Чим небезпечний постійно увімкнений Bluetooth на смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Практика показує, що мало хто з користувачів звертає увагу на те, які опції ввімкнені в шторці налаштувань смартфона. Ба більше, доволі пристойна частина мною опитаних користувачів взагалі не знає нічого про цю шторку або ж бачили її, зробивши випадковий свайп по екрану. Але мова не про це, а про те, що у багатьох користувачів Bluetooth на смартфоні ввімкнений постійно, навіть коли функціонал бездротової передачі даних не використовується.

У той час, коли значок Bluetooth у шторці активовано, смартфон вмикає апаратний модуль адаптера й очікує на підключення до пристрою. Сам Bluetooth адаптер являє собою приймач радіосигналу, який споживає енергію акумулятора.

Це перший мінус постійно увімкненого Bluetooth адаптера – смартфон буде розряджатися трішки швидше. Що в кінцевому підсумку вплине на ступінь зносу батареї – чим більше навантаження на акумулятор, тим швидше він розряджається. А це означає, що заряджати пристрій доведеться частіше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Другий мінус – смартфон може трохи пригальмовувати. Особливо це помітно на слабких пристроях з морально застарілим залізом. Операційна система витрачає деяку частину своїх ресурсів для підтримки роботи Bluetooth адаптера.

Але третій мінус стосується безпеки. Вважається, що Bluetooth є головним болем для фахівців із захисту інформації, які впроваджують свої напрацювання в операційну систему. Причина проста – за певних обставин можна через Bluetooth під’єднатися до смартфона і зробити все, що завгодно.

Наприклад, отримати доступ до важливої інформації, здійснити дзвінок або навіть прочитати SMS-повідомлення. Доступ через Bluetooth до дзвінків може коштувати фінансових витрат, якщо зловмиснику вдасться зв’язатися з банком або перехопити одноразовий код.

Але все залежить від безлічі факторів. Наприклад, що старша версія протоколу Bluetooth і що сучасніша операційна система смартфона, то ризик злому зменшується. І збільшується, якщо ви використовуєте морально застарілу операційну систему. Також перешкоджає можливому злому і наявність антивірусного програмного забезпечення на пристрої.

Що робити?

Нічого страшного немає, просто після використання Bluetooth необхідно вимкнути. Поговорили через гарнітуру, закінчили слухати музику, вийшли з машини, в якій звукова система пов’язана зі смартфоном – вимкніть опцію через шторку налаштувань.

Так само потрібно чинити і з Wi-Fi – якщо немає необхідності, то краще вимкнути його через налаштування або хоча б у налаштуваннях відключити автоматичне підключення по Wi-Fi.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.