Чи можна залишати ноутбук підключеним до мережі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Цим питанням рано чи пізно задається будь-який власник ноутбука. Якщо зі стаціонарним ПК все відносно зрозуміло, то у випадку з мобільним пристроєм ситуація складніша.

Реклама

Для найбільш нетерплячих, відповідаємо зовсім коротко: ноутбук можна залишити увімкненим, навіть якщо батарея повністю заряджена. Акумулятор не буде заряджатися, коли він заряджений на 100%.

Якщо ви не вимикаєте ноутбук тижнями, то можна порекомендувати зняти батарею (якщо це можливо, звісно). Логіка тут проста, тепло, що виділяється компонентами пристрою, може негативно позначитися на терміні служби акумулятора. Звичайно, це працює тільки для ноутбуків, які використовуються тільки вдома або в офісі.

А тепер постараємося відповісти на найпоширеніші запитання з цієї теми.

Чи можна залишати свій ноутбук підключеним до мережі на ніч?

Коротка відповідь – так. У сучасні акумулятори вбудовані контролери, які вимикають акумулятор, коли рівень заряду досягає 100%. Перезарядити акумулятор не можна.

Проте є кілька правил, про які слід пам’ятати, якщо ви часто залишаєте вилку зарядного пристрою в розетці на ніч.

По-перше, переконайтеся, що пристрій нормально охолоджується. Не залишайте ноутбук на дивані або подушці, не закривайте вентиляційні отвори. Навіть невеликий перегрів скорочує термін служби батареї.

По-друге, якщо ви збираєтеся не користуватися ноутбуком протягом тривалого періоду часу (наприклад, понад тиждень), краще відключити його від мережі.

Чи шкідливо тримати ноутбук підключеним до мережі, коли він повністю заряджений?

Як показує практика, більшість користувачів ноутбуків тримають гаджет підключеним до мережі, навіть коли він повністю заряджений. Як мінімум, це зручніше, адже не доводиться турбуватися про розрядку акумулятора.

Однак, постійне підключення ноутбука до мережі може скоротити термін служби акумулятора. Це пов’язано з тим, що, коли батарея постійно підтримується на рівні 100%, вона деградує швидше. Це станеться не відразу, але приблизно через рік стане помітно, що ємність батареї значно впала.

Як швидко акумулятор втрачає ємність?

Будь-яка батарея з часом втрачає ємність. Що більше циклів заряджання, то більше падає ємність. Акумулятори ноутбуків дуже різні, але в середньому можна розраховувати, що вони прослужать близько 500 повних циклів заряджання.

Як продовжити термін служби батареї?

Провідні виробники ноутбуків дають різні поради з цього приводу. Dell не бачить проблеми в постійному підключенні до мережі. Apple припускає, що не варто залишати ноутбук з постійно підключеним акумулятором.

Asus рекомендує розряджати акумулятор до 50% приблизно кожні два тижні або близько того.

Експерти сходяться на думці, що слід розряджати акумулятор до 20-40%, а потім заряджати до 80% і підтримувати рівень заряду на цьому рівні. На жаль, у реальному світі це не дуже реально. Втім, завжди можна відключити адаптер живлення, коли батарея зарядиться до 80%.

Чи варто розряджати акумулятор ноутбука?

У цьому питанні, ми пропонуємо піти на компроміс. Навіть якщо ви працюєте вдома або в офісі, де гаджет постійно підключений до мережі, іноді використовувати живлення від акумулятора буде правильно.

Розрядка акумулятора (пам’ятаємо, що не до нуля!) допоможе системі більш коректно оцінювати реальний рівень заряду. Цю процедуру можна проводити раз на місяць.

Резюме

Отже, зрозуміло, що однозначної відповіді на запитання, на жаль, немає. Акумулятор з часом втрачає свою ємність, що б ви не робили.

Найстрашніший ворог батареї – тепло, стежте за нормальною роботою системи вентиляції пристрою, не перегрівайте його.

Не допускайте повного розряду акумулятора.

Намагайтеся по можливості підтримувати заряд батареї на рівні 80%.

При дотриманні цих правил життя акумулятора ноутбука буде максимально довгим.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ