Статті

Як збільшити швидкість Wi-Fi, не змінюючи налаштування роутера

Share
Час читання: 3 хв.

Існує досить неявний спосіб збільшення швидкості роботи Wi-Fi, про який багато хто не здогадується. Він може істотно прискорити обмін інформацією в бездротовій мережі.

Передісторія

Після перенесення роутера в коридор, багато пристроїв у бездротовій мережі почали працювати повільно. Я пробував різні налаштування, але все марно. У підсумку просто протягнути дроти до всіх важливих споживачів будинку і це допомогло. Але пропонувати тягнути дроти я вам не буду, тому що врешті-решт я знайшов причину і благополучно її усунув.

У моєму випадку вдалося підняти швидкість з 0.5-3.0 мегабіт до 18-20 мегабіт. Це по суті верхня межа мого тарифу (20 мбіт). Нижче ви можете подивитися різницю в швидкості з робочого ноутбука під час роботи бездротовою мережею до і після.

До:

Після:

У чому ж була причина?

Як з’ясувалося в результаті експериментів, які проводить протягом кількох днів, причина криється не в налаштуваннях самої інтернет-станції, а в низькому рівні прийому Wi-Fi на одному з пристроїв. Причому достатньо одного гаджета, щоб уся мережа перестала подавати ознаки життя (швидкість впала до 0.5-1 мбіт)!

Щойно я підносив цей гаджет безпосередньо до роутера, тести виводили 18-20 мбіт і все “розморожувалося”. І продовжувало відмінно функціонувати рівно доти, доки я знову не відносив споживач на своє місце.

Так я перевірив кілька різних гаджетів як окремо, так і в парі, в різних кімнатах. У всіх випадках отримав один і той самий результат – щойно пристрій із низьким рівнем приймання Wi-Fi починає щось робити в інтернеті, все інше “лягає”. Чітко працюють тільки ті, які під’єднані дротом. Якщо я йду в зону впевненого сигналу, то вся мережа працює без проблем.

Як перевірити рівень сигналу Wi-Fi?

Якщо вам недостатньо простого візуального індикатора на панелі сповіщень біля годинника, то можна скористатися додатковими утилітами для цих цілей. Їх існує досить багато і вони доступні для різних платформ. Я використовував такі інструменти:

  • Windows: inSSIDer
  • Android: WiFi Analyzer
  • Linux: LinSSID

У чому причина низького рівня сигналу Wi-Fi?

Якщо відкинути технічні несправності, то погане приймання може бути низьким з двох причин.

1) Велика віддаленість
Що далі від роутера буде розташований клієнт, то нижча швидкість передавання інформації. Під час активного використання мережі всі інші клієнти можуть або висіти в очікуванні, або працювати з такою самою низькою швидкістю (особливо якщо два споживачі обмінюються даними один з одним).

2) Наявність перешкод
Якщо між пристроями є перешкоди, то сигнал може бути слабким навіть за невеликої відстані між ними. Наприклад, стіни з газоблоку суттєво перешкоджають поширенню Wi-Fi. Звичайний ноутбук може показувати рівень сигналу не вище 30-40% всього за 3-4 метри від роутера.

Як збільшити сигнал Wi-Fi?

Якщо не розглядати заміну наявного обладнання, то є два варіанти:

1) Перенести обладнання
Найпростіший варіант, але він сильно залежить від фізичної можливості. Далеко не завжди і не скрізь таке під силу. Але якщо є можливість це зробити хоча б у діагностичних цілях для проведення вимірювань, то краще це зробити. Так ви переконаєтеся, що саме цей пристрій впливає на всі інші і збільшення сигналу на ньому позитивно позначиться на роботі всієї мережі.

2) Встановити ретранслятор
Цей варіант особливо корисний у випадках, коли не можна перемістити обладнання.

Якщо перегородка стала причиною поганого прийому Wi-Fi, то можна спробувати розмістити ретранслятор так, щоб він перебував у зоні прямої видимості бездротових пристроїв.

У разі ж великої віддаленості, просто розмістіть ретранслятор в одній з розеток приблизно на середині відрізка між обладнанням.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024