Статті

Чого не варто робити з iPhone, якщо він упав у воду

Share
Час читання: 4 хв.

Вода та сніг – убивці будь-якої техніки. Навіть якщо ваш гаджет має захист за певним стандартом, це не означає, що він не вийде з ладу після потрапляння рідин. Добити Айфон, що впав у воду, можете ви самі – достатньо лише зробити кілька заборонених дій, після чого ремонт вашого смартфона обійдеться дорожче, ніж купівля нового! Сьогодні розповімо вам про те, чого не можна робити з айфоном у жодному разі, якщо він упав у воду чи сніг або при потраплянні на нього рідини.

Як висушити Айфон

Багато користувачів часто роблять дурниці і використовують якісь дивні методи, щоб, як їм здається, мінімізувати втрати після падіння телефону у воду. Ось тільки роблять вони цим ще гірше. Ми запитали у наших друзів з Apple Pro, які помилки в їхній практиці зустрічалися найчастіше і вони розповіли нам багато всього цікавого.

Насамперед, коли дістаєш намоклий Айфон з води, потрібно гарненько протерти його рушником, щоб позбутися рідини хоча б ззовні. Покласти в рис? Ну, тут уже за бажанням, хоча відомо, що спосіб не допомагає висушити iPhone. Краще розібрати смартфон самостійно або звернутися в майстерню для цього. Але в жодному разі не робіть такого.

  • Не вмикайте телефон, якщо він вимкнувся. Краще вимкніть його, якщо він, як і раніше, працює. Вам не потрібно тут і зараз перевіряти його працездатність. iPhone працюватиме після потрапляння води, але тільки завдяки тому, що ви його вимкнете.
  • Багатьом здається, що після падіння Айфона у воду, потрібно обов’язково перевірити, чи працює зарядка і чи є живлення. Відповідаємо: ні в якому разі не робіть цього. Ні дротовим, ні бездротовим способом, ні за допомогою MagSafe.
  • Крім того, що зарядка iPhone, який побував у воді, може призвести до короткого замикання, це ще й прискорення корозії корпусу. Річ у тім, що iPhone не висохне швидше, якщо його поставити на заряджання, зате всередині і зовні можуть зіпсуватися окремі елементи. Корозія по платах може пройти буквально за пару годин. А з огляду на тонкі і ніжні компоненти, які стоять усередині телефону, зворотного шляху після цього вже не буде

До речі, якщо є інструменти, то можете розібрати його самостійно, але тільки на свій страх і ризик. Якщо зважитеся, то складайте гвинтики окремо, щоб не переплутати. Робити цього не варто, якщо ніколи не розбирали Айфон самостійно або, якщо на нього діє гарантія. У нас для такого випадку навіть є окрема стаття про те, як змінювалася ремонтопридатність айфонів з роками – почитайте, раптом стане в нагоді!

Найкраще відразу звернутися до фахівців, які розкриють корпус, просушать і оброблять його. Так імовірність врятувати телефон зросте в рази. Страшна не сама вода, а її потрапляння на плати, через які проходить струм. Ми в цьому випадку можемо порекомендувати Apple Pro, але ви можете вибрати будь-який сервісний центр, якому довіряєте.

Айфон упав у воду – що робити

Але як же бути, якщо перед вами лежить втоплений Айфон, а з ним нічого не можна робити? Все одно, що не можна надати жодної допомоги постраждалій людині. Насправді, якщо не можете розібрати iPhone, від вас, за великим рахунком, потрібно мінімум дій.

  • Не використовуйте для сушіння фен. Здавалося б, простий спосіб висушити смартфон, але в процесі ви можете захопитися, вибрати не ту швидкість і почати “ганяти” воду по всьому корпусу. Те ж саме стосується спроб продути Айфон стисненим повітрям.
  • Обов’язково зніміть чохол, захисне скло та інші аксесуари: так вода вийде швидше з важкодоступних ділянок.
  • Не користуйтеся обігрівачами і не кладіть смартфон під прямими сонячними променями. Підвищені температури шкодять компонентам iPhone – зокрема, батареї, яка і так живе дуже мало. Краще залишити смартфон на протязі або покласти його поблизу від вентилятора.
  • Іноді можна зустріти пораду покласти Айфон у спирт, але це дуже погана ідея: спосіб швидкий, адже вода розчиняється, але абсолютно точно зіпсується дисплей і деформуються динаміки.
  • У жодному разі не намагайтеся трясти Айфон, щоб вигнати рідину: так ви “розтрусите” рідину по корпусу. Замість цього краще відкрити слот для сім-карти і вийняти його: що більше повітря надходитиме всередину, то краще.

Якщо все зробили, як зазначено вище, але не хочете звертатися до фахівців, то залиште смартфон мінімум на добу у вимкненому стані. Але не забудьте про те, що і покласти iPhone потрібно правильно. Ось, на що потрібно звернути увагу, щоб не нашкодити.

  • Не перевертайте iPhone: краплі продовжать кататися по корпусу, вони тільки більше намочать інші модулі, які могли бути цілими після падіння у воду.
  • Тільки через 1-2 дні спробуйте ввімкнути iPhone. Запрацювало? Поки що не вітаємо. Річ у тім, що “потопельники”, навіть якщо вмикаються, можуть поводитися непередбачувано: сьогодні працюють, завтра – ні. Можуть початися глюки в системі і з окремими модулями (камерою, Wi-Fi, стільниковим зв’язком або батареєю). Це може бути тимчасовий системний збій, але також проблема може залишитися з вами назавжди.

Як сушити Айфон після води

Смартфон краще покласти екраном догори: вода рівномірно висихатиме в корпусі, розташованому на рівній поверхні протягом тривалого часу, і не стікатиме на екран. Якщо у вас iPhone без захисту від води, то через це можуть з’явитися жовті плями по периметру екрана.

Фахівці радять поспостерігати за смартфоном, а краще – одразу після інциденту віднести його до сервісу, акуратно загорнувши в мікрофібру. З огляду на те, скільки зараз коштує iPhone, відвідування сервісу – справжній порятунок. Краще довірити діагностику навченим людям, ніж потім залишитися з робочим, але глючним смартфоном. До речі, вода шкодить не тільки iPhone, а й MacBook. У цій статті ми розповідали, що робити, якщо пролив на клавіатуру воду.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Motorola оприлюднила список телефонів, що отримають оновлення до Android 15

    Минулого місяця Google випустила AOSP (Android Open Source Project) версію Android 15, що дозволило іншим…

    11.10.2024

    Call of Duty: Black Ops 6 отримає культову карту

    Call of Duty: Black Ops 6 отримає легендарну мультиплеєрну карту Nuketown, підтвердили розробники, показавши короткий…

    11.10.2024

    Canalys: продажі комп’ютерів Mac стрімко падають

    Незабаром у продажу з'являться нові комп'ютери Apple Mac на процесорах M4. Можливо, саме цим пояснюється…

    11.10.2024

    HBO помилково назвала творця біткоїну іншою людиною

    Новий документальний фільм HBO викликав суперечки. Фільм стверджував, що Пітер Тодд, відомий розробник, є тим…

    11.10.2024

    Google призупинила оновлення свого годинника Pixel Watch через серйозні проблеми

    Google призупинила поширення оновлення Wear OS 5 для Pixel Watch та Pixel Watch 2 після…

    11.10.2024

    Panasonic представила найменший повнокадровий зум-об’єктив на ринку

    Черговою новинкою Panasonic став беззеркальний зум-об'єктив Lumix S 18-40mm f/4.5-6.3, розроблений для повнокадрової камери Lumix…

    11.10.2024