Статті

Яка частота оновлення екрана потрібна звичайному користувачеві

Share
Час читання: 2 хв.

Ще зовсім недавно навіть флагманські смартфони мали екрани з частотою оновлення 60 Гц. Так, наприклад, перші iPhone з екранами на 120 Гц були випущені тільки 2021 року – йдеться про преміальний iPhone 13 Pro і флагманський iPhone 13 Pro Max. При цьому базові iPhone (зараз це iPhone 14 і iPhone 14 Plus), як і раніше, оснащуються панелями на 60 Гц. Чи означає це, що 90 Гц або 120 Гц примха і надмірність? З’ясуємо.

Для початку розберемося, а що це взагалі таке, частота оновлення. Від цього параметра залежить те, як швидко змінюється зображення на екрані за 1 секунду. Таким чином, чим вищий цей параметр, тим більше кадрів “перетравлює” дисплей. Довгий час стандартом вважалося значення в 60 Гц, коли за 1 секунду картинка перемальовувалася 60 разів. Загалом цього достатньо для більшості завдань. І смартфон із 60-герцовим екраном – зовсім не катастрофа навіть у 2023 році.

То навіщо потрібні панелі на 90 і 120 Гц або навіть більше? Відповідь проста – працювати з екраном з підвищеною частотою роботи комфортніше. Зображення стає плавнішим, картинка змінюється швидше. Списки гортаються спритніше, додатки відкриваються і згортаються майже миттєво, Але особливо це помітно в динамічних іграх – тих же шутерах. Мікрогальмування виключаються. Зі 144 Гц грати ще комфортніше – за умови, що гра підтримує настільки екстремальну частоту оновлення.

Ще один плюс – при високій частота оновлення за рахунок плавності картинки очі втомлюються не так сильно, сфокусувати зір простіше. Особливо при ввімкненні темної теми.

Екран на 90 Гц у 1,5 раза швидше оновлює зображення, ніж дисплей на 60 Гц, а на 120 Гц – удвічі. І сьогодні панелі на 90 Гц ставлять навіть у бюджетні моделі на Android. У цьому плані Apple поки що відстає. Що стосується 120-герцових дисплеїв, то їх отримують переважно флагмани – як на Android, так і на iOS. Річ у тім, що для 120 Гц потрібен швидший процесор і дорожча у виробництві матриця.

Чи є мінуси у підвищеної частоти оновлення? Так. Головний – підвищена витрата батареї. Тому багато виробників дають користувачеві можливість вибирати герцовку самостійно. Наприклад, в іграх підвищити її до 120 Гц, а під час серфінгу в мережі – знизити до 90 або навіть 60 Гц. Ще один недолік – висока ціна виробництва і дорожнеча смартфонів з високою частотою оновлення.

Загалом – що вища частота оновлення, то краще. І різниця при використанні 60-герцового і 120-герцового смартфона дуже помітна. Після роботи з гаджетом з панеллю на 120 Гц певний час буде здаватися, що апарат на 60 Гц вкрай нерозторопний.

Висновок – висока частота оновлення це безумовне, але не дешеве, благо. Яка частота оновлення потрібна простому користувачеві? 60 Гц – замало. На сьогодні 90 Гц – оптимальне значення. 120 Гц – ідеальне. 144 Гц і вище – тільки для ентузіастів і захоплених геймерів.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024