Як збільшити швидкість Wi-Fi, не змінюючи налаштування роутера

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Існує досить неявний спосіб збільшення швидкості роботи Wi-Fi, про який багато хто не здогадується. Він може істотно прискорити обмін інформацією в бездротовій мережі.

Реклама

Передісторія

Після перенесення роутера в коридор, багато пристроїв у бездротовій мережі почали працювати повільно. Я пробував різні налаштування, але все марно. У підсумку просто протягнути дроти до всіх важливих споживачів будинку і це допомогло. Але пропонувати тягнути дроти я вам не буду, тому що врешті-решт я знайшов причину і благополучно її усунув.

У моєму випадку вдалося підняти швидкість з 0.5-3.0 мегабіт до 18-20 мегабіт. Це по суті верхня межа мого тарифу (20 мбіт). Нижче ви можете подивитися різницю в швидкості з робочого ноутбука під час роботи бездротовою мережею до і після.

До:

Після:

У чому ж була причина?

Як з’ясувалося в результаті експериментів, які проводить протягом кількох днів, причина криється не в налаштуваннях самої інтернет-станції, а в низькому рівні прийому Wi-Fi на одному з пристроїв. Причому достатньо одного гаджета, щоб уся мережа перестала подавати ознаки життя (швидкість впала до 0.5-1 мбіт)!

Щойно я підносив цей гаджет безпосередньо до роутера, тести виводили 18-20 мбіт і все “розморожувалося”. І продовжувало відмінно функціонувати рівно доти, доки я знову не відносив споживач на своє місце.

Так я перевірив кілька різних гаджетів як окремо, так і в парі, в різних кімнатах. У всіх випадках отримав один і той самий результат – щойно пристрій із низьким рівнем приймання Wi-Fi починає щось робити в інтернеті, все інше “лягає”. Чітко працюють тільки ті, які під’єднані дротом. Якщо я йду в зону впевненого сигналу, то вся мережа працює без проблем.

Як перевірити рівень сигналу Wi-Fi?

Якщо вам недостатньо простого візуального індикатора на панелі сповіщень біля годинника, то можна скористатися додатковими утилітами для цих цілей. Їх існує досить багато і вони доступні для різних платформ. Я використовував такі інструменти:

  • Windows: inSSIDer
  • Android: WiFi Analyzer
  • Linux: LinSSID

У чому причина низького рівня сигналу Wi-Fi?

Якщо відкинути технічні несправності, то погане приймання може бути низьким з двох причин.

1) Велика віддаленість
Що далі від роутера буде розташований клієнт, то нижча швидкість передавання інформації. Під час активного використання мережі всі інші клієнти можуть або висіти в очікуванні, або працювати з такою самою низькою швидкістю (особливо якщо два споживачі обмінюються даними один з одним).

2) Наявність перешкод
Якщо між пристроями є перешкоди, то сигнал може бути слабким навіть за невеликої відстані між ними. Наприклад, стіни з газоблоку суттєво перешкоджають поширенню Wi-Fi. Звичайний ноутбук може показувати рівень сигналу не вище 30-40% всього за 3-4 метри від роутера.

Як збільшити сигнал Wi-Fi?

Якщо не розглядати заміну наявного обладнання, то є два варіанти:

1) Перенести обладнання
Найпростіший варіант, але він сильно залежить від фізичної можливості. Далеко не завжди і не скрізь таке під силу. Але якщо є можливість це зробити хоча б у діагностичних цілях для проведення вимірювань, то краще це зробити. Так ви переконаєтеся, що саме цей пристрій впливає на всі інші і збільшення сигналу на ньому позитивно позначиться на роботі всієї мережі.

2) Встановити ретранслятор
Цей варіант особливо корисний у випадках, коли не можна перемістити обладнання.

Якщо перегородка стала причиною поганого прийому Wi-Fi, то можна спробувати розмістити ретранслятор так, щоб він перебував у зоні прямої видимості бездротових пристроїв.

У разі ж великої віддаленості, просто розмістіть ретранслятор в одній з розеток приблизно на середині відрізка між обладнанням.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ