Чому флешка не замінить жорсткий диск

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Обсяги сучасних флешок наближаються до обсягів жорстких дисків. Збільшилася і швидкість, особливо якщо накопичувач підтримує стандарт USB 3.0 і вище. Здавалося б, не потрібно модернізувати ПК, додаючи більше постійної пам’яті, адже можна використовувати флешку. Так, можна. Але це не означає, що такий спосіб буде хорошим. На те є, як мінімум, дві причини.

Річ у тім, що портативний USB-накопичувач не призначений для зберігання файлів на тривалий термін. Також флешка не підійде для постійної роботи. Так, вона може працювати, під’єднаною до ПК, і роками, а може пропрацювати всього 1 день – тут як пощастить. Багато що залежить від виробника – чим відоміший бренд, тим кращий пристрій. На практиці бувало, що флешка переставала працювати без видимих причин навіть після 5 хвилин роботи з нею.

Флешка призначена насамперед для перенесення даних, але багато користувачів використовують її в ролі резервної копії важливих документів, що теж не правильно. Бували ситуації, коли інформація на накопичувачі губилася без будь-яких на те причин. Записали дані, а через тиждень пристрій вимагав форматування.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дані на флешці записуються всередині мікророзділів мікросхем у вигляді електричного заряду. На його збереження впливають найрізноманітніші чинники – від температури експлуатації до статичної електрики. Траплялися випадки, коли під час під’єднання флешки до ПК або під час увімкнення ПК зі вставленою флешкою накопичувач виходив з ладу через стрибок напруги.

Ремонт і відновлення даних з флешки не завжди можливий, а якщо і можливий, то коштує не дешево. Саме з цієї причини флешка не є хорошим способом для зберігання файлів або ж постійної роботи з комп’ютером.

Друга причина, через яку не варто перетворювати флешку на жорсткий диск, – швидкість. Вона точно буде нижчою, ніж вбудований SSD-накопичувач, але може бути вищою за швидкісні характеристики класичного HDD. Але знову ж таки, не завжди – при постійній роботі з флешкою вона нагрівається і може працювати повільно.

Не варто забувати, що в кожного накопичувача, який використовує flash-пам’ять, є ресурс циклів запису. Згодом комірки мікросхеми втрачають свої властивості накопичувати заряд, флешка починає гальмувати і працювати з помилками. Ресурс будь-якого USB-накопичувача буде набагато меншим, ніж у твердотільного SSD.

Будь-якою flash-пам’яттю керує розумний контролер, який є своєрідним мостом між самою пам’яттю і комп’ютером.

Тільки всередині флешки контролер буде дуже примітивним, що зі свого боку сильно впливає на ресурс пам’яті. У твердотільному SSD-накопичувачі контролер більш просунутий. Наприклад, SSD має функцію очищення сміття TRIM. Ця опція дає змогу не турбувати комірки пам’яті, якщо вони не несуть корисного навантаження. У флешках же така опція, як правило, відсутня, що призводить до більш швидкого зносу мікросхем пам’яті.

Висновок

Використання USB-накопичувача під час постійної роботи може призвести як до втрати даних, так і до виходу з ладу самої флешки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.