Статті

Чому пищить зарядка для смартфона і чим це загрожує

Share
Час читання: 2 хв.

Іноді ми вловлюємо на слух тонкий свист або писк, який виходить від ЗП смартфона. Він може пройти буквально за кілька секунд. Іноді звук стає дратівливим. Розповідаємо про причини писку. Розкриємо особливості сприйняття подібного звуку, а також оцінимо небезпеку подібної поломки.

Причини

Сучасні зарядні пристрої рідко пищать. Виробники постійно покращують якість компонентів, щоб позбутися цієї проблеми. Однак писк все одно може з’явитися. І це не завжди свідчить про брак виробу. Звук з’являється в кількох випадках:

  • Низька якість дроселя. Котушка всередині зарядки перегрівається, від неї виходить тонкий писк, який можна чути навіть після вимкнення ЗП. Нічого страшного, це робочий момент зарядки.
  • Здутий конденсатор. Електричний компонент, який у спокійному стані має форму тубуса. Здутий конденсатор схожий на маленький бочонок. ЗП працюватиме, але, найімовірніше, скоро вийде з ладу.
  • Трансформатор. Якщо він починає “вмирати”, блок видає вібрації, людське вухо вловлює високочастотний звук. Іноді пристрій сильно гріється.
    У всіх перерахованих випадках можна чути писк. Однак не всі домашні однаково сприймають на слух цей звук.

Чому не всі чують писк?

Звичайна ситуація: дратівливий писк чують літні родичі або діти, але ви не вловлюєте цей звук. Причина криється у віковому розвитку слуху, а не в якихось особистих особливостях.

Дитяче вухо більш звичне до високих звуків, оскільки дитина сама говорить писклявим голосом. Воно краще вловлює високочастотний діапазон. У дорослого слух налаштовується на середні частоти, оскільки відбувається огрубіння голосу. У літньому віці слух починає трансформуватися для вловлювання більш тихих і високих тонів.

Чи небезпечно це?

Це питання можна розглянути у двох площинах:

Чи небезпечно це для здоров’я людини? Ні. Писк дуже тихий, він не може пошкодити слуховий орган. Звичайно, він може дратувати, але це вже інша історія. У деяких випадках писк вказує на серйозну несправність, за якої блок пристойно нагрівається.
Чи небезпечно це для смартфона. Так, ймовірність поломки існує. Блок може перегоріти, частково оплавитися. Також є ймовірність короткого замикання. В ідеалі – спрацює внутрішній захист, згорить тільки залізо самого зарядника. Але збій може вплинути і на роботу самого смартфона.

Ми не рекомендуємо використовувати несправний блок живлення, щоб уникнути поломок смартфона.

Чи варто ремонтувати ЗП?

Вартість нового зарядного пристрою: 250-500 гривень – якщо брати не оригінальний, але якісний аналог. Ремонт будь-якого з компонентів обійдеться дорожче. Тільки за одну діагностику можуть попросити від майже туж ціну. Заміна компонента, це ще плюс 200 гривень. Тому ремонт ЗП не має сенсу.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Чому телефон з часом починає працювати повільніше і як це виправити

    З часом будь-який смартфон починає працювати повільніше: довго відкриваються програми, завантажуються фото, а також сповільнюється…

    20.09.2024

    Apple готує вражаючий iPhone 17 Air, який здивує всіх

    Apple готує до випуску повністю оновлену лінійку iPhone, яка зацікавить як давніх фанатів, так і…

    20.09.2024

    Названо пристрої Samsung Galaxy які вже отримали оновлення One UI 6.1.1

    Слідом за нещодавнім релізом досить великого оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23…

    20.09.2024

    Apple взялася за старе: iOS знову уповільнює iPhone

    Днями відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18, але напевно більшість користувачів навіть не припускали, що Apple…

    20.09.2024

    PlayStation 6 вийде у двох різних версіях, одна з яких буде більш доступною

    Як повідомляється, Sony розробляє дві різні SoC (System on Chips) для майбутньої PlayStation 6, що…

    20.09.2024

    Наступний складний телефон Samsung може мати нову назву

    У липні Samsung представила Galaxy Z Fold 6, але ще до цього з’явилися чутки про…

    20.09.2024