Статті

Як купувати в інтернет-магазині, щоб не стати жертвою шахраїв – практичні поради

Share
Час читання: 2 хв.

З кожним роком дедалі більше покупок роблять за допомогою мережі інтернет. Так, це зручно – можна подивитись різні відгуки, обрати товар і вам його доставлять просто у квартиру. Однак, шахраї теж не дрімають. Дам кілька практичних порад, які допоможуть вам не стати жертвою інтернет-шахрайства.

Перше, на що потрібно звернути увагу – доменне ім’я сайту. Наприклад, site.ua – офіційний інтернет магазин. Але ви потрапили на site1.ua і можете не помітити підміну адреси.

У будь-якому разі, якщо URL-адреса інтернет-магазину вам не знайома, рекомендую скопіювати адресу з адресного рядка і ввести в пошукову систему. Якщо пошуковик покаже друкарську помилку в адресі, або магазин зовсім не буде знайдено, то краще нічого не купувати на такому сайті. Усі інтернет-магазини обов’язково присутні в пошуку.

До речі, якщо ви отримали посилання на магазин через електронну пошту або повідомлення в соціальній мережі / месенджері, є привід задуматися. Краще шукати магазини через пошукову систему.

Підробити інтернет-магазин зможе навіть школяр за кілька годин – тут немає нічого складного, все можна скопіювати.

Якщо ви купуєте на конкретному сайті вперше, то вам необхідно пошукати відгуки про магазин. Для цього вводите в пошуковий рядок “Відгуки [адреса сайту]”. Дивіться відгуки за датами – якщо за короткий термін написано багато хвалебних відгуків, то, можливо, вони фальшиві. У хорошого магазину відгуки йтимуть протягом більшого часу.

Великі інтернет-магазини мають свою власну систему обробки платежів. Дрібні магазини використовують зовнішню касу. Але не завжди це очевидно – ви можете ввести номер картки на сайті, а потім вас переадресують.

Якщо я купую щось у дрібних магазинах, то спочатку вводжу неправильні дані картки, щоб подивитися, куди ж мене переадресує. Потім перевіряю доменне ім’я, також як описав вище. Річ у тім, що якщо ви введете реквізити банківської картки на підробленому сайті, то зловмисники можуть зняти гроші.

Рекомендую прочитати: Як я заощадив гроші на митті вікон

Взагалі, для платежів в інтернеті краще мати віртуальну банківську картку і переказувати на неї тільки ті кошти, які ви готові витратити в мережі.

Що ще має насторожити:

  • Занадто низька вартість товару/послуги. Ніхто не буде продавати річ, яку всі продають за 10 000 удвічі нижче. Вартість може відрізнятися, але знижка в 30% вже повинна викликати підозру.
  • Відсутність телефонного номера. Якщо сайт щось продає, а у нього немає телефонного номера, то це вже питання. Краще не купувати на таких сайтах, а якщо є номер, то бажано спершу зателефонувати й уточнити, чи працює сайт.

Був такий випадок, коли я замовляв дрібницю (антену для рації): зробив замовлення, оплатив. І тиша. Виявляється, сайт просто був занедбаний, а щоб повернути гроші довелося їхати в банк і писати заяву.

  • У будь-якого сайту мають бути реквізити юридичної особи. Якщо їх немає, вже велике питання.
  • Сайт обов’язково повинен мати протокол https. Якщо в адресному рядку біля адреси є попередження, то не варто на такому сайті щось купувати. Відсутність захищеного протоколу означає, що дані можуть стати відомі третім особам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Три місця, де не можна залишати флешку, щоб уникнути її поломки

    USB-флеш-накопичувачі користуються величезною популярністю серед власників комп'ютерів, і це не дивно, адже такі пристрої дуже…

    28.06.2024

    “Vodafone” готує важливе нововведення для своїх абонентів

    Компанія «Vodafone» готується до важливих змін, які вплинуть на багатьох абонентів. Ці зміни пов’язані з…

    28.06.2024

    Нове оновлення вбиває комп’ютери з Windows 11

    Компанія Microsoft випустила нове оновлення для операційної системи Windows 11, яке виявилося проблемним. Якщо ви…

    28.06.2024

    Нова watchOS 11 припиняє підтримку рекордної кількості моделей Apple Watch

    Важливою новиною є те, що компанія Apple готується до випуску нової версії своєї операційної системи…

    28.06.2024

    “Дія” отримала нові функції: керування медичними даними тепер онлайн

    Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про розширення функціоналу мобільного додатку "Дія", що надасть громадянам доступ…

    28.06.2024

    Windows 10 отримає ще п’ять років підтримки та оновлень

    Компанія Acros Security, яка розробила сервіс мікропатчів 0Patch для підвищення безпеки програмного забезпечення, повідомила гарну…

    28.06.2024