Статті

Топ-5 правил зберігання файлів у довгостроковій перспективі

Share
Час читання: 2 хв.

Будь-яка сім’я з роками накопичує величезний фото- і відеоархів. У той час, коли стали популярними відеокамери, особливих проблем зі зберіганням не було. Відзняли касету і поклали в шафку.

Але зараз багато відео- і фотоматеріалу записується на карту пам’яті. Спеціально для тих, хто хоче зберегти свій сімейний архів на десятиліття вперед, дам 5 простих правил зберігання файлів у довгостроковій перспективі.

Ніяких карт пам’яті та флешок

Карти пам’яті та флешки не призначені для тривалого зберігання інформації. Це вкрай ненадійний накопичувач – скільки разів у житті бували ситуації, коли флеш-пристрій під час чергового підключення до ПК просто не працював. Відновлення даних з такого накопичувача може бути неможливим або коштувати великих грошей.

Використовуйте HDD для зберігання файлів

Не варто використовувати твердотільні накопичувачі для довгострокового зберігання даних. Це не дуже надійно, з логічної точки зору. Причина проста – дані в SSD зберігаються у вигляді електричного заряду в мікросхемах. Для тривалого зберігання краще використовувати класичний HDD-диск, дані на якому можуть зберігатися спокійно 30 і більше років. Поки що просто особливо немає статистики, адже популяризація HDD почалася трохи більше 30 років тому.

Не зберігайте файли на робочому пристрої

Бажано не зберігати важливі файли на ПК, з яким ви постійно працюєте. Краще, щоб файли зберігалися на зовнішньому жорсткому диску або DAS/NAS-пристрої. Причина в тому, що з часом будь-який накопичувач зношується, а якщо ним рідко користуватися, то і прослужить він довше.

Також варто розуміти, що будь-який комп’ютер, який під’єднаний до мережі, в теорії, може бути зламаний. А раптом вас відвідає вірус-шифрувальник, який візьме і зашифрує диск?

Робіть резервні копії

Зберігати важливі файли, а тим паче сімейний архів, в єдиному екземплярі – доволі недбале рішення. Особисто я зберігаю важливі мені файли на зовнішніх дисках. Один диск знаходиться у мене, а інший у батьків. Ризик, що я втрачу свої файли, в цьому разі зведений до 0. Обов’язково має бути копія того, що для вас особливо важливо. Якщо немає другого HDD, то копію можна створити на DVD-диску. Якщо немає приводу, то можна придбати зовнішній CD/DVD пишучий привід. А самі болванки досі продаються в магазинах. Тільки от об’єму може не вистачити.

Використовуйте DAS для зберігання сімейного архіву

Якщо ви часто знімаєте відео в хорошій роздільній здатності, то одного накопичувача може не вистачити. Тут вам може допомогти DAS – пристрій, до якого можна підключити кілька накопичувачів. Що більше слотів у DAS, то більше дисків можна використовувати. Пристрій DAS підключається до ПК через USB. Плюсом буде те, що DAS підтримує віддзеркалення даних через RAID-масив.

Ну, а якщо ви є професійним фотографом або відеооператором, то найкраще використовувати пристрій NAS.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Sony випустить PlayStation 6 у двох варіантах

    PlayStation 5 Pro ще не вийшла на ринок, а вже з’являються чутки про PlayStation 6.…

    21.09.2024

    DxOMark оцінив iPhone 16 Pro Max: найкращий для відео, але не для фото

    Експерти DxOMark опублікували огляд камери нового iPhone 16 Pro Max, і вона визнана однією з…

    21.09.2024

    iPhone 17 отримає значні оновлення дисплея

    За інформацією Росса Янга з Display Supply Chain, iPhone 17, iPhone 17 Slim (який замінить…

    21.09.2024

    Тестування iPhone 16 Pro показало вразливість нових ультратонких рамок

    iPhone 16 і iPhone 16 Pro вже на ринку, а разом із ними з’явилися й…

    21.09.2024

    Google висміює Apple за запізніле впровадження RCS у новій рекламі

    Вийшла нова реклама з серії #BestPhonesForever, і Google знову кепкує з Apple, точніше, Pixel насміхається…

    21.09.2024

    Незважаючи на критику, фанати Apple масово купують iPhone 16

    Деякі вважають презентацію iPhone 16 однією з найбільш нудних подій Apple. Відомі інсайдери навіть відзначають…

    21.09.2024