Чому може гальмувати інтернет на комп’ютері

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли починає погано працювати інтернет, ми насамперед думаємо “знову цей провайдер винен” і починаємо гарячково шукати телефони постачальника послуг, дзвонити і висловлювати свої претензії. Але, як показує практика, не завжди винен провайдер. Розглянемо 5 найчастіших причин.

Wi-Fi роутер

Якщо ви підключений через бездротовий доступ, то проблема може бути в поганому сигналі Wi-Fi або сильних перешкодах. Трапляються ситуації, коли сам роутер підвисає – у цьому разі його потрібно перезавантажити (достатньо вимкнути і ввімкнути знову). Іноді інтернет через Wi-Fi гальмує в певний період доби – це пов’язано з перешкодами, що виникають. Можливо, вам буде потрібно змінити місце розташування роутера або купити інший пристрій з більш сучасними параметрами.

Гальмує браузер

Браузер може гальмувати з найрізноманітніших причин – від переповнення кешу і роботи розширень, до впливу на нього інших програм. Наприклад, ви відкрили потужний графічний редактор і паралельно працюєте в браузері. У цьому разі, якщо ваше залізо не тягне такі завдання, повільна робота буде цілком собі природною. Бувають і проблеми всередині браузера – раз на декаду бажано його видаляти і встановлювати знову, якщо є проблеми.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сильне навантаження на мережу

Якщо до вашого роутера під’єднано кілька пристроїв, то, можливо, якийсь пристрій у цей період часу щось завантажує з мережі. Наприклад, великий пакет оновлень. Якщо в налаштуваннях роутера немає або не налаштовані пріоритети на споживання трафіку (QoS), то швидкість у інших споживачів значно знизиться.

Також потрібно переконатися, а раптом хтось ще під’єднався до вашої Wi-Fi мережі і використовує ваше підключення? Зробити це можна в налаштуваннях роутера. Якщо ваш телевізор під’єднаний до мережі і хтось із домашніх зараз дивиться відео з інтернету, не варто дивуватися, що на ПК мережа працюватиме повільніше. Що більше активно працюючих пристроїв під’єднано до маршрутизатора, то менша швидкість буде у вас.

Гальмує сам комп’ютер

Повільна робота ПК загалом впливатиме на кінцеву швидкість інтернету, оскільки в процесах також задіяні ресурси процесора й оперативної пам’яті. Як і в пункті вище, на швидкість може впливати фонове споживання трафіку, наприклад, внаслідок оновлення або завантажень, що працюють на цей момент.

Комп’ютерні віруси можуть використовувати ваш канал інтернету для своїх цілей і створювати велике навантаження. Варто розуміти, інтернет у 2022 році та інтернет у 2010 році – дві різні речі. Сайти стали набагато “важчими” і старому комп’ютеру навіть простий рендеринг веб-сторінки може даватися важко.

Якщо у вас гальмує інтернет, то перше, що варто перевірити – чи всі сайти відкриваються повільно?

Можливо, проблема з якимось конкретним сайтом. У цьому разі винен тільки кінцевий сервер, на якому розташований сайт. У разі, якщо ви перезавантажили роутер, спробували під’єднатися дротом, під’єдналися з різних пристроїв і проблема має місце бути – вже можна дзвонити провайдеру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.