Статті

Чому може гальмувати інтернет на комп’ютері

Share

Коли починає погано працювати інтернет, ми насамперед думаємо “знову цей провайдер винен” і починаємо гарячково шукати телефони постачальника послуг, дзвонити і висловлювати свої претензії. Але, як показує практика, не завжди винен провайдер. Розглянемо 5 найчастіших причин.

Wi-Fi роутер

Якщо ви підключений через бездротовий доступ, то проблема може бути в поганому сигналі Wi-Fi або сильних перешкодах. Трапляються ситуації, коли сам роутер підвисає – у цьому разі його потрібно перезавантажити (достатньо вимкнути і ввімкнути знову). Іноді інтернет через Wi-Fi гальмує в певний період доби – це пов’язано з перешкодами, що виникають. Можливо, вам буде потрібно змінити місце розташування роутера або купити інший пристрій з більш сучасними параметрами.

Гальмує браузер

Браузер може гальмувати з найрізноманітніших причин – від переповнення кешу і роботи розширень, до впливу на нього інших програм. Наприклад, ви відкрили потужний графічний редактор і паралельно працюєте в браузері. У цьому разі, якщо ваше залізо не тягне такі завдання, повільна робота буде цілком собі природною. Бувають і проблеми всередині браузера – раз на декаду бажано його видаляти і встановлювати знову, якщо є проблеми.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сильне навантаження на мережу

Якщо до вашого роутера під’єднано кілька пристроїв, то, можливо, якийсь пристрій у цей період часу щось завантажує з мережі. Наприклад, великий пакет оновлень. Якщо в налаштуваннях роутера немає або не налаштовані пріоритети на споживання трафіку (QoS), то швидкість у інших споживачів значно знизиться.

Також потрібно переконатися, а раптом хтось ще під’єднався до вашої Wi-Fi мережі і використовує ваше підключення? Зробити це можна в налаштуваннях роутера. Якщо ваш телевізор під’єднаний до мережі і хтось із домашніх зараз дивиться відео з інтернету, не варто дивуватися, що на ПК мережа працюватиме повільніше. Що більше активно працюючих пристроїв під’єднано до маршрутизатора, то менша швидкість буде у вас.

Гальмує сам комп’ютер

Повільна робота ПК загалом впливатиме на кінцеву швидкість інтернету, оскільки в процесах також задіяні ресурси процесора й оперативної пам’яті. Як і в пункті вище, на швидкість може впливати фонове споживання трафіку, наприклад, внаслідок оновлення або завантажень, що працюють на цей момент.

Комп’ютерні віруси можуть використовувати ваш канал інтернету для своїх цілей і створювати велике навантаження. Варто розуміти, інтернет у 2022 році та інтернет у 2010 році – дві різні речі. Сайти стали набагато “важчими” і старому комп’ютеру навіть простий рендеринг веб-сторінки може даватися важко.

Якщо у вас гальмує інтернет, то перше, що варто перевірити – чи всі сайти відкриваються повільно?

Можливо, проблема з якимось конкретним сайтом. У цьому разі винен тільки кінцевий сервер, на якому розташований сайт. У разі, якщо ви перезавантажили роутер, спробували під’єднатися дротом, під’єдналися з різних пристроїв і проблема має місце бути – вже можна дзвонити провайдеру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024