Огляд ігрових комп’ютерів 2E з процесорами Intel Core 13-покоління

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Підібрати компоненти для комп’ютера, а потім скручувати все докупи, звісно, дуже цікаво, але надто вже розумово і фізично втомлююче. Та й без досвіду чи лише з мінімумом знань можна понавибирати повністю несумісних між собою запчастин або просто не найшвидших за свої гроші. Тому краще довіритися професіоналам, таким як український бренд комп’ютерів 2E. Готові збірки ПК 2E з процесорами Intel Core найновішого 13-покоління є оптимально збалансованими, ретельно відтестованими, з офіційною гарантією, і купуючи їх, ви підтримуєте вітчизняний бізнес.

2E Octal (2E-9459) — гідний кандидат на роль вашого першого комп’ютера. За помірні гроші ви отримаєте процесор Intel Core i3-13100F з чотирма фізичними ядрами архітектури Raptor Lake і вісьмома віртуальними потоками Hyper-Threading. Порівняно з минулим 12-поколінням, новачок вміє автоматично розганятися за технологією Turbo Boost до солідної частоти 4.5 ГГц. Замість шумного боксового кулера, інженери 2E встановили міні-башту Zalman CNPS4X з двома мідними теплотрубками та тихим вентилятором.

Оперативної пам’яті DDR4 використовується сумарно 16 ГБ у двохканальному режимі з частотою 3200 МГц. Вищу частоту базовий чипсет Intel H610 не підтримує. Зате материнська плата має сучасний слот для твердотільного накопичувача M.2 NVMe об’ємом 1 ТБ. Враховуючи, що сучасні ігри часто важать сотню гігабайт, це явно буде не зайвим. Відеокарта ж обрана народно улюблена GeForce RTX 3050. Де-юре вона призначена для ігор при роздільній здатності 1080p, але де-факто завдяки розумному апскейлінгу DLSS 2 підходить і для 2.5K-моніторів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Споживають процесор Core i3-13100F і відеокарта RTX 3050 відповідно 89 і 130 Вт електроенергії, тому для їхнього живлення з запасом вистачає блока живлення початкової потужності 550 Вт. Вийшов увесь комп’ютер не тільки недорогим, а ще й компактним — зібраний у фірмовому корпусі 2E Gaming Calleo формату Mini-Tower. Чотири 12 см вентилятори з RGB підсвічуванням забезпечують ефективний продув та ефектний зовнішній вигляд. Причому підсвічування блимає в такт музиці чи вашому голосу.

2E Complex (2E-9460) — універсальний комп’ютер для ігор та професійної роботи. На відміну від Core i5 минулого 12-покоління з класичною однорідною архітектурою, новий процесор 13400F отримав прогресивну гібридну будову. Він складається з шести потужних ядер P-cores, кожне з яких ділиться на два віртуальних потока, та ще чотирьох енергоощадних ядер E-cores. Додаткові ядра потрібні для того, щоб прості фонові задачі не відволікали основні ядра від складної робочої програми чи гри.

Охолоджується процесор баштовим кулером Zalman Performa CNPS9X ARGB з чотирма теплотрубками та 12-сантиметровим вентилятором з підсвічуванням. Чотири аналогічні багатоколірні вентилятори встановлені за замовчуванням у корпусі Zalman N4. Він вже повнорозмірного формату Midi-Tower та з прозорим вікном із загартованого скла, яке стійке до подряпин та навіть не сильних ударів. Блок живлення теж корейського бренду Zalman, потужністю 650 Вт та з сертифікатом енергоощадності 80 PLUS Bronze.

Відеокарта встановлена, мабуть, найвигідніша на даний момент GeForce RTX 3060 Ti. Порівняно з молодшою RTX 3050, вона дозволяє отримати комфортну частоту кадрів в іграх вже з увімкненим трасуванням променів Ray-Tracing. А завдяки технологіям NVENC і CUDA, корисна RTX 3060 Ti у відеомонтажі, фотообробці, 3D-моделюванні та CAD-кресленні. Оперативної пам’яті оптимальні 16 ГБ, але вже підвищеної частоти DDR4-3600 МГц (стало можливим завдяки чипсету материнки B660), а SSD формату M.2 NVMe об’ємом 1 ТБ.

2E Complex Gaming (2E-9461) — комп’ютер для затятих геймерів і ентузіастів оверклокінгу. Побудований на базі процесора Intel Core i5-13600KF з шістьма потужними ядрами і вісьмома енергоощадними, що дає разом цілих 20 потоків. А індекс K означає розблокований множник, тобто можливість ручного розгону ядер. Звісно ж, в пару до 13600KF встановили масивну башту Zalman Performa ST CNPS10X з вентилятором збільшеного діаметру 14 см і материнську плату на чипсеті Z690 з підтримкою оверклокінгу.

Окрім процесора, материнка дозволяє розганяти ще й оперативну пам’ять, причому прогресивного стандарту DDR5 з частотою 5600 МГц. Встановлено два модуля сумарно на 16 ГБ, але ще два вільні слоти DIMM на материнці дозволяють наростити об’єм до 32 ГБ. Твердотільний накопичувач використовується ультрашвидкісний PCIe 4.0 об’ємом захмарні 2 ТБ. Цього достатньо не лише для операційної системи, робочих програм та ігор, а й навіть для архіву фотографій, музики та фільмів.

Відеокарта обрана найсвіжіша GeForce RTX 4070, яка надійшла у продаж лише тиждень тому. Її ігрова швидкодія приблизно дорівнює RTX 3080 та Radeon RX 6800 XT. При цьому вона енергоощадніша, а тому холодніша. Фішкою відеокарт RTX 4000-серії є інтелектуальний апскейлінг DLSS 3. З допомогою тензорних ядер генеруються проміжні кадри, що дозволяє підвищити FPS в іграх майже у два рази. Для порівняння DLSS 2 дає лише 30-50 відсотків приросту. Блок живлення — Zalman TeraMax 750W (80+ Gold), а корпус — Zalman i3 Neo з відкидними дверцятами на петлях.

2E Real (2E-9462) — флагманський ПК для максималістів, який однаково добре підходить як для ігор при роздільній здатності монітора 4K, так і для професійного монтажу 4K-відео. Процесор Intel Core i7-13700F має вісім потужних ядер та стільки ж енергоощадних, що разом дає 24 потока. Ручний оверклокінг не підтримується, тому використовується материнська плата на чипсеті B660, але вже з сучасною оперативною пам’яттю DDR5-5600 МГц. Об’єм пам’яті одразу 32 ГБ, в майбутньому можна проапгрейдитися до 64 ГБ.

Процесор Core i7-13700F автоматично розганяється в режимі Turbo Boost вище 5 ГГц, у результаті чого його тепловиділення перевищує 200 Вт. Тому замість повітряної башти використовується водяне охолодження Zalman Alpha 28. Численні мікроканали у контактній пластині водянки та збільшений розмір радіатора 280 мм максимально ефективно розсіюють тепло від процесора. Дискова підсистема представлена SSD M.2 з шиною PCIe 4.0 і об’ємом 2 ТБ, тобто одночасно дуже швидкий і дуже місткий.

Відеокарта GeForce RTX 4080 обганяє минулого чемпіона RTX 3090 Ti, при цьому новинка дешевша і холодніша (TGP 320 Вт). Блок живлення вибраний 850-ватний Zalman TeraMax. Завдяки суттєвому запасу потужності і високому ККД 92%, зносостійкий FDB-вентилятор БЖ працює на низьких обертах. А корпус Zalman Z10 Plus дозволяє не тільки вмістити широку водянку, а й встановити відеокарту вертикально, щоб її було краще видно через скляне вікно. Гнучкий райзер для відеокарти постачається одразу в комплекті з корпусом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.