Топ-5 правил зберігання файлів у довгостроковій перспективі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Будь-яка сім’я з роками накопичує величезний фото- і відеоархів. У той час, коли стали популярними відеокамери, особливих проблем зі зберіганням не було. Відзняли касету і поклали в шафку.

Реклама

Але зараз багато відео- і фотоматеріалу записується на карту пам’яті. Спеціально для тих, хто хоче зберегти свій сімейний архів на десятиліття вперед, дам 5 простих правил зберігання файлів у довгостроковій перспективі.

Ніяких карт пам’яті та флешок

Карти пам’яті та флешки не призначені для тривалого зберігання інформації. Це вкрай ненадійний накопичувач – скільки разів у житті бували ситуації, коли флеш-пристрій під час чергового підключення до ПК просто не працював. Відновлення даних з такого накопичувача може бути неможливим або коштувати великих грошей.

Використовуйте HDD для зберігання файлів

Не варто використовувати твердотільні накопичувачі для довгострокового зберігання даних. Це не дуже надійно, з логічної точки зору. Причина проста – дані в SSD зберігаються у вигляді електричного заряду в мікросхемах. Для тривалого зберігання краще використовувати класичний HDD-диск, дані на якому можуть зберігатися спокійно 30 і більше років. Поки що просто особливо немає статистики, адже популяризація HDD почалася трохи більше 30 років тому.

Не зберігайте файли на робочому пристрої

Бажано не зберігати важливі файли на ПК, з яким ви постійно працюєте. Краще, щоб файли зберігалися на зовнішньому жорсткому диску або DAS/NAS-пристрої. Причина в тому, що з часом будь-який накопичувач зношується, а якщо ним рідко користуватися, то і прослужить він довше.

Також варто розуміти, що будь-який комп’ютер, який під’єднаний до мережі, в теорії, може бути зламаний. А раптом вас відвідає вірус-шифрувальник, який візьме і зашифрує диск?

Робіть резервні копії

Зберігати важливі файли, а тим паче сімейний архів, в єдиному екземплярі – доволі недбале рішення. Особисто я зберігаю важливі мені файли на зовнішніх дисках. Один диск знаходиться у мене, а інший у батьків. Ризик, що я втрачу свої файли, в цьому разі зведений до 0. Обов’язково має бути копія того, що для вас особливо важливо. Якщо немає другого HDD, то копію можна створити на DVD-диску. Якщо немає приводу, то можна придбати зовнішній CD/DVD пишучий привід. А самі болванки досі продаються в магазинах. Тільки от об’єму може не вистачити.

Використовуйте DAS для зберігання сімейного архіву

Якщо ви часто знімаєте відео в хорошій роздільній здатності, то одного накопичувача може не вистачити. Тут вам може допомогти DAS – пристрій, до якого можна підключити кілька накопичувачів. Що більше слотів у DAS, то більше дисків можна використовувати. Пристрій DAS підключається до ПК через USB. Плюсом буде те, що DAS підтримує віддзеркалення даних через RAID-масив.

Ну, а якщо ви є професійним фотографом або відеооператором, то найкраще використовувати пристрій NAS.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ