Статті

AMD vs Intel. Який процесор обрати у 2023 році

Share

Цією статтею відкриваємо, мабуть, найтермоядерніший “холівар” у середовищі геймерів, гарячішим за який є тільки протистояння Android проти Apple, і то не факт. Суть у заголовку, тому без довгих передмов відразу з місця в кар’єр.

Актуальні моделі 2023 року

У 2023 році обидва виробники випустили нові лінійки процесорів. В асортименті AMD з’явилися десктопні чипи Ryzen 7000 на архітектурі Zen 4, вони ж Raphael. Сьомим поколінням їх називати не зовсім доречно, оскільки 6000-ю серію пропустили. Основні особливості:

  • Призначені для нового сокета АМ5. Це перша зміна сокета у AMD з 2017 року. AM5 обіцяють 5-річну актуальність;
  • Ryzen 7000 виготовлені за передовим 5-нм техпроцесом із високою енергоефективністю;
  • У всіх моделях лінійки з’явилися слабенькі вбудовані графічні ядра;
  • Працюють тільки з пам’яттю DDR5;
  • Підтримують інтерфейс PCI-Express 5.0.

У портфоліо Intel найсучасніші пропозиції зараз – чіпи Core 13-го покоління під кодовим ім’ям Raptor Lake. Основні “фішки”:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Призначені для сокета LGA 1700, як і попереднє покоління;
  • Менш енергоефективні за рахунок 10-нм техпроцесу;
  • Індекс “К” означає можливість розгону процесора;
  • Індекс “F” – відсутність графічного ядра;
  • Працюють як із пам’яттю DDR4, так і DDR5, що залежить від моделі материнської плати;
  • Мають гібридну архітектуру: на борту до 16 енергоефективних ядер і до 8 високопродуктивних.

Поверхневі переваги та недоліки

Безпосередньо порівнювати процесори AMD і Intel за базовими характеристиками некоректно. Бажаючи отримати конкурентну перевагу, кожен виробник додає особливості, яким важко підібрати аналоги в таборі суперника. Тому на даному етапі подивимося тільки на основні плюси і мінуси.

Переваги AMD

  • Купуючи Ryzen 7000 верхнього сегмента, користувач отримує більше ядер і потоків за менші (або щонайменше порівнянні) гроші, ніж під час купівлі Core 13th Gen;
  • Ryzen 7000 більш енергоефективні. TDP старшого Ryzen 9 7950X становить усього 170 Вт, що досить скромно за нинішніми мірками. А ось i9-13900K сміливо вимагає від 240 Вт і більше залежно від налаштувань ліміту потужності. Це означає, що 7950X можна охолодити повітряним кулером, загалом комп’ютер буде тихішим, на додачу знижені вимоги до системи живлення материнської плати;
  • За продуктивністю AMD об’єктивно виграє в Intel у завданнях, які добре оптимізовані для багатопотоковості та паралельних обчислень. Наразі ігор і професійних програм з добре розвиненою багатопотоковістю не так багато, але тренд у цей бік;
  • Ryzen 7000 – перші процесори для платформи AM5. Як правило життєвий цикл платформи у AMD становить 5 років. Це означає, що в майбутньому процесор можна буде без зайвих витрат замінити на більш сучасний.

У вигляді відступу нагадаємо про існування Ryzen 7000X3D – процесорів зі збільшеним кешем третього рівня. Додаткова кеш-пам’ять забезпечує помітний приріст швидкодії в іграх, але тільки іграх. Для ігрового комп’ютера один із Ryzen 7000X3D – чудовий вибір.

Недоліки AMD

  • За відносної дешевизни процесорів Ryzen і знижених вимог до підсистеми живлення плати варто зауважити, що цінники відповідних плат немаленькі. Крім того, вони працюють тільки з дорожчою оперативною пам’яттю DDR5, яка поки ще дорожча за перевірену, а “профіт” над DDR4 неочевидний;
  • Багатопоточність – перевага AMD, як було сказано вище. Однак, якщо розробники софта або ігророби не подбали про підтримку грамотного розподілу паралельних обчислень, то Intel, найімовірніше, покаже в ньому вищу продуктивність.

Переваги Intel

Наразі 13-е покоління Intel панує в бюджетному сегменті ринку, а в “червоних” цей сегмент порожній. Лінійка Ryzen 7000 зараз починається з моделі Ryzen 5 7600Х, тоді як Intel пропонує бюджетні моделі серії Core i3;

  • У більшості тестів процесори Intel обходять AMD. При чому як синтетичних, так і “натурних”. Просто тому, що більшість ігор і програмного забезпечення не здатні на 100% використовувати переваги багатопотоковості та паралельних обчислень. Одне ядро Intel просто швидше за одне AMD;
  • Архітектурні особливості “синіх” процесорів забезпечують більш швидкі режими роботи оперативної пам’яті. Для AMD частоти ОЗП понад 6400 МГц вважаються вже серйозним розгоном, для Intel і 8000 МГц не межа.

Недоліки Intel

  • Як і низка попередників, Core 13-го покоління – гарячі ненажерливі процесори. Якщо старшим Ryzen досить просто хорошого повітряного кулера, то для Core 13th Gen починаючи з i5-13600 рекомендується топовий кулер або система водяного охолодження початкового рівня;
  • Поступово ігор і прикладних додатків із погано розвиненою багатопотоковістю стає менше. На даний момент у ще Intel залишається перевага при навантаженнях на одне/кілька ядер, але тільки на даний момент.

Який процесор буде кращим із новинок 2023 року?

У новому поколінні Intel утримують лідерство за продуктивністю в усіх сегментах ринку. Якщо потрібна стабільна і висока кадрова частота в іграх і швидка робота софту – Raptor Lake краще. Навіть з урахуванням їх вельми негуманного енергоспоживання і тепловиділення.

Окремо стоять Ryzen 7000X3D з додатковою кеш-пам’яттю, які являють собою просто чудове рішення з прицілом на ігри. Швидкодія як у Core i9-13900K, а то й трохи більше, але дешевше і без великих вимог до системи охолодження.

Також у найближчому майбутньому з’явиться Ryzen 5 7600Х3D, спрямований на середній сегмент ринку. У теорії він стане бестселером за відмінне співвідношення ціна/продуктивність.

Наочні тести

Для зручності сприйняття дані тестування в 10 іграх за різної роздільної здатності і в різних професійних додатках зібрані всього в кілька графіків. Безумовно, вони не відображають ситуацію в конкретній грі/софті, але загальне уявлення дають.

ТОП процесорів нового покоління на думку DigitalRazor

У бюджетному сегменті на сьогодні найкращий вибір – i3-13100. Так, він не показує позамежні результати в іграх, але зате і коштує відповідно. Для повноти картини варто згадати чипи AMD попереднього покоління, Ryzen 5000. Вони ще є в продажу, дуже хороші зі співвідношення ціна/продуктивність, але хороші тільки в моменті. На перспективу найближчих 5 років рішення спірне.

У середньому сегменті стоїть класичний вибір між i5-13400F і Ryzen 5 7600Х. Перший трохи повільніший, але й дешевший, другий навпаки. Тут за особистими уподобаннями.

Середньо-високий ціновий користується чималим попитом, тому згадаємо і його. Ryzen 7 7800Х для любителів AMD і Core i7-13700K для Intel. Їх можна назвати порівнянними, але все ж в іграх Core i7 показує результати краще.

У верхньому сегменті два лідери від кожної з команд: i9-13900К від Intel і Ryzen 9 7950Х від AMD. Тут ситуація протилежна: AMD дешевше і повільніше, Intel дорожче, але і швидше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Автор статті навіть не слідкує за новинами, бо не знає, що після AGESA 1.0.0.7b Райзени можуть брати вищі частоти оперативної пам'яті, ніж інтели. Далі, 13900k набирає більше балів тільки в мульти корі за рахунок енергоефективних ядер, в сінгл корі результати майже ідентичні, але яка різниця на бенчмарки, якщо в більшості дійсно корисних програм, таких як blender, Adobe premier і Davinci resolve 7950x кращий. Також в кінці ви зробили помилку і написали, що i7 13700k продуктивніший в іграх за 7800x3d, хоча 7800x3d кращий за 13900k за рахунок 3д кешу, виправте це.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: AMDIntel
  • Останні записи

    ASUS розкрила характеристики свого ноутбука на Snapdragon X Elite

    В'єтнамське відділення ASUS випадково опублікувало зображення та характеристики першого ноутбука компанії з процесором Qualcomm Snapdragon…

    17.05.2024

    Motorola представила новий смартфон у якого задня панель з дерева

    Сімейство смартфонів Motorola поповнила флагманська модель X50 Ultra. Крім потужного заліза, просунутої камери та «кіберспортивного»…

    17.05.2024

    Інсайдер назвав дату коли представлять iPhone 16

    Головна аналітична компанія DSCC Росс Янг поділився в X (екс-Twitter) інформацією про те, що постачальники…

    17.05.2024

    Виробництво дисплеїв для iPhone 16 розпочнеться у червні

    За його словами, випуск панелей розпочнеться вже найближчими тижнями, причому найбільші обсяги виробництва будуть у…

    17.05.2024

    TikTok тестує завантаження 60-хвилинних відео

    TikTok розпочав тестування нової функції, що дозволяє завантажувати відео тривалістю до 60 хвилин. Нововведення поки…

    17.05.2024

    Apple представила нову функцію iOS 18, яка позбавить вас від захитування в автомобілі

    Компанія Apple представила першу хвилю нових функцій iOS 18, які з'являться пізніше цього року. Йдеться…

    17.05.2024