AMD vs Intel. Який процесор обрати у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цією статтею відкриваємо, мабуть, найтермоядерніший “холівар” у середовищі геймерів, гарячішим за який є тільки протистояння Android проти Apple, і то не факт. Суть у заголовку, тому без довгих передмов відразу з місця в кар’єр.

Актуальні моделі 2023 року

У 2023 році обидва виробники випустили нові лінійки процесорів. В асортименті AMD з’явилися десктопні чипи Ryzen 7000 на архітектурі Zen 4, вони ж Raphael. Сьомим поколінням їх називати не зовсім доречно, оскільки 6000-ю серію пропустили. Основні особливості:

  • Призначені для нового сокета АМ5. Це перша зміна сокета у AMD з 2017 року. AM5 обіцяють 5-річну актуальність;
  • Ryzen 7000 виготовлені за передовим 5-нм техпроцесом із високою енергоефективністю;
  • У всіх моделях лінійки з’явилися слабенькі вбудовані графічні ядра;
  • Працюють тільки з пам’яттю DDR5;
  • Підтримують інтерфейс PCI-Express 5.0.

У портфоліо Intel найсучасніші пропозиції зараз – чіпи Core 13-го покоління під кодовим ім’ям Raptor Lake. Основні “фішки”:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Призначені для сокета LGA 1700, як і попереднє покоління;
  • Менш енергоефективні за рахунок 10-нм техпроцесу;
  • Індекс “К” означає можливість розгону процесора;
  • Індекс “F” – відсутність графічного ядра;
  • Працюють як із пам’яттю DDR4, так і DDR5, що залежить від моделі материнської плати;
  • Мають гібридну архітектуру: на борту до 16 енергоефективних ядер і до 8 високопродуктивних.

Поверхневі переваги та недоліки

Безпосередньо порівнювати процесори AMD і Intel за базовими характеристиками некоректно. Бажаючи отримати конкурентну перевагу, кожен виробник додає особливості, яким важко підібрати аналоги в таборі суперника. Тому на даному етапі подивимося тільки на основні плюси і мінуси.

Переваги AMD

  • Купуючи Ryzen 7000 верхнього сегмента, користувач отримує більше ядер і потоків за менші (або щонайменше порівнянні) гроші, ніж під час купівлі Core 13th Gen;
  • Ryzen 7000 більш енергоефективні. TDP старшого Ryzen 9 7950X становить усього 170 Вт, що досить скромно за нинішніми мірками. А ось i9-13900K сміливо вимагає від 240 Вт і більше залежно від налаштувань ліміту потужності. Це означає, що 7950X можна охолодити повітряним кулером, загалом комп’ютер буде тихішим, на додачу знижені вимоги до системи живлення материнської плати;
  • За продуктивністю AMD об’єктивно виграє в Intel у завданнях, які добре оптимізовані для багатопотоковості та паралельних обчислень. Наразі ігор і професійних програм з добре розвиненою багатопотоковістю не так багато, але тренд у цей бік;
  • Ryzen 7000 – перші процесори для платформи AM5. Як правило життєвий цикл платформи у AMD становить 5 років. Це означає, що в майбутньому процесор можна буде без зайвих витрат замінити на більш сучасний.

У вигляді відступу нагадаємо про існування Ryzen 7000X3D – процесорів зі збільшеним кешем третього рівня. Додаткова кеш-пам’ять забезпечує помітний приріст швидкодії в іграх, але тільки іграх. Для ігрового комп’ютера один із Ryzen 7000X3D – чудовий вибір.

Недоліки AMD

  • За відносної дешевизни процесорів Ryzen і знижених вимог до підсистеми живлення плати варто зауважити, що цінники відповідних плат немаленькі. Крім того, вони працюють тільки з дорожчою оперативною пам’яттю DDR5, яка поки ще дорожча за перевірену, а “профіт” над DDR4 неочевидний;
  • Багатопоточність – перевага AMD, як було сказано вище. Однак, якщо розробники софта або ігророби не подбали про підтримку грамотного розподілу паралельних обчислень, то Intel, найімовірніше, покаже в ньому вищу продуктивність.

Переваги Intel

Наразі 13-е покоління Intel панує в бюджетному сегменті ринку, а в “червоних” цей сегмент порожній. Лінійка Ryzen 7000 зараз починається з моделі Ryzen 5 7600Х, тоді як Intel пропонує бюджетні моделі серії Core i3;

  • У більшості тестів процесори Intel обходять AMD. При чому як синтетичних, так і “натурних”. Просто тому, що більшість ігор і програмного забезпечення не здатні на 100% використовувати переваги багатопотоковості та паралельних обчислень. Одне ядро Intel просто швидше за одне AMD;
  • Архітектурні особливості “синіх” процесорів забезпечують більш швидкі режими роботи оперативної пам’яті. Для AMD частоти ОЗП понад 6400 МГц вважаються вже серйозним розгоном, для Intel і 8000 МГц не межа.

Недоліки Intel

  • Як і низка попередників, Core 13-го покоління – гарячі ненажерливі процесори. Якщо старшим Ryzen досить просто хорошого повітряного кулера, то для Core 13th Gen починаючи з i5-13600 рекомендується топовий кулер або система водяного охолодження початкового рівня;
  • Поступово ігор і прикладних додатків із погано розвиненою багатопотоковістю стає менше. На даний момент у ще Intel залишається перевага при навантаженнях на одне/кілька ядер, але тільки на даний момент.

Який процесор буде кращим із новинок 2023 року?

У новому поколінні Intel утримують лідерство за продуктивністю в усіх сегментах ринку. Якщо потрібна стабільна і висока кадрова частота в іграх і швидка робота софту – Raptor Lake краще. Навіть з урахуванням їх вельми негуманного енергоспоживання і тепловиділення.

Окремо стоять Ryzen 7000X3D з додатковою кеш-пам’яттю, які являють собою просто чудове рішення з прицілом на ігри. Швидкодія як у Core i9-13900K, а то й трохи більше, але дешевше і без великих вимог до системи охолодження.

Також у найближчому майбутньому з’явиться Ryzen 5 7600Х3D, спрямований на середній сегмент ринку. У теорії він стане бестселером за відмінне співвідношення ціна/продуктивність.

Наочні тести

Для зручності сприйняття дані тестування в 10 іграх за різної роздільної здатності і в різних професійних додатках зібрані всього в кілька графіків. Безумовно, вони не відображають ситуацію в конкретній грі/софті, але загальне уявлення дають.

ТОП процесорів нового покоління на думку DigitalRazor

У бюджетному сегменті на сьогодні найкращий вибір – i3-13100. Так, він не показує позамежні результати в іграх, але зате і коштує відповідно. Для повноти картини варто згадати чипи AMD попереднього покоління, Ryzen 5000. Вони ще є в продажу, дуже хороші зі співвідношення ціна/продуктивність, але хороші тільки в моменті. На перспективу найближчих 5 років рішення спірне.

У середньому сегменті стоїть класичний вибір між i5-13400F і Ryzen 5 7600Х. Перший трохи повільніший, але й дешевший, другий навпаки. Тут за особистими уподобаннями.

Середньо-високий ціновий користується чималим попитом, тому згадаємо і його. Ryzen 7 7800Х для любителів AMD і Core i7-13700K для Intel. Їх можна назвати порівнянними, але все ж в іграх Core i7 показує результати краще.

У верхньому сегменті два лідери від кожної з команд: i9-13900К від Intel і Ryzen 9 7950Х від AMD. Тут ситуація протилежна: AMD дешевше і повільніше, Intel дорожче, але і швидше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.