Статті

Чи сповільнюють месенджери ваш смартфон

Share
Час читання: 2 хв.

Ми живемо у такий час, коли без месенджера вже не можна. Рідко користуємося SMS’ками та дзвінками — через месенджер це безкоштовно та якісніше. Багато хто встановлює на свій смартфон класичне «тріо» месенджерів – WhatsApp, Viber, Telegram.

Поговоримо про те, чи сповільнює використання месенджерів ваш смартфон.

У своїй роботі програма користується ресурсами смартфона по максимуму:

1️⃣ В оперативну пам’ять записує все те, що ви бачите на екрані. Наприклад, ви відкрили якийсь чат. Він буде зчитаний із постійної пам’яті та записаний до оперативної у міру завантаження історії. Текстові дані вантажаться швидко, а ось велика кількість медіафайлів витрачають оперативну пам’ять пристрою.

На витрату ОЗП також впливає і кількість чатів та повідомлень від них. Чим більше даних, тим смартфону складніше їх обробляти це цифрова аксіома.

2️⃣ Процесор також бере участь у роботі месенджера. З текстовими даними він не сильно навантажений, проте, якщо у вас надходить багато повідомлень і дуже багато чатів, процесору стає складніше обробляти потоки інформації. Перегляд відео, гіфок, картинок уповільнюватиме чіп пристрою. Тут все так само, як і в звичайному ПК — за своєю архітектурою смартфон і комп’ютер практично ідентичні.

3️⃣ Месенджери за замовчуванням споживають багато постійної пам’яті. Варто розуміти, що всі медіафайли дефолту зберігаються на накопичувач пристрою. У будь-якому месенджері автоматичне збереження можна відключити в налаштуваннях, і медіаконтент завантажуватиметься за запитом (потрібно буде натиснути на об’єкт для завантаження).

Будь-яка програма використовує кеш – тимчасові файли, які зберігаються в постійній пам’яті. Чим більше за обсягом цей кеш, тим більш складно з ним працювати. Тут все дуже просто – чим об’ємніші дані, тим більше часу смартфон витрачатиме на роботу з ними.

4️⃣ Також будь-який месенджер використовує підключення до інтернету. Текстові дані практично не навантажують мережу, а коли користувач починає завантажувати відео або будь-які інші файли, то навантаження на мережу зростає.

З’єднання може підвисати через велику кількість чатів. Якщо кілька днів не відкривати свої підписки в Telegram, то завантаження може відбуватися кілька хвилин навіть на топовому смартфоні. Але скажу, що і на бюджетному девайсі навіть WhatsApp може повільно працювати — все залежить від двох факторів:

  1. Кількості чатів, повідомлень, емодзі та стікерів;
  2. Число одночасно запущених програм.

Чим більше програм ви запускаєте, тим повільніше працює смартфон. Також потрібно завжди стежити за вільним місцем – бажано залишати його не менше ніж 10% від загального обсягу пам’яті.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024