Що робити, якщо Wi-Fi погано працює в окремих місцях квартири

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Іноді бездротовий інтернет працює добре, але погано «ловиться» тільки в конкретних кімнатах або навіть місцях квартири. Як позбутися таких «мертвих зон»?

Працювати, навчатися чи розважатися за допомогою інтернету з будь-якої точки великої квартири – це ідеальна ситуація. На жаль, так буває далеко не завжди – десь є відмінний сигнал, а в деяких місцях навіть простенькі лендинги завантажуються по кілька хвилин або зовсім не з’являються. Такі ділянки називають “мертвими зонами” Wi-Fi. Розповідаємо чому вони виникають і як їх усунути?

З чим можна сплутати «мертві зони» та як їх виявити?

“Мертві зони” бездротового зв’язку виникають там, де сигнал Wi-Fi низький або падає до нуля – радіохвилі з якоїсь причини блокуються. Перш ніж вирішувати це завдання, потрібно виключити будь-які інші проблеми. Наприклад, “мертву зону” легко сплутати з перебоями на мережі провайдера, фізичним пошкодженням кабелю в квартирі або низькою швидкістю інтернету на тарифному плані.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо складність у цьому, слід звернутися до провайдера. Якщо зі швидкістю все гаразд, а інтернет продовжує бути «нульовим» лише в деяких місцях, то, швидше за все, проблема саме в «мертвих зонах».

Найчастіше такі зони виникають через сукупність кількох факторів. Сигнал від Wi-Fi можуть блокувати товсті стіни та металеві поверхні (наприклад, шаф та стелажів), інші сигнали у тому ж частотному діапазоні (наприклад, Wi-Fi сусідів або мікрохвильова піч), а також охоронні системи. Виявити такі зони можна не тільки випадково (емпірично), але й за допомогою спеціального програмного забезпечення, наприклад, Wi-Fi Analyzer Classic для Android та NetSpot для Windows.

Переміщаючись із телефоном із кімнати до кімнати, можна помітити, як рівень сигналу домашньої мережі змінюється і раптом у «мертвій зоні» падає до мінімуму. Для більшої точності та аналізу можна створити карту/план простору, щоб позначити на кожній із ділянок рівень сигналу Wi-Fi. Після того як проблема виявлена ​​та описана, можна приступати до її усунення.

Крок 1: оптимізуємо розташування роутера

Перше, що напевно потрібно буде поміняти, – місце установки роутера. За словами керівника продукту Wi-Fi (B2C) в компанії Дом.ру В’ячеслава Бурхайло, роутер повинен бути встановлений в умовному центрі квартири, звідки розходяться в прямій видимості дверні прорізи у всі приміщення.

Доцільною є також установка роутера в кімнаті, де сконцентровані найбільш часті та «важкі» споживачі інтернету, наприклад, телевізор з 4К та ігровою консоллю. Бажано закріпити роутер на рівні 1-1,5 м від підлоги для більш рівномірного розподілу сигналу Wi-Fi. Не варто встановлювати роутер на підлогу чи до стелі», – уточнив експерт.

Немає жодного сенсу встановлювати роутер:

  • у нішах стін,
  • біля вікон,
  • у шафи (тим більше, металеві та з дзеркальними дверима),
  • поряд з електроприладами (особливо такими, що мають радіовипромінювання),
  • поблизу радіаторів та інших нагрівальних приладів.

Якщо зміна місця роутера не допомогла, наступний крок – перевірка його налаштувань. Можливо, він не може автоматично перемикатися між каналами і вибирати найменш завантажений з них, а використовує певний і найповільніший. У цьому випадку, роутер потрібно буде переключити на менш завантажений бездротовий канал. Визначити їх можна за допомогою тих самих програм моніторингу. Якщо ці заходи не допомогли, то, можливо, причина в іншому.

У великих квартирах або приватних будинках сигнал Wi-Fi може просто не дотягуватися до далеких ділянок. Крім того, планування простору може бути таким, що неможливо уникнути блокування сигналу стінами. У цих випадках будуть потрібні додаткові заходи боротьби з «мертвими зонами».

Крок 2: покращуємо покриття мережі

Вже згадана карта покриття Wi-Fi допоможе врахувати особливості простору, наприклад, коректно розставити меблі та знайти оптимальне місце для роутера. Допомогти вирішити проблему «мертвих зон» може зміна обладнання або перепрошивка роутера. І перше, і друге дозволить радіохвилі Wi-Fi «дістати» до найдальших місць квартири. До того ж швидкість інтернету після такого оновлення може суттєво підвищитися.

Одне з найефективніших рішень – встановлення mesh Wi-Fi. Це домашня система з кількох роутерів, яка дозволяє створити безперервний та високошвидкісний інтернет у всьому будинку. Інше рішення – подовжувачі Wi-Fi-сигналу (ретранслятори), які посилюють мережу, що вже існувала в будинку.

Завдяки сучасним технологіям можна знайти оптимальне вирішення проблеми «мертвих зон» без втрати швидкості інтернету. Фізично mesh-системи – це кілька схожих один на одного пристроїв, один з яких вважається основним (підключається безпосередньо до мережі провайдера).

Багато виробників додають функціонал mesh у свої роутери для того, щоб вони об’єднувалися в одну мережу. Таке обладнання не стане «різати» швидкість і зможе перемикати інтегровані з ним пристрої між собою. Тобто, переміщаючись по дому, ви фізично підключатиметеся до того пристрою mesh, який може забезпечити максимальну швидкість. Але жодних розривів при перемиканні не буде, оскільки перемикання безшовні. З точки зору досвіду користувача mesh-системи нічим не відрізняються від звичайних роутерів за винятком хіба що більш високих швидкостей і більш стабільного з’єднання в будь-яких точках. Деякі з виробників випускають репітери як окремі пристрої, але вже з підтримкою функціоналу mesh.

Як покращити стабільність з’єднання по Wi-Fi.

Зазвичай це нескладно: кілька простих кроків.

  • Визначте джерело проблем: якщо це обмеження в тарифі або локальні проблеми провайдера, зверніться до постачальника послуг.
  • Оптимізуйте розташування роутера: від нього до будь-якої точки в квартирі має бути якнайменше капітальних перешкод.
  • Можна спробувати переключитися на менш завантажений діапазон: наприклад, 5 ГГц, якщо його підтримують.
  • Якщо нічого не допомагає, варто розглянути покупку mesh-системи: вона покращить якість прийому сигналу у великих приміщеннях зі складними конфігураціями перегородок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.