Просто про основне: що означають характеристики смартфона

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Крім таких важливих функцій, як телефон або можливості написання текстових повідомлень, сучасний смартфон має цілий набір різноманітних характеристик. І далеко не завжди найдорожча модель матиме “найкрутіші” компоненти.

Реклама

Як саме зрозуміти, наскільки хороший той чи інший смартфон? Давайте розберемося.

CPU і GPU

Це дуже схожі між собою абревіатури, які позначають різні процесори.

СPU – central processing unit – центральний процесорний пристрій.

GPU – graphic processing unit – графічний процесорний пристрій.

Вони схожі, проте сконструйовані для виконання абсолютно різних завдань.

Що ж таке CPU

Це центральний процесор або “мозок” смартфона. CPU відповідає за всю швидкодію гаджета загалом. Його задіює буквально кожен додаток, який ви відкриваєте.

Що більше в CPU ядер і вища їхня тактова частота – то швидше смартфон працюватиме з безліччю додатків одночасно.

А що таке GPU

GPU призначений для однієї конкретної мети – роботи із зображенням. Може мати тисячу ядер, які функціонують одночасно. Це і дозволяє обробляти складну 3D-графіку ігор. Якщо ви відкриваєте, наприклад, електронну пошту, GPU майже не задіюється, тому що нічого не потрібно “відмальовувати”.

Що вища тактова частота GPU, то складніше і яскравіше зображення буде здатний видати гаджет. Ще вона впливає на можливу роздільну здатність екрана.

Власна пам’ять: постійна та оперативна

Ще одним не зовсім зрозумілим терміном для пересічного користувача смартфона є “власна постійна пам’ять”. На ділі все просто – це внутрішня пам’ять самого пристрою без додаткових карт пам’яті. Вона призначена для зберігання різних файлів – музики, фото і відео, документів, додатків та іншої необхідної інформації.

Чим більше постійної пам’яті – тим більше “влізе” в смартфон. Її можна розширити за рахунок картки MicroSD.

Оперативна пам’ять – вже інший тип пам’яті. Вона використовується додатками смартфона. Файли в неї потрапляють з інтернету або постійної пам’яті. Зберігаються вони тільки дуже короткий час – поки використовуються будь-якими додатками. Потім вони або видаляються, або повертаються в постійну пам’ять.

Що більше оперативної пам’яті – то більше додатків зможуть працювати одночасно у фоновому режимі. Тобто одночасно можна завантажити, наприклад, браузер, соц. мережі та месенджер. При цьому між ними можна перемикатися, і вся інформація в них буде зберігатися.

Важливо. Велика кількість програм, що працюють фоном, буде сильно навантажувати центральний процесор. А це енерговитратно. Щоб продовжити роботу акумулятора, додатки рекомендується закривати.

Роздільна здатність екрана і глибина передачі кольору

Одна з найдорожчих частин сучасного смартфона – це дисплей. Вартість апарату багато в чому залежатиме від розміру екрана, який вимірюється в дюймах. Однак не менш значущим фактором є його роздільна здатність і глибина передачі кольору.

Ці параметри впливають на якість і “соковитість” картинки, її відповідність дійсності.

Роздільна здатність екрана

Чим цей параметр буде вищим – тим якіснішою буде картинка навіть за однакової діагоналі екрана у різних моделей. Вимірюється він щільністю точок на дюйм – PPI. Найбільш популярними є:

  • HD Ready (1280×720)
  • Full HD (1920×1080)

Глибина передачі кольору

За це відповідає модель матриці, на основі якої зроблено смартфон. У підсумку передача кольору впливає на те, наскільки “соковитим” і правдоподібним буде колір, а також на якість передачі кольору.

Що вища кількість переданих кольорів – то приємнішим оку буде зображення.

Ємність батареї

Щоб апарат працював довго і не підвів у найпотрібніший момент, потрібно сказати пару слів про ємність акумулятора.

Показник цей може бути від 1,5 до 5 000 міліампер/год. Зрозуміло, що чим більший запас батареї смартфона, тим довше господар зможе ним користуватися. Однак і коштуватиме такий апарат чимало.

Як же обрати акумулятор

Для цього варто врахувати кілька чинників:

  • Ємності 200-2500 мАг вистачить для неактивного використання телефона протягом доби;
  • 3000-4000 мАг потребують зарядки один раз за два дні;
  • 5 000 мАг буде достатньо до 7 днів використання.

Однак перш ніж бігти в магазин за телефоном із найоб’ємнішим акумулятором, варто уточнити, з якою метою використовуватиметься гаджет:

  • Якщо ви плануєте лише читати на ньому електронні книжки та робити дзвінки, то купувати девайс із батареєю великого об’єму немає сенсу.
  • А ось якщо ви постійно серфите інтернет, слухаєте музику або є активним користувачем соц. мереж, то варто подумати про 4000 мАг і більше.

Особливо активним користувачам смартфонів і мандрівникам варто подумати про придбання додаткового акумулятора або автономного джерела зарядки. Це продовжить життя вашого пристрою, коли ви перебуваєте поза домом.

NFC

Ще однією абревіатурою, мало знайомою для користувачів, є NFC. Це розшифровується як “Near Field Communication” або “комунікація ближнього поля” і являє собою бездротову передачу даних на відстані до 10 см.

Функція NFC використовується між двома пристроями, які нею володіють. Вона дає можливість обміну файлами:

  • контактами;
  • посиланнями на веб-сторінки;
  • геоданими та іншою інформацією.

Але найпоширеніше застосування NFC – оплата на касі за допомогою смартфона. Ще на смартфон з такою функцією можна записати проїзний на громадський транспорт і навіть ключ від магнітного дверного замка. Якщо чіпа NFC у смартфоні немає – так зробити не вийде.

Такою технологією володіє більшість сучасних смартфонів.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ