Статті

Коли потрібно відключати роутер

Share
Час читання: 3 хв.

Wi-Fi-роутер або маршрутизатор практично завжди перебуває у ввімкненому стані, оскільки до домашньої мережі зазвичай під’єднано одразу кілька пристроїв. Розберемося, коли і чому потрібно вимикати роутер?

Чи потрібно вимикати Wi-Fi роутер на ніч?

Найпоширеніший привід вимкнути роутер у квартирі – нічний час. Це період, коли Wi-Fi ніхто не користується, тому багато хто відключає маршрутизатор за непотрібністю. Є й інші причини, чому користувачі відключають роутер на ніч:

  • Ризик злому. Багато хто вважає, що вимкнення роутера в нічний час допоможе їм уникнути злому точки Wi-Fi. Однак подібні атаки відбуваються в будь-який час і дистанційно, тому просте вимкнення пристрою в цій ситуації не допоможе. Захиститися від злому можна тільки підвищуючи рівень безпеки за допомогою складніших паролів, шифрування і своєчасного оновлення прошивки маршрутизатора.
  • Шкода для здоров’я. Такі чутки досі користуються популярністю, хоча жодних наукових підтверджень того, що Wi-Fi завдає шкоди здоров’ю людини, все ще немає.
  • Заборона для раптових оновлень. Якщо на телефоні ввімкнено автоматичні оновлення додатків або ПЗ, найчастіше вони починаються в нічний час під час підключення до Wi-Fi. У такому разі мобільний пристрій може незаплановано розрядитися, хоча йдеться лише про 2-10% понад звичайний рівень розрядки в “сплячому” режимі вночі.

Серед описаних вище причин, якими найчастіше виправдовують вимкнення роутера на ніч, немає нічого, що б серйозно могло вплинути на повсякденне життя користувача. Тому в нічний час маршрутизатор цілком логічно тримати увімкненим – жодної шкоди це не завдасть.

Чи потрібно відключати Wi-Fi роутер, коли йдеш з дому?

Якщо користувач більшу частину часу проводить поза домом, і роутер працює “вхолосту”, вимикати його необов’язково, але можна з низки причин:

  • Якщо вдома є діти або домашні тварини, які можуть пошкодити дроти підключеного пристрою. Можливими наслідками в такій ситуації можуть стати загоряння, пошкодження електричним струмом і вихід з ладу електроніки.
  • Для власного спокою. Якщо у квартирі є проблеми з проводкою або обладнанням (роутером), залишати його увімкненим без нагляду не рекомендується.
    Є ще одна причина, яку часто згадують користувачі, – економія електроенергії. Однак якщо провести нехитрі розрахунки, навіть роутер, що постійно працює, обійдеться своєму власникові не більш ніж у кілька сотень рублів за рік.

Чи потрібно відключати Wi-Fi роутер, коли їдеш на кілька днів або на час відпустки?

Залишаючи квартиру на тривалий період часу (наприклад, у відрядження на 3 дні або у відпустку на місяць), багато хто відключає роутер, як і іншу електроніку. Перш ніж переходити до причин, чому маршрутизатор треба відключати, опишемо приводи, про які хвилюватися не варто:

  • Зменшення зносу обладнання. Існує думка, що термін служби роутера можна продовжити, якщо періодично вимикати його. Однак виробником цього обладнання задумано, що маршрутизатор працюватиме без перерв.
  • Ризик злому за відсутності власника. Імовірність злому Wi-Fi залежить тільки від того, наскільки добре вона спочатку захищена.

Ба більше, деякі інтернет-провайдери автоматично відключають послуги зв’язку абонентам, які не користувалися ними місяць або більше.

Тепер розберемо причини, чому роутер потрібно відключати, коли власник їде на кілька днів або більше:

  • За тривалої відсутності будь-кого у квартирі більшу частину техніки, включно з роутером, рекомендується відключати від мережі. Під час надмірного навантаження на мережу, під час грози, а також якщо техніка або проводка від початку несправна, існує ризик займання, яке виявиться ніким не поміченим, доки не переросте в пожежу.
  • Якщо роутер перебуває під прямими сонячними променями, а власник, наприклад, поїхав у відпустку влітку, надмірно висока температура може призвести до перегріву пристрою, а потім і до загоряння.

Особливу увагу варто звертати на подовжувачі та трійники. Якщо до них під’єднано відразу кілька пристроїв, таку “конструкцію” краще відключати від мережі.

Чи потрібно відключати Wi-Fi роутер, коли не використовуєш його?

Якщо проводка у квартирі справна, а власник роутера або інші мешканці не залишають будинок, немає жодних причин вимикати пристрій просто так. Навіть якщо Wi-Fi-з’єднання в даний момент не використовується, маршрутизатор може продовжувати роботу.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Копіпастите з російських сайтів? Паша, ну ты даєш. Ну хоч би на гривні переводили. Фейспалм.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Motorola оприлюднила список телефонів, що отримають оновлення до Android 15

    Минулого місяця Google випустила AOSP (Android Open Source Project) версію Android 15, що дозволило іншим…

    11.10.2024

    Call of Duty: Black Ops 6 отримає культову карту

    Call of Duty: Black Ops 6 отримає легендарну мультиплеєрну карту Nuketown, підтвердили розробники, показавши короткий…

    11.10.2024

    Canalys: продажі комп’ютерів Mac стрімко падають

    Незабаром у продажу з'являться нові комп'ютери Apple Mac на процесорах M4. Можливо, саме цим пояснюється…

    11.10.2024

    HBO помилково назвала творця біткоїну іншою людиною

    Новий документальний фільм HBO викликав суперечки. Фільм стверджував, що Пітер Тодд, відомий розробник, є тим…

    11.10.2024

    Google призупинила оновлення свого годинника Pixel Watch через серйозні проблеми

    Google призупинила поширення оновлення Wear OS 5 для Pixel Watch та Pixel Watch 2 після…

    11.10.2024

    Panasonic представила найменший повнокадровий зум-об’єктив на ринку

    Черговою новинкою Panasonic став беззеркальний зум-об'єктив Lumix S 18-40mm f/4.5-6.3, розроблений для повнокадрової камери Lumix…

    11.10.2024