Статті

Як вибрати монітор у 2023 році. ТОП порад

Share
Час читання: 3 хв.

Нещодавно робив опитування на тему моніторів і підсумки склалися так, що багато хто вибрав статтю з ТОП’ом моніторів ігрових чи простих. Однак я вважав, що не має сенсу робити цей топ, якщо не буде зрозуміло, за яким принципом я робив ці добірки.

У цій статті буде інформація на те, що я дивлюся при виборі тих чи інших моніторів, так що не зволікатимемо і погнали розбиратися!

Ігровий монітор | Звичайний монітор

Ігрові монітори — монітори з високою швидкістю відгуку та частотою оновлення, мінімальною затримкою введення. Крім цього, мають відмінну якість зображення без додаткової обробки зображення.

А все зроблено для того, щоб отримувати максимальні емоції від проходження ігор, адже не має сенсу купувати один із найкращих комп’ютерів і мати якийсь простенький монітор з повільною швидкістю відгуку та не якісною картинкою.

До того ж ігрові монітори мають унікальний гейм дизайн, безліч вбудованих функцій, включаючи покращені порти, відображення різних характеристик і навіть вбудовані приціли. Загалом, це і є основні відмінності ігрових моніторів від простих. Зрозуміло, що за найкращі характеристики доводиться й більше платити, але зараз не про ціну.

Характеристики

Наскільки добре ви знайте комп’ютера або наскільки багато ви грайте в ігри не зовсім впливає, адже завжди можна щось упустити, чимось знехтувати, а тим часом, що вибирати доводиться з десятків моніторів.

Діагональ

Насправді цей параметр не такий важливий для геймера, адже якщо брати більше 30 дюймів, то простіше взяти телевізор і грати з дивану. Найпоширеніший варіант 24 дюйми або 27 дюймів.

Роздільна здатність

Специфічний параметр, який вибирається з діагоналі та потужності ПК. Все-таки FullHD (1080p) найчастіше використовується варіант, відносно не дороге і частіше має найвищу частоту відгуку.

Все частіше і частіше зустрічається чіткіша роздільна здатність QuadHD (1440p), проте при слабкій відеокарті можуть бути втрати у FPS або зниження графіки.

Вище роздільна здатність вже і б’є за ціною і відгуком, мало моніторів з високою роздільною здатністю і високим відгуком. До того ж потрібна одна з найпотужніших відеокарт.

Частота оновлення

Частота кадрів відрізняє звичайний монітор від ігрового, адже в ігрових частота оновлення набагато більше, що робить більш плавне зображення і частоту кадрів.

Якщо частота монітора 60 Гц, це явно не ігровий монітор, але якщо порівняти 60 Гц і 120 Гц – 144 Гц то різниця буде колосальна і буде зрозуміло який із них ігровий. Між 144 Гц і 165Гц різниця не так помітна, тому варто звертати увагу на щось середнє між частотою та роздільною здатністю. Ідеальним варіантом буде 144 Гц та 1440p

Співвідношення сторін

Раніше використовувався 4:3, і деякі гравці в КС досі використовують його, проте зараз поширений варіант 16:9.

Зараз зустрічаються широкі та надширокі монітори на кшталт 21:9 або 32:9, проте не всі ігри підтримують такий дозвіл, але добре підходять творчим людям і працювати дизайнерам та монтажерам тощо.

Час відгуку

Час відгуку пікселя монітора більше 15 мс, дія відображатиметься з невеликою затримкою та можливими шлейфами, що не буває в ігрових моніторах. До заявленого виробником часу відгуку слід відноситися зі скепсисом. Наприклад, показник 1 мс може працювати лише за певних сценаріях і без певних тестів не визначити точний показник, але зараз це стандарт для ігрових моніторів.

Технології FreeSync та G-Sync

Nvidia та AMD розробили технології для усунення розривів кадрів у динаміці. Розриви трапляються через розбіжність частоти кадрів монітора та відеокарти. Підтримка і FreeSync, і G-Sync безумовний плюс для монітора.

Матриця

Три матриці: IPS, VA чи TN. Матриці IPS краще, ніж їхні прямі конкуренти TN та VA. Має кращі кути огляду та реалістичність кольору, а також час відгуку становить менше 5 мс, чого достатньо для ігрових завдань.

Тип матриці TN має найшвидший відгук, проте якість зображення залишає бажати кращого, тому на них теж не варто дивитися.

VA пропонує кращий коефіцієнт контрастності, але головним недоліком є ​​їхній довгий відгук, хоч нині ця матриця використовується більше в телевізорах.

Про моделі OLED поки не говорю, бо дороге задоволення, хоч і зображення на порядок вище.

Тому мій вибір буде все-таки – IPS матриця.

На чому заощаджувати?

Дозвіл: Вище 2K не має сенсу брати якщо слабкий комп’ютер і не може підтримувати і так само з роздільною здатністю 4K адже коштує ще більше.

Діагональ: Не варто гнатися за занадто великою діагоналлю від не завжди є сенсу. Максимум варто брати 32 дюйми.

HDR: Мало який монітор його підтримує, потрібна висока пікова яскравість 500+ нит, що є рідкістю

Дизайн: Іноді можна нехтувати рамками або вигнутістю дисплея.

Висновок

Загалом, напевно, це все, що я хотів розповісти про монітори, звичайно тут немає кількох налаштувань, проте з тих, що перерахував достатньо для вибору непоганого монітора.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    За прогнозами, наступного року Apple випустить iPhone з тоншими OLED-дисплеями

    Тайванська компанія Novatek оголосила про плани розпочати масове виробництво OLED-дисплеїв з технологією TDDI (touch and…

    04.10.2024

    OpenAI запустив новий інтерфейс Canvas для ChatGPT

    OpenAI, лідер у галузі штучного інтелекту, анонсував інструмент Canvas, що спрощує роботу з текстом та…

    04.10.2024

    Telegram готує повноцінну заміну для YouTube

    Розробники Telegram оголосили про проведення конкурсу. Учасникам пропонується створити для iOS-версії Telegram плеєр, який може відтворювати відео…

    04.10.2024

    iPhone можуть отримати режим «гостя»

    Apple запатентувала гостьовий режим для iOS Він дозволить передати айфон другові чи дитині, не побоюючись,…

    04.10.2024

    Google тестує нову функцію для боротьби з фейковими сайтами

    Google тестує нову функцію, щоб допомогти користувачам знаходити надійні компанії у мережі. В рамках експерименту,…

    04.10.2024

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024