Чи допоможе очищення кешу DNS прискорити інтернет

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Прискорити мобільний інтернет можна у різний спосіб, багато з яких не зовсім очевидні для простого користувача. Що таке очищення кешу DNS і чи допоможе воно, якщо гальмує інтернет на телефоні?

Що таке DNS кеш та навіщо його очищати?

За час своєї роботи телефон збирає численні часові файли, які необхідні для швидкого завантаження різних функцій. Один із видів таких файлів – кеш DNS. Він складається з тимчасової бази даних, що містить запис всіх відвідуваних користувачем сайтів. Тут же зберігається інформація про спроби відвідування різних сторінок та IP-адрес.

Спочатку кеш DNS необхідний саме для того, щоб прискорювати завантаження раніше відвіданих сторінок – воно починається ще до того, як веб-сайт відкриється, оскільки частина інформації про нього вже є в базі. Однак згодом дані про сторінки стають застарілими, неактуальними, їхня кількість зростає і лише уповільнює роботу мобільного браузера.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У цьому випадку допомогти підвищити швидкість завантаження сторінок може очищення тимчасових файлів або кешу DNS, який відображає старий вміст сторінок. Крім цього рекомендується очистити загальний кеш браузера, в якому також може міститися кеш DNS.

Як очистити кеш DNS на телефоні?

Очистити кеш DNS можна безпосередньо в мобільному браузері Google Chrome, а також у деяких інших браузерах, що базуються на Chromium. Для цього користувачеві необхідно:

  1. Відкрити браузер.
  2. У пошуковий рядок ввести chrome://net-internals/#dns
  3. На сторінці у вкладці DNS вибрати дію Clear host cache.
  4. У вкладці Proxy натиснути на дію Clear bad proxies.

Сам браузер не відреагує на вибрані дії, тому не покаже жодних повідомлень про успішне очищення кешу DNS. Однак тимчасові файли дійсно видаляться, про що найчастіше можна зрозуміти по збільшеній швидкості завантаження веб-сторінок.

Важливо! У багатьох випадках видалення тимчасових файлів DNS відбувається не відразу – через постійну роботу браузера у фоновому режимі старий контент і застарілі дані очищаються поступово, а процес може тривати до трьох днів.

Крім того, в будь-якому мобільному браузері не зайве очистити весь кеш, куди входить і історія відвідувань. Для цього необхідно:

  1. Відкрийте налаштування браузера.
  2. Знайти розділ Конфіденційність – Очистити історію .
  3. Встановити галочки навпроти пунктів Файли Cookie, Історія браузера, Зображення та Налаштування сайтів та натиснути Видалити дані .

Видалити кеш браузера, щоб він менше гальмував, можна і через налаштування телефону. Для цього у розділі Програми потрібно знайти свій браузер, а потім вибрати дію Очистити кеш. Після очищення всіх тимчасових файлів та окремо кешу DNS необхідно перезавантажити телефон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.