Статті

Чим небезпечний постійно увімкнений Bluetooth на смартфоні

Share
Час читання: 2 хв.

Практика показує, що мало хто з користувачів звертає увагу на те, які опції ввімкнені в шторці налаштувань смартфона. Ба більше, доволі пристойна частина мною опитаних користувачів взагалі не знає нічого про цю шторку або ж бачили її, зробивши випадковий свайп по екрану. Але мова не про це, а про те, що у багатьох користувачів Bluetooth на смартфоні ввімкнений постійно, навіть коли функціонал бездротової передачі даних не використовується.

У той час, коли значок Bluetooth у шторці активовано, смартфон вмикає апаратний модуль адаптера й очікує на підключення до пристрою. Сам Bluetooth адаптер являє собою приймач радіосигналу, який споживає енергію акумулятора.

Це перший мінус постійно увімкненого Bluetooth адаптера – смартфон буде розряджатися трішки швидше. Що в кінцевому підсумку вплине на ступінь зносу батареї – чим більше навантаження на акумулятор, тим швидше він розряджається. А це означає, що заряджати пристрій доведеться частіше.

Другий мінус – смартфон може трохи пригальмовувати. Особливо це помітно на слабких пристроях з морально застарілим залізом. Операційна система витрачає деяку частину своїх ресурсів для підтримки роботи Bluetooth адаптера.

Але третій мінус стосується безпеки. Вважається, що Bluetooth є головним болем для фахівців із захисту інформації, які впроваджують свої напрацювання в операційну систему. Причина проста – за певних обставин можна через Bluetooth під’єднатися до смартфона і зробити все, що завгодно.

Наприклад, отримати доступ до важливої інформації, здійснити дзвінок або навіть прочитати SMS-повідомлення. Доступ через Bluetooth до дзвінків може коштувати фінансових витрат, якщо зловмиснику вдасться зв’язатися з банком або перехопити одноразовий код.

Але все залежить від безлічі факторів. Наприклад, що старша версія протоколу Bluetooth і що сучасніша операційна система смартфона, то ризик злому зменшується. І збільшується, якщо ви використовуєте морально застарілу операційну систему. Також перешкоджає можливому злому і наявність антивірусного програмного забезпечення на пристрої.

Що робити?

Нічого страшного немає, просто після використання Bluetooth необхідно вимкнути. Поговорили через гарнітуру, закінчили слухати музику, вийшли з машини, в якій звукова система пов’язана зі смартфоном – вимкніть опцію через шторку налаштувань.

Так само потрібно чинити і з Wi-Fi – якщо немає необхідності, то краще вимкнути його через налаштування або хоча б у налаштуваннях відключити автоматичне підключення по Wi-Fi.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    5 продуктів Apple, які ймовірно знімуть з виробництва вже наступного місяця

    Згідно з джерелом, йдеться про майбутню невелику презентацію, на якій Apple покаже всьому світу нові…

    29.09.2024

    Samsung представила нові флагманські планшети Galaxy Tab S10+

    Samsung анонсувала дві моделі флагманських планшетів: Galaxy Tab S10+ з дисплеєм 12,4 дюйми та Galaxy…

    29.09.2024

    Google Messages отримає функцію захисту від шахрайства

    З'явилася інформація про те, що Google впроваджує нове доповнення до свого додатку для обміну повідомленнями…

    29.09.2024

    На Львівській митниці виявили незадекларовані iPhone 16 Pro і планшети вартістю близько 3 млн грн

    На пункті пропуску "Краківець-Корчова" митники виявили незадекларовані товари на суму близько 3 мільйонів гривень, серед…

    29.09.2024

    OnePlus 13 отримає підтримку зарядки на 100 Вт

    Згідно з нещодавніми витоками, OnePlus 13 матиме дротову зарядку SuperVOOC потужністю 100 Вт, що виділить…

    29.09.2024

    В жовтні гравців Warframe очікують два масштабних оновлення

    У жовтні для популярної екшен-RPG Warframe заплановано два великі оновлення. Компанія Digital Extremes представила на…

    29.09.2024