Коли потрібно відключати роутер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Wi-Fi-роутер або маршрутизатор практично завжди перебуває у ввімкненому стані, оскільки до домашньої мережі зазвичай під’єднано одразу кілька пристроїв. Розберемося, коли і чому потрібно вимикати роутер?

Чи потрібно вимикати Wi-Fi роутер на ніч?

Найпоширеніший привід вимкнути роутер у квартирі – нічний час. Це період, коли Wi-Fi ніхто не користується, тому багато хто відключає маршрутизатор за непотрібністю. Є й інші причини, чому користувачі відключають роутер на ніч:

  • Ризик злому. Багато хто вважає, що вимкнення роутера в нічний час допоможе їм уникнути злому точки Wi-Fi. Однак подібні атаки відбуваються в будь-який час і дистанційно, тому просте вимкнення пристрою в цій ситуації не допоможе. Захиститися від злому можна тільки підвищуючи рівень безпеки за допомогою складніших паролів, шифрування і своєчасного оновлення прошивки маршрутизатора.
  • Шкода для здоров’я. Такі чутки досі користуються популярністю, хоча жодних наукових підтверджень того, що Wi-Fi завдає шкоди здоров’ю людини, все ще немає.
  • Заборона для раптових оновлень. Якщо на телефоні ввімкнено автоматичні оновлення додатків або ПЗ, найчастіше вони починаються в нічний час під час підключення до Wi-Fi. У такому разі мобільний пристрій може незаплановано розрядитися, хоча йдеться лише про 2-10% понад звичайний рівень розрядки в “сплячому” режимі вночі.

Серед описаних вище причин, якими найчастіше виправдовують вимкнення роутера на ніч, немає нічого, що б серйозно могло вплинути на повсякденне життя користувача. Тому в нічний час маршрутизатор цілком логічно тримати увімкненим – жодної шкоди це не завдасть.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи потрібно відключати Wi-Fi роутер, коли йдеш з дому?

Якщо користувач більшу частину часу проводить поза домом, і роутер працює “вхолосту”, вимикати його необов’язково, але можна з низки причин:

  • Якщо вдома є діти або домашні тварини, які можуть пошкодити дроти підключеного пристрою. Можливими наслідками в такій ситуації можуть стати загоряння, пошкодження електричним струмом і вихід з ладу електроніки.
  • Для власного спокою. Якщо у квартирі є проблеми з проводкою або обладнанням (роутером), залишати його увімкненим без нагляду не рекомендується.
    Є ще одна причина, яку часто згадують користувачі, – економія електроенергії. Однак якщо провести нехитрі розрахунки, навіть роутер, що постійно працює, обійдеться своєму власникові не більш ніж у кілька сотень рублів за рік.

Чи потрібно відключати Wi-Fi роутер, коли їдеш на кілька днів або на час відпустки?

Залишаючи квартиру на тривалий період часу (наприклад, у відрядження на 3 дні або у відпустку на місяць), багато хто відключає роутер, як і іншу електроніку. Перш ніж переходити до причин, чому маршрутизатор треба відключати, опишемо приводи, про які хвилюватися не варто:

  • Зменшення зносу обладнання. Існує думка, що термін служби роутера можна продовжити, якщо періодично вимикати його. Однак виробником цього обладнання задумано, що маршрутизатор працюватиме без перерв.
  • Ризик злому за відсутності власника. Імовірність злому Wi-Fi залежить тільки від того, наскільки добре вона спочатку захищена.

Ба більше, деякі інтернет-провайдери автоматично відключають послуги зв’язку абонентам, які не користувалися ними місяць або більше.

Тепер розберемо причини, чому роутер потрібно відключати, коли власник їде на кілька днів або більше:

  • За тривалої відсутності будь-кого у квартирі більшу частину техніки, включно з роутером, рекомендується відключати від мережі. Під час надмірного навантаження на мережу, під час грози, а також якщо техніка або проводка від початку несправна, існує ризик займання, яке виявиться ніким не поміченим, доки не переросте в пожежу.
  • Якщо роутер перебуває під прямими сонячними променями, а власник, наприклад, поїхав у відпустку влітку, надмірно висока температура може призвести до перегріву пристрою, а потім і до загоряння.

Особливу увагу варто звертати на подовжувачі та трійники. Якщо до них під’єднано відразу кілька пристроїв, таку “конструкцію” краще відключати від мережі.

Чи потрібно відключати Wi-Fi роутер, коли не використовуєш його?

Якщо проводка у квартирі справна, а власник роутера або інші мешканці не залишають будинок, немає жодних причин вимикати пристрій просто так. Навіть якщо Wi-Fi-з’єднання в даний момент не використовується, маршрутизатор може продовжувати роботу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.