Статті

Маршрутизація вдома: як вибрати роутер

Share
Час читання: 5 хв.

Маршрутизатор, або в побуті — роутер, є мережевим пристроєм, який служить комутатором або концентратором, що об’єднує всі комп’ютери та інші пристрої в мережі і дозволяє їм виходити в інтернет. Перед його покупкою необхідно врахувати низку моментів. І в цій статті ми крок за кроком розповімо про те, як вибрати роутер для домашньої мережі.

1. Уточніть швидкість вашого інтернету

Перше, що необхідно зробити перед покупкою роутера – з’ясувати актуальну ширину вашого інтернет-каналу і реальну швидкість доступу, яку забезпечує провайдер.

Із першим усе просто. Ширину каналу можна переглянути в особистому кабінеті на сайті провайдера. Вона визначається максимальною швидкістю, яка доступна за вашим тарифом). А реальну швидкість найкраще виміряти за допомогою тесту швидкості інтернету.

Таким чином, ви зможете співвіднести доступну вам швидкість інтернет-з’єднання та можливості роутера і виключіть ймовірність того, що останній стане тим вузьким місцем, що обмежує вашу швидкість роботи в мережі. Щоправда, і тут є чимало нюансів, про які ми поговоримо далі.

2. Підрахуйте кількість пристроїв у мережі

Далі, визначте, які пристрої – комп’ютери, смартфони, ігрові приставки, телевізори – будуть підключені до роутера і скільки їх буде. Точніший список пристроїв допоможе вам зрозуміти кілька важливих речей перед тим як вибрати роутер. Це і те, скільки вам потрібно Ethernet-портів, і наскільки швидка бездротова мережа вам необхідна.

Так, якщо смартфони, ноутбуки та планшети краще підключати до домашньої мережі по Wi-Fi, то для телевізорів та комп’ютерів по можливості краще вибирати більш стабільне дротове з’єднання. Якщо ж у вашій домашній мережі є ще й мультимедійний сервер або звичайне NAS, а телевізор може транслювати картинку не тільки з онлайн-кінотеатрів, а й, наприклад, з домашнього ПК або сервера через Plex або Kodi, швидкість локальної мережі повинна бути набагато вищою. що пропонує ваш інтернет-провайдер.

3. Визначте зону покриття роутера

Ще одна важлива річ, яку потрібно врахувати, перед тим як вибрати роутер — зона покриття. Якщо ви використовуєте Wi-Fi, визначте приблизну площу, яку має покривати бездротовий сигнал. Для цього точно вирішіть, де стоятиме роутер, а потім пройдіть по всіх кімнатах (і інших місцях), де вам знадобиться сигнал і приблизно підрахуйте їхню максимальну віддаленість від роутера.

Врахуйте, що стіни та підлоги затримують сигнал, так що додайте метрів 5-6 на кожну стіну. Середній роутер має покриття 100-300 м, і якщо вам потрібно більше, знадобиться купити кілька маршрутизаторів і включити їх в одну мережу або використовувати для цього одну з систем Mesh, про які ми докладно розповіли.

4. Виберіть відповідний частотний діапазон

Загалом цей пункт вже давно перетворився на просту формальність. І хоча деякі бюджетні моделі, як і раніше, можуть працювати тільки в частотному діапазоні 2,4 ГГц, переважна більшість сучасних роутерів є дводіапазонними пристроями з підтримкою 2,4 і 5 ГГц.

Радіохвилі в діапазоні 2,4 ГГц значно легше проходять через перешкоди і без проблем можуть “пробити” кілька стін багатокімнатної квартири або заміського будинку. Однак і зв’язок у цьому діапазоні набагато повільніший і більше підходить для пристроїв розумного будинку та інтернету речей. У свою чергу хвилі в діапазоні 5 ГГц гірше справляються з перешкодами і мають менший радіус дії, але і швидкість, що підтримується ними, набагато вища. При цьому варто врахувати і те, що 5 ГГц підтримують не всі навіть сучасні гаджети.

Ми рекомендуємо купувати дводіапазонні роутери як більш універсальні рішення на всі випадки життя. А для вирішення проблеми із зоною покриття ви можете використовувати ще один роутер у режимі точки доступу або спочатку придбати Mesh-систему з функцією безшовного перемикання між ними. Однак, якщо ви впевнені, що швидкісний інтернет вам не потрібен, ви можете заощадити та придбати 2,4-ГГц роутер.

5. Виберіть відповідний стандарт

Швидкість мережі Wi-Fi залежить не тільки від частотного діапазону, що підтримується роутером, але і від використовуваного ним стандарту Wi-Fi. Нещодавно цей стандарт позначався окремими літерами або їх поєднанням, і багато користувачів часто в них плуталися. Нові назви стандартів перейшли на цифрове позначення. І що більше цифра, то швидше й новіший цей стандарт.

  • Wi-Fi 4 раніше відомий, як Wi-Fi 802.11n стандарт забезпечує швидкість до 600 Мбіт/с.
  • Wi-Fi 5 . Донедавна він був відомий під назвою Wi-Fi 802.11ac. Цей стандарт пропонує швидкість до 6,9 Гбіт/с.
  • Wi-Fi 6 , який раніше називався 802.11ах, може похвалитися швидкість до 1,2 Гбіт/с на канал. А з огляду на можливість стандарту використовувати до 8 каналів, вона може досягати 9,6 Гбіт/с.

Однак, врахуйте, що це лише максимально можливі цифри, доступні лише в ідеальних умовах. Насправді ж їх варто ділити мінімум на два. Тому й розглядати щось нижче за стандарт Wi-Fi 5 вже не варто. Якщо ж у вас вдома розвинена локалка із власним мультимедійним сервером, до якого можуть підключатися смартфони, планшети, комп’ютери, ноутбуки та телевізори домочадців, найкраще купувати швидкісний роутер із підтримкою Wi-Fi 6.

Є на ринку та роутери з підтримкою ще більш сучасного стандарту Wi-Fi 6E. Проблема в тому, що він використовує частотний діапазон 6 ГГц, який у Росії вже зайнятий засобами фіксованого радіозв’язку та радіорелейними лініями зв’язку. Тому дозвіл на його використання в країні було отримано лише нещодавно, і в російському рітейлі такі маршрутизатори поки що практично не зустрічаються.

6. Уточніть тип шифрування

Якщо ви плануєте купувати або брати з рук роутер, пам’ятайте про тип шифрування бездротового підключення. Всі сучасні роутери підтримують надійне шифрування WPA2 та WPA3. Але в більш старих моделях ви можете натрапити на типи шифрування WEP і WPA. Вони застаріли ще 2006 року і давно скомпрометовані хакерами — уникайте їх.

7. Зверніть увагу на обсяг пам’яті

Ще один момент, який потрібно врахувати, – обсяг оперативної пам’яті роутера. Якщо ви активно передаєте дані через мережу (наприклад, ви геймер, роздаєте торенти або має багато підключених до маршрутизатора пристроїв), від цих параметрів багато в чому залежатиме швидкість вивантаження.

Середній роутер має об’єм ОЗП від 8 до 128 Мбайт. Ми радимо купувати роутер з 64 Мбайт і більше оперативної пам’яті.

8. Визначтеся з додатковими опціями

Різні роутери пропонують низку додаткових опцій, які можуть бути вам потрібні чи не потрібні. Це можливо, наприклад:

  • наявність апаратного фаєрволу для захисту від атак хакерів;
  • підтримка захищеного протоколу VPN (Virtual Private Network);
  • опція DMZ (De Militarized Zone) – можливість надавати вхідні з’єднання без відкриття доступу до всієї мережі;
  • USB-порт для підключення накопичувача чи принтера;
  • і багато іншого.

З’ясуйте, які додаткові опції вам особливо актуальні, перед тим як вибрати роутер, щоб купити пристрій з їхньою підтримкою.

Підсумки

Отже, в першу чергу, з’ясуйте яка площа покриття повинна бути у роутера, дізнайтеся число і тип пристроїв, що підключаються до нього, і визначтеся з місцем розташування пристрою. Якщо ви хочете заощадити, можете обійтися покупкою 2,4-ГГц роутера, але врахуйте, що швидкість Wi-Fi мережі в цьому випадку буде зовсім невелика. Найкраще купити більш універсальний 2-діапазонний маршрутизатор, здатний працювати в 2,4 і 5 ГГц діапазонах.

Ну і, звісно, ​​оцініть швидкість роботи роутера. Вона повинна бути, як мінімум, удвічі вище за канал, що надається вашим інтернет-провайдером. Якщо ж вдома є мультимедійний сервер, найкраще купити моделі з підтримкою Wi-Fi 6 – найшвидшого з доступних у Росії стандартів Wi-Fi. При цьому чим більше пристроїв до нього підключатиметься, тим більше навантаження ляже на роутер. Отже, і його процесор, і обсяг оперативної пам’яті мають бути на відповідному рівні. Не забудьте і про безпеку. Роутер повинен підтримувати шифрування WPA2 та WPA3.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • Ви звідки копіювали матеріал маю на увазі? "Проблема в тому, що він використовує частотний діапазон 6 ГГц, який у Росії вже зайнятий засобами фіксованого радіозв’язку та радіорелейними лініями зв’язку. Тому дозвіл на його використання в країні було отримано лише нещодавно, і в російському рітейлі такі маршрутизатори поки що практично не зустрічаються." Ми не на Росії живемо, якщо що.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung представила Exynos 2500 із революційною конфігурацією ядер

    Доля нового процесора Samsung Exynos 2500 залишається в тіні невизначеності, проте чутки та витоки про…

    18.10.2024

    В Україні прогнозують зростання цін на інтернет

    Схоже, що в Україні нам доведеться звикати до зростання цін на інтернет-послуги вже у 2025…

    18.10.2024

    Google призначила нового старшого віце-президента з пошуку та реклами

    Google оголосила про значні зміни у керівництві компанії. Як повідомив Сундар Пічаї, Прабхакар Рагхаван, старший…

    18.10.2024

    OpenAI готується запустити ChatGPT для комп’ютерів на Windows

    Нещодавно OpenAI запустила тестування настільної версії ChatGPT для Windows. Спочатку це лише для тих, хто…

    18.10.2024

    Новий OnePlus Ace 5 Pro дебютував з потужною начинкою та рекордною батареєю

    Компанія OnePlus готує до запуску новий флагманський смартфон - OnePlus Ace 5 Pro, який обіцяє…

    18.10.2024

    Реліз Google Pixel 9 приніс компанії рекордні продажі смартфонів

    Google Pixel 9 допоміг компанії досягти рекордних показників продажу смартфонів у III кварталі 2024 року.…

    18.10.2024