Маршрутизація вдома: як вибрати роутер

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Маршрутизатор, або в побуті — роутер, є мережевим пристроєм, який служить комутатором або концентратором, що об’єднує всі комп’ютери та інші пристрої в мережі і дозволяє їм виходити в інтернет. Перед його покупкою необхідно врахувати низку моментів. І в цій статті ми крок за кроком розповімо про те, як вибрати роутер для домашньої мережі.

Реклама

1. Уточніть швидкість вашого інтернету

Перше, що необхідно зробити перед покупкою роутера – з’ясувати актуальну ширину вашого інтернет-каналу і реальну швидкість доступу, яку забезпечує провайдер.

Із першим усе просто. Ширину каналу можна переглянути в особистому кабінеті на сайті провайдера. Вона визначається максимальною швидкістю, яка доступна за вашим тарифом). А реальну швидкість найкраще виміряти за допомогою тесту швидкості інтернету.

Таким чином, ви зможете співвіднести доступну вам швидкість інтернет-з’єднання та можливості роутера і виключіть ймовірність того, що останній стане тим вузьким місцем, що обмежує вашу швидкість роботи в мережі. Щоправда, і тут є чимало нюансів, про які ми поговоримо далі.

2. Підрахуйте кількість пристроїв у мережі

Далі, визначте, які пристрої – комп’ютери, смартфони, ігрові приставки, телевізори – будуть підключені до роутера і скільки їх буде. Точніший список пристроїв допоможе вам зрозуміти кілька важливих речей перед тим як вибрати роутер. Це і те, скільки вам потрібно Ethernet-портів, і наскільки швидка бездротова мережа вам необхідна.

Так, якщо смартфони, ноутбуки та планшети краще підключати до домашньої мережі по Wi-Fi, то для телевізорів та комп’ютерів по можливості краще вибирати більш стабільне дротове з’єднання. Якщо ж у вашій домашній мережі є ще й мультимедійний сервер або звичайне NAS, а телевізор може транслювати картинку не тільки з онлайн-кінотеатрів, а й, наприклад, з домашнього ПК або сервера через Plex або Kodi, швидкість локальної мережі повинна бути набагато вищою. що пропонує ваш інтернет-провайдер.

3. Визначте зону покриття роутера

Ще одна важлива річ, яку потрібно врахувати, перед тим як вибрати роутер — зона покриття. Якщо ви використовуєте Wi-Fi, визначте приблизну площу, яку має покривати бездротовий сигнал. Для цього точно вирішіть, де стоятиме роутер, а потім пройдіть по всіх кімнатах (і інших місцях), де вам знадобиться сигнал і приблизно підрахуйте їхню максимальну віддаленість від роутера.

Врахуйте, що стіни та підлоги затримують сигнал, так що додайте метрів 5-6 на кожну стіну. Середній роутер має покриття 100-300 м, і якщо вам потрібно більше, знадобиться купити кілька маршрутизаторів і включити їх в одну мережу або використовувати для цього одну з систем Mesh, про які ми докладно розповіли.

4. Виберіть відповідний частотний діапазон

Загалом цей пункт вже давно перетворився на просту формальність. І хоча деякі бюджетні моделі, як і раніше, можуть працювати тільки в частотному діапазоні 2,4 ГГц, переважна більшість сучасних роутерів є дводіапазонними пристроями з підтримкою 2,4 і 5 ГГц.

Радіохвилі в діапазоні 2,4 ГГц значно легше проходять через перешкоди і без проблем можуть “пробити” кілька стін багатокімнатної квартири або заміського будинку. Однак і зв’язок у цьому діапазоні набагато повільніший і більше підходить для пристроїв розумного будинку та інтернету речей. У свою чергу хвилі в діапазоні 5 ГГц гірше справляються з перешкодами і мають менший радіус дії, але і швидкість, що підтримується ними, набагато вища. При цьому варто врахувати і те, що 5 ГГц підтримують не всі навіть сучасні гаджети.

Ми рекомендуємо купувати дводіапазонні роутери як більш універсальні рішення на всі випадки життя. А для вирішення проблеми із зоною покриття ви можете використовувати ще один роутер у режимі точки доступу або спочатку придбати Mesh-систему з функцією безшовного перемикання між ними. Однак, якщо ви впевнені, що швидкісний інтернет вам не потрібен, ви можете заощадити та придбати 2,4-ГГц роутер.

5. Виберіть відповідний стандарт

Швидкість мережі Wi-Fi залежить не тільки від частотного діапазону, що підтримується роутером, але і від використовуваного ним стандарту Wi-Fi. Нещодавно цей стандарт позначався окремими літерами або їх поєднанням, і багато користувачів часто в них плуталися. Нові назви стандартів перейшли на цифрове позначення. І що більше цифра, то швидше й новіший цей стандарт.

  • Wi-Fi 4 раніше відомий, як Wi-Fi 802.11n стандарт забезпечує швидкість до 600 Мбіт/с.
  • Wi-Fi 5 . Донедавна він був відомий під назвою Wi-Fi 802.11ac. Цей стандарт пропонує швидкість до 6,9 Гбіт/с.
  • Wi-Fi 6 , який раніше називався 802.11ах, може похвалитися швидкість до 1,2 Гбіт/с на канал. А з огляду на можливість стандарту використовувати до 8 каналів, вона може досягати 9,6 Гбіт/с.

Однак, врахуйте, що це лише максимально можливі цифри, доступні лише в ідеальних умовах. Насправді ж їх варто ділити мінімум на два. Тому й розглядати щось нижче за стандарт Wi-Fi 5 вже не варто. Якщо ж у вас вдома розвинена локалка із власним мультимедійним сервером, до якого можуть підключатися смартфони, планшети, комп’ютери, ноутбуки та телевізори домочадців, найкраще купувати швидкісний роутер із підтримкою Wi-Fi 6.

Є на ринку та роутери з підтримкою ще більш сучасного стандарту Wi-Fi 6E. Проблема в тому, що він використовує частотний діапазон 6 ГГц, який у Росії вже зайнятий засобами фіксованого радіозв’язку та радіорелейними лініями зв’язку. Тому дозвіл на його використання в країні було отримано лише нещодавно, і в російському рітейлі такі маршрутизатори поки що практично не зустрічаються.

6. Уточніть тип шифрування

Якщо ви плануєте купувати або брати з рук роутер, пам’ятайте про тип шифрування бездротового підключення. Всі сучасні роутери підтримують надійне шифрування WPA2 та WPA3. Але в більш старих моделях ви можете натрапити на типи шифрування WEP і WPA. Вони застаріли ще 2006 року і давно скомпрометовані хакерами — уникайте їх.

7. Зверніть увагу на обсяг пам’яті

Ще один момент, який потрібно врахувати, – обсяг оперативної пам’яті роутера. Якщо ви активно передаєте дані через мережу (наприклад, ви геймер, роздаєте торенти або має багато підключених до маршрутизатора пристроїв), від цих параметрів багато в чому залежатиме швидкість вивантаження.

Середній роутер має об’єм ОЗП від 8 до 128 Мбайт. Ми радимо купувати роутер з 64 Мбайт і більше оперативної пам’яті.

8. Визначтеся з додатковими опціями

Різні роутери пропонують низку додаткових опцій, які можуть бути вам потрібні чи не потрібні. Це можливо, наприклад:

  • наявність апаратного фаєрволу для захисту від атак хакерів;
  • підтримка захищеного протоколу VPN (Virtual Private Network);
  • опція DMZ (De Militarized Zone) – можливість надавати вхідні з’єднання без відкриття доступу до всієї мережі;
  • USB-порт для підключення накопичувача чи принтера;
  • і багато іншого.

З’ясуйте, які додаткові опції вам особливо актуальні, перед тим як вибрати роутер, щоб купити пристрій з їхньою підтримкою.

Підсумки

Отже, в першу чергу, з’ясуйте яка площа покриття повинна бути у роутера, дізнайтеся число і тип пристроїв, що підключаються до нього, і визначтеся з місцем розташування пристрою. Якщо ви хочете заощадити, можете обійтися покупкою 2,4-ГГц роутера, але врахуйте, що швидкість Wi-Fi мережі в цьому випадку буде зовсім невелика. Найкраще купити більш універсальний 2-діапазонний маршрутизатор, здатний працювати в 2,4 і 5 ГГц діапазонах.

Ну і, звісно, ​​оцініть швидкість роботи роутера. Вона повинна бути, як мінімум, удвічі вище за канал, що надається вашим інтернет-провайдером. Якщо ж вдома є мультимедійний сервер, найкраще купити моделі з підтримкою Wi-Fi 6 – найшвидшого з доступних у Росії стандартів Wi-Fi. При цьому чим більше пристроїв до нього підключатиметься, тим більше навантаження ляже на роутер. Отже, і його процесор, і обсяг оперативної пам’яті мають бути на відповідному рівні. Не забудьте і про безпеку. Роутер повинен підтримувати шифрування WPA2 та WPA3.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ