Чи сповільнюють месенджери ваш смартфон

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Ми живемо у такий час, коли без месенджера вже не можна. Рідко користуємося SMS’ками та дзвінками — через месенджер це безкоштовно та якісніше. Багато хто встановлює на свій смартфон класичне «тріо» месенджерів – WhatsApp, Viber, Telegram.

Реклама

Поговоримо про те, чи сповільнює використання месенджерів ваш смартфон.

У своїй роботі програма користується ресурсами смартфона по максимуму:

1️⃣ В оперативну пам’ять записує все те, що ви бачите на екрані. Наприклад, ви відкрили якийсь чат. Він буде зчитаний із постійної пам’яті та записаний до оперативної у міру завантаження історії. Текстові дані вантажаться швидко, а ось велика кількість медіафайлів витрачають оперативну пам’ять пристрою.

На витрату ОЗП також впливає і кількість чатів та повідомлень від них. Чим більше даних, тим смартфону складніше їх обробляти це цифрова аксіома.

2️⃣ Процесор також бере участь у роботі месенджера. З текстовими даними він не сильно навантажений, проте, якщо у вас надходить багато повідомлень і дуже багато чатів, процесору стає складніше обробляти потоки інформації. Перегляд відео, гіфок, картинок уповільнюватиме чіп пристрою. Тут все так само, як і в звичайному ПК — за своєю архітектурою смартфон і комп’ютер практично ідентичні.

3️⃣ Месенджери за замовчуванням споживають багато постійної пам’яті. Варто розуміти, що всі медіафайли дефолту зберігаються на накопичувач пристрою. У будь-якому месенджері автоматичне збереження можна відключити в налаштуваннях, і медіаконтент завантажуватиметься за запитом (потрібно буде натиснути на об’єкт для завантаження).

Будь-яка програма використовує кеш – тимчасові файли, які зберігаються в постійній пам’яті. Чим більше за обсягом цей кеш, тим більш складно з ним працювати. Тут все дуже просто – чим об’ємніші дані, тим більше часу смартфон витрачатиме на роботу з ними.

4️⃣ Також будь-який месенджер використовує підключення до інтернету. Текстові дані практично не навантажують мережу, а коли користувач починає завантажувати відео або будь-які інші файли, то навантаження на мережу зростає.

З’єднання може підвисати через велику кількість чатів. Якщо кілька днів не відкривати свої підписки в Telegram, то завантаження може відбуватися кілька хвилин навіть на топовому смартфоні. Але скажу, що і на бюджетному девайсі навіть WhatsApp може повільно працювати — все залежить від двох факторів:

  1. Кількості чатів, повідомлень, емодзі та стікерів;
  2. Число одночасно запущених програм.

Чим більше програм ви запускаєте, тим повільніше працює смартфон. Також потрібно завжди стежити за вільним місцем – бажано залишати його не менше ніж 10% від загального обсягу пам’яті.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ