Лампочки на Wi-Fi роутері. Що вони позначають

Практично будь-який Wi-Fi роутер має індикаторну панель, яка складається з декількох світлодіодів. Практика показує, що не всі знають, що позначають лампочки. Якісь індикатори світяться постійно, щось може ритмічно блимати, а якісь блимають у хаотичному порядку.

Давайте розберемося на прикладі найпопулярнішого роутера від TP-Link

  • Найперший індикатор має значок електроживлення. Тут все гранично ясно: якщо горить, то пристрій підключено до електричної мережі.
  • Світлодіод з піктограмою радіохвиль означає, що режим Wi-Fi увімкнено. Річ у тім, що Wi-Fi роутер може працювати не тільки через Wi-Fi, а й через дріт, як дротовий маршрутизатор. Якщо цей індикатор не горить, то, найімовірніше, Wi-Fi вимкнено в налаштуваннях або ж є проблеми із самим пристроєм;
  • Наступні чотири індикатори говорять нам про те, що до роутера підключені споживачі через LAN-порти. Кількість індикаторів дорівнює кількості LAN-портів. Світлодіоди блимають або світяться, коли йде передача даних;
  • Значок, схожий на глобус говорить нам про те, що роутер під’єднаний до провайдера через порт WAN. Може світитися як зеленим, так і помаранчевим кольором. Якщо світиться, то зі з’єднанням усе гаразд;
  • Іконка замочка відповідає за режим підключення до пристрою, за допомогою натискання на кнопку WPS. Блимає повільно – йде процес підключення, блимає швидко – час минув. Якщо не горить, то WPS не активовано.

Також зустрічається ще й системний індикатор (SYS), який може бути позначений значком шестерні. Якщо він блимає, то з пристроєм усе гаразд, якщо горить, то це може позначати системну помилку (під час увімкнення роутера він теж горить, це нормально). Якщо роутер увімкнувся і SYS не горить, то, найімовірніше, є проблеми з прошивкою девайса.

Можуть зустрічатися й інші значки. Тут усе залежить від виробника:

  • Індикатори роботи діапазонів роутера 2,4 ГГц і 5 ГГц;
  • Індикатор, що показує роботу USB-порту. У багатьох моделях є USB-порт, до якого можна підключити жорсткий диск або зовнішній модем. Якщо пристрій під’єднано, то світлодіод світитиметься або блиматиме.
  • Індикація роботи оптоволоконної мережі LOS і PON (два світлодіоди). Світлодіод LOS говорить нам про те, що з’єднання через оптоволокно є, а PON відповідає за те, що пристрій зареєстровано в мережі. У деяких моделях ці індикатори можуть бути поміщені в єдиний світлодіод.

Про те, яким кольором мають горіти лампочки на вашому роутері і в якому разі вони світяться або блимають, краще уточнити в документації до пристрою – виробників дуже багато і не всі дотримуються стандартів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.