін служби акумулятора. Головне – не забувати перемикатися туди-сюди.

Зазвичай увімкнути швидку зарядку на смартфоні можна в розділі “Батарея” в меню налаштувань. У різних прошивках цей пункт може називатися по-різному, тому шукайте суміжні та синонімічні найменування. Десь швидку зарядку називають “турбо-зарядка”, а десь присвоюють особливе ім’я на кшталт Super VOOC або Warp Charge.

Види швидкого заряджання смартфонів

Технології швидкої зарядки у різних смартфонів неспроста мають різні назви. Причина – у відмінностях способів перетворення енергії, одержуваної з розетки, і її подальшої доставки до акумулятора:

  • Qualcomm – Quick Charge
  • MediaTek – PumpXpress
  • OnePlus – WarpCharge
  • Oppo – VOOC/Super VOOC
  • Huawei – SuperCharge
  • Motorola – Turbopower
  • Samsung – Adaptive Fast Charge

До різних технологій швидкого заряджання потрібні й різні зарядні аксесуари. Інакше швидкість зарядки буде нижчою, ніж заявив виробник. Однак не завжди справа може бути в потужності зарядного пристрою. Ви можете взяти адаптер живлення на 120 Вт з USB-PD, але якщо смартфон не підтримуватиме цей стандарт швидкої зарядки, найшвидша зарядка не увімкнеться.

Простий приклад: смартфони OnePlus підтримують заряджання за стандартом Warp Charge, що ґрунтується не на підвищенні напруги, а на подачі більш високого струму – до 6,5А. Для цього потрібен не тільки адаптер живлення виняткової надійності, а й відповідний кабель, який здатний передавати такий високий струм. Інші аксесуари теж підійдуть, але смартфон заряджатиметься повільніше. Технічні обмеження просто не дозволять алгоритмам смартфонів OnePlus увімкнути найшвидшу зарядку.

На щастя, багато виробників підтримують відразу кілька типів швидкої зарядки. На додаток до пропрієтарного стандарту вони пропонують підтримку універсального протоколу USB Power Delivery. З ним їхні телефони все одно активують швидку зарядку, просто трохи менш швидкісну. Тільки не беріть блок живлення впритул. Через супутні втрати його потужність на виході буде трохи меншою, ніж заявлено. Те ж саме стосується китайського мотлоху за 3 копійки. Потужний зарядний пристрій із захистом не може коштувати дешево. Вибирайте перевірені бренди і продавців.

Який кабель потрібен для швидкої зарядки смартфона

Крім блоку живлення на здатність смартфона заряджатися швидко також впливає і кабель, який ви використовуєте.

Перший критерій, якого слід дотримуватися, – це пропускна здатність кабелю. Якщо ваш смартфон заряджається за профілем 6,5А x 10В (65 Вт), то і кабель має відповідати цьому показнику. Так ви не спровокуєте прояв ефекту пляшкового горлечка, коли адаптер живлення і сам смартфон підходять для швидкої зарядки, а кабель – ні.

Сила струму в поєднанні з напругою, які підтримує кабель, є частиною формули профілю живлення смартфона. З них складається потужність, яку може потягнути телефон. Знову згадуємо Warp Charge і умови його активації: 10В x 6.5A.

Найменші відступи від цих характеристик вже не дозволять швидкій зарядці “завестися”. Замініть 6.5-амперний кабель на 6-амперний і смартфон “не потрапить” у сумісний профіль. Тому звертайте увагу на характеристики використовуваного дроту і співвідносьте їх із вимогами стандарту швидкої зарядки вашого телефона. Зазвичай вони вказуються на сайтах магазинів:

Правильність підключення нерідко теж має значення для активації швидкої зарядки. Буває, що виробники економлять на аксесуарах і розміщують контактні піни тільки з одного боку конектора, навіть якщо це двосторонній USB-C. Тому, якщо швидка зарядка не вмикається, спробуйте перевернути конектор на 180 градусів і вставити в зарядне гніздо ще раз.

Чи можна користуватися смартфоном під час зарядки

Зарядка, якою б швидкою вона не була, не в змозі “перебити” значну витрату енергії. Тому, якщо ви продовжуєте грати на смартфоні, знімати або дивитися відео в HDR, підтримуючи яскравість екрана на пікових значень, готуйтеся до того, що швидкість зарядки знизиться.

Обов’язково підписуйтесь на наш Телеграм-канал. Точно не пошкодуєте!
Деякі виробники і зовсім навмисно обмежують роботу швидкої зарядки, якщо смартфон не перебуває в стані сну. Найчастіше так роблять через побоювання перегріву. Швидка зарядка завжди провокує більше тепловиділення, ніж повільна. Щоб уникнути пов’язаних із цим ушкоджень, алгоритми штучно обмежують швидкість зарядки, підвищуючи її до максимуму, тільки якщо перестати користуватися смартфоном.

Навіщо чистити зарядне гніздо USB-C

У цій статті ми не будемо розбирати пошкодження кабелю або інші фактори, від яких залежить швидкість зарядки, оскільки ці випадки завжди дуже індивідуальні. Однак засмітитися роз’єм або конектор можуть у кожного. При тривалому використанні або носінні в кишені в зарядне гніздо смартфона незмінно починає забиватися пил, піщинки та інші частинки сміття.

Те ж саме відбувається і з конектором кабелю. Особливо, якщо користуватися ним у спальні, де килими та постільна білизна генерують багато пилу. Він осідає на контактах, перекриває їх і не дає проходити імпульсам струму. Природно, повністю знеструмити апарат пил не може (принаймні навряд чи його може набитися так багато).

Але знизити напругу і, як наслідок, швидкість зарядки – запросто. У таких випадках рекомендується прочистити зарядне гніздо і контакти конектора на кабелі малярським скотчем або ватною паличкою із загостренням, змоченою в спирті, який потім слід ретельно віджати, щоб не залити контакти.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ