Чого не варто робити з iPhone, якщо він упав у воду

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вода та сніг – убивці будь-якої техніки. Навіть якщо ваш гаджет має захист за певним стандартом, це не означає, що він не вийде з ладу після потрапляння рідин. Добити Айфон, що впав у воду, можете ви самі – достатньо лише зробити кілька заборонених дій, після чого ремонт вашого смартфона обійдеться дорожче, ніж купівля нового! Сьогодні розповімо вам про те, чого не можна робити з айфоном у жодному разі, якщо він упав у воду чи сніг або при потраплянні на нього рідини.

Як висушити Айфон

Багато користувачів часто роблять дурниці і використовують якісь дивні методи, щоб, як їм здається, мінімізувати втрати після падіння телефону у воду. Ось тільки роблять вони цим ще гірше. Ми запитали у наших друзів з Apple Pro, які помилки в їхній практиці зустрічалися найчастіше і вони розповіли нам багато всього цікавого.

Насамперед, коли дістаєш намоклий Айфон з води, потрібно гарненько протерти його рушником, щоб позбутися рідини хоча б ззовні. Покласти в рис? Ну, тут уже за бажанням, хоча відомо, що спосіб не допомагає висушити iPhone. Краще розібрати смартфон самостійно або звернутися в майстерню для цього. Але в жодному разі не робіть такого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Не вмикайте телефон, якщо він вимкнувся. Краще вимкніть його, якщо він, як і раніше, працює. Вам не потрібно тут і зараз перевіряти його працездатність. iPhone працюватиме після потрапляння води, але тільки завдяки тому, що ви його вимкнете.
  • Багатьом здається, що після падіння Айфона у воду, потрібно обов’язково перевірити, чи працює зарядка і чи є живлення. Відповідаємо: ні в якому разі не робіть цього. Ні дротовим, ні бездротовим способом, ні за допомогою MagSafe.
  • Крім того, що зарядка iPhone, який побував у воді, може призвести до короткого замикання, це ще й прискорення корозії корпусу. Річ у тім, що iPhone не висохне швидше, якщо його поставити на заряджання, зате всередині і зовні можуть зіпсуватися окремі елементи. Корозія по платах може пройти буквально за пару годин. А з огляду на тонкі і ніжні компоненти, які стоять усередині телефону, зворотного шляху після цього вже не буде

До речі, якщо є інструменти, то можете розібрати його самостійно, але тільки на свій страх і ризик. Якщо зважитеся, то складайте гвинтики окремо, щоб не переплутати. Робити цього не варто, якщо ніколи не розбирали Айфон самостійно або, якщо на нього діє гарантія. У нас для такого випадку навіть є окрема стаття про те, як змінювалася ремонтопридатність айфонів з роками – почитайте, раптом стане в нагоді!

Найкраще відразу звернутися до фахівців, які розкриють корпус, просушать і оброблять його. Так імовірність врятувати телефон зросте в рази. Страшна не сама вода, а її потрапляння на плати, через які проходить струм. Ми в цьому випадку можемо порекомендувати Apple Pro, але ви можете вибрати будь-який сервісний центр, якому довіряєте.

Айфон упав у воду – що робити

Але як же бути, якщо перед вами лежить втоплений Айфон, а з ним нічого не можна робити? Все одно, що не можна надати жодної допомоги постраждалій людині. Насправді, якщо не можете розібрати iPhone, від вас, за великим рахунком, потрібно мінімум дій.

  • Не використовуйте для сушіння фен. Здавалося б, простий спосіб висушити смартфон, але в процесі ви можете захопитися, вибрати не ту швидкість і почати “ганяти” воду по всьому корпусу. Те ж саме стосується спроб продути Айфон стисненим повітрям.
  • Обов’язково зніміть чохол, захисне скло та інші аксесуари: так вода вийде швидше з важкодоступних ділянок.
  • Не користуйтеся обігрівачами і не кладіть смартфон під прямими сонячними променями. Підвищені температури шкодять компонентам iPhone – зокрема, батареї, яка і так живе дуже мало. Краще залишити смартфон на протязі або покласти його поблизу від вентилятора.
  • Іноді можна зустріти пораду покласти Айфон у спирт, але це дуже погана ідея: спосіб швидкий, адже вода розчиняється, але абсолютно точно зіпсується дисплей і деформуються динаміки.
  • У жодному разі не намагайтеся трясти Айфон, щоб вигнати рідину: так ви “розтрусите” рідину по корпусу. Замість цього краще відкрити слот для сім-карти і вийняти його: що більше повітря надходитиме всередину, то краще.

Якщо все зробили, як зазначено вище, але не хочете звертатися до фахівців, то залиште смартфон мінімум на добу у вимкненому стані. Але не забудьте про те, що і покласти iPhone потрібно правильно. Ось, на що потрібно звернути увагу, щоб не нашкодити.

  • Не перевертайте iPhone: краплі продовжать кататися по корпусу, вони тільки більше намочать інші модулі, які могли бути цілими після падіння у воду.
  • Тільки через 1-2 дні спробуйте ввімкнути iPhone. Запрацювало? Поки що не вітаємо. Річ у тім, що “потопельники”, навіть якщо вмикаються, можуть поводитися непередбачувано: сьогодні працюють, завтра – ні. Можуть початися глюки в системі і з окремими модулями (камерою, Wi-Fi, стільниковим зв’язком або батареєю). Це може бути тимчасовий системний збій, але також проблема може залишитися з вами назавжди.

Як сушити Айфон після води

Смартфон краще покласти екраном догори: вода рівномірно висихатиме в корпусі, розташованому на рівній поверхні протягом тривалого часу, і не стікатиме на екран. Якщо у вас iPhone без захисту від води, то через це можуть з’явитися жовті плями по периметру екрана.

Фахівці радять поспостерігати за смартфоном, а краще – одразу після інциденту віднести його до сервісу, акуратно загорнувши в мікрофібру. З огляду на те, скільки зараз коштує iPhone, відвідування сервісу – справжній порятунок. Краще довірити діагностику навченим людям, ніж потім залишитися з робочим, але глючним смартфоном. До речі, вода шкодить не тільки iPhone, а й MacBook. У цій статті ми розповідали, що робити, якщо пролив на клавіатуру воду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.