Навіщо ставлять кактус біля монітора

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Років 20 тому біля кожного монітора обов’язково стояла рослина під назвою кактус. Бувало, що навіть одразу кілька. У нас у місті був комп’ютерний магазин, який дарував у подарунок великий кактус під час купівлі монітора. Також про це писали в газетах – “кактус важливий, кактус повинен бути”. Але давайте розберемося, для чого ставили кактус і чи потрібен він зараз.

Реклама

У ті роки, коли наявність кактуса біля монітора негласно вважалася обов’язковою, монітори були “пузаті” і мали електронно-променеву трубку – кінескоп. Під час роботи кінескоп створює електромагнітне випромінювання, також присутня невелика частка рентгенівського випромінювання. У 90-х навіть були монітори, які виробляли менше випромінювання і мали маркування “Low Radiation”, яке невірно було інтерпретоване в Україні.

Багато хто вважав, що слово “radiation” це саме звична “радіація”. Насправді ж фраза означала “низьке електромагнітне випромінювання”. Низка джерел стверджує, що в більшості кінескопних моніторів не вдалося виявити навіть невелику частку рентгенівського випромінювання найточнішими приладами.

У ті роки були захисні фільтри для монітора, які кріпилися поверх екрана. Але, скоріше, від випромінювання вони захищали чисто психологічно, але сприятливо впливали на зір і використання комп’ютера. Захисні фільтри зазвичай мали три опції – усунення відблисків, поліпшення контрастності під час роботи з текстом і зняття статичного напруження, яке є у будь-якого кінескопа. Також фільтр допомагав зробити зображення чіткішим, особливо для дуже бюджетних екранів.

Але повернемося до кактуса. Вважається, що ця рослина здатна поглинати електромагнітне випромінювання та іонізувати повітря. Низка джерел з метою популяризації та цитування своїх ресурсів стверджує (і в ті роки, і зараз), що така рослина поглинає радіацію.

Але в науковому світі теорія поглинання рентгенівських променів кактусом уже давно спростована.

Кактус здатний поглинати тільки електромагнітні випромінювання за рахунок своєї щільності, але, з огляду на його розмір, толку не багато.

Але є два нюанси:
– Сучасні РК-монітори, порівняно з кінескопними, випромінюють зовсім невелику дозу електромагнітного випромінювання. Швидше за все, “нутрощі” ноутбука, які знаходяться під клавіатурою, будуть випромінювати в рази більше;

– Щоб кактус став поглинати випромінювання, він має бути розташований між екраном і користувачем ПК. І навряд чи впорається один кактус, потрібно буквально створити завісу з десятка рослин. Але в цьому випадку користувач не буде бачити інформацію на екрані.

Замість кактуса поглинати електромагнітне випромінювання може практично будь-який предмет. Навіть відчинені дверцята шафи, які розташовані між Wi-Fi-роутером і споживачем, уже знижують те саме випромінювання від роутера.

Який висновок?

Кактус можна ставити біля робочого місця, але допомогти щось поглинути він не зможе. Це всього лише міф. До речі, подібне помічено не тільки в нашій країні, а й в інших країнах.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ