Чим відрізняється VPN від проксі-сервера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

VPN (далі віртуальна приватна мережа) і proxy-серверами ми користуємося в різних випадках, наприклад, якщо хочемо відвідати заблокований цензурою сайт або ж сайт не відкривається саме від нашого провайдера. Також обидві технології гарні для зміни IP-адреси, якщо ваша адреса була заблокована адміністратором сайту. Давайте поговоримо про різницю цих технологій.

Проксі-серверами я користувався ще в нульові роки, щоб обійти блокування у веб-чаті. У ті роки модератор публічного чату був схожий на бога, який вирішував завжди все і за всіх. Можна було отримати блокування за цілком собі нешкідливі повідомлення. Але проти проксі захисту не було – блокують одну IP-адресу, одразу ж вбиваєш у параметри браузера інший проксі і ти вже знову в чаті.

Проксі-сервер, за фактом, являє собою шлюз, який пропускає трафік через себе. Сучасні proxy-сервери являють собою піднятий шлюз на віддаленому сервері або ж зламаний хакерами комп’ютер. Проксі не шифрує трафік, а пропускає його через себе на рівні застосунку – наприклад, вбивається в налаштування браузера. Часто proxy-сервери нестабільні, тому що крім завдань пропуску трафіку можуть бути задіяні в інших процесах.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

VPN же працює на рівні операційної системи і пропускає через себе абсолютно весь трафік від пристрою. За фактом, підключившись до віртуальної мережі, ваш пристрій є користувачем так, наче ми підключилися до локальної мережі. Додаток приватної мережі створює надійний тунель між вашим пристроєм і кінцевим сервером.

Хороший VPN не вестиме жодних журналів (а на проксі вони можуть бути і, скоріше за все, є) і надійно шифруватиме весь трафік. Людина, яка використовує proxy, може бути спокійно обчислена правоохоронними органами, а ось із VPN все набагато складніше, якщо приватна мережа не веде логів.

VPN може працювати повільніше, ніж проксі, адже він крім пропуску трафіку займається ще й шифруванням абсолютно всіх даних. Не можна використовувати proxy для передачі конфіденційних даних, а хороший VPN можна і навіть потрібно. Особливо, якщо ви підключені до інтернету через невідому мережу, наприклад безкоштовну Wi-Fi точку в кафе.

Також proxy, як правило, всі безкоштовні, а безкоштовний VPN – це сир у мишоловці. Він може недостатньо шифрувати дані, а також ділитися вашим трафіком і навіть використовувати ваш ПК для своїх потреб. Якщо ви збираєтеся користуватися віртуальною приватною мережею, то вибирати потрібно надійний і платний сервіс.

Якщо ви підключаєтеся через сумнівний proxy-сервер, то можливі навіть атаки на ваш комп’ютер, а з перевіреним VPN це виключається.

Обидві технології можна використовувати як на комп’ютері, так і на смартфоні. Багато додатків мають можливість вказівки даних проксі-сервера виду ip:port, якщо є проблеми зі з’єднанням. Віртуальна мережа краща, ніж проксі. Як правило, proxy зараз використовують для будь-яких службових справ, наприклад, для парсингу інформації або численних запитів до будь-якого сервера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.