Статті

Чому в смартфонах так мало пам’яті

Share
Час читання: 2 хв.

Постійна пам’ять у смартфоні – головний біль для будь-якого користувача. Її постійно не вистачає, адже з кожним днем ​​активного використання смартфона обсяг стає дедалі меншим. Чому б виробникам відразу не зробити пристрій із великим обсягом пам’яті? На те є дві причини – поговоримо про них.

Висока вартість пам’яті

Чим більше пам’яті, тим вона дорожча у виробництві. Адже вона є складними чіпами, які здатні зберігати заряди енергії. Чим більше умовних осередків у такому чіпі, тим більше інформації можна зберегти.

Тому бюджетні смартфони оснащують 32 або 64 гігабайтами накопичувача, у смартфонів середнього цінового діапазону вбудовується 128 і більше гігабайт, а пам’ять топових девайсів починається від 256 Гб. На 2023 рік 64 гігабайти буде дуже мало – для комфортного використання мобільного девайсу потрібно мати не менше 128 гігів. З кожним оновленням програми та операційної системи займається більше місця, а також значні обсяги потрібні для медіафайлів та кешу.

Маркетинг

Багато людей змінюють смартфон із однієї причини — мало пам’яті. Пристрій може працювати нормально, але накопичувача не вистачатиме, що мотивує користувача купити новий гаджет. Це розуміють виробники і часом їм навіть вигідно, коли користувач набуває бюджетний пристрій, який незабаром замінить більш сучасне.

Сюди можна також додати вигоду від використання хмарних серверів. Цим добре розуміє Apple. Адже айфони не мають слота під карту пам’яті, що спонукає власника такого гаджета користуватися хмарним сховищем. Сервіс iCloud дає кумедні 5 гігабайт під дані, яких, звичайно ж, не вистачить. А щоб розширити обсяг, користувач повинен придбати платну передплату з щомісячною абонентською платою.

Можливо, коли прийде 5G, великі обсяги пам’яті не знадобляться — вартість хмарного сховища впаде в рази, а швидкість буде набагато вищою за поточні реалії.

А що з карткою пам’яті?

Більшість Android смартфонів мають слот під карту пам’яті. Деякі моделі підтримують розширення пам’яті до 1 Тб. Це дуже багато — з лишком вистачить на кілька років, тільки є два нюанси:

  • Не всі програми можуть працювати з карткою пам’яті. Викликано це тим, що швидкість читання/запису у flash-накопичувача істотно менша, ніж у модуля пам’яті, який вбудований у смартфон. Програма може просто не встановитися на карту пам’яті;
  • Карта пам’яті є вкрай ненадійним накопичувачем. Є ризик, що одного прекрасного дня смартфон перестане її визначати. Дані можуть бути втрачені без можливості відновлення. У недорогих карток малий термін служби, і вони швидко зношуються.
Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    YouTube масово блокує акаунти та канали по всьому світу, але проблему можна вирішити

    Деякі користувачі YouTube зіткнулися з блокуванням своїх облікових записів або каналів. Поштою їм надійшло повідомлення…

    04.10.2024

    Три топові моделі Galaxy від Samsung перестали працювати після оновлення

    Користувачі кількох моделей Samsung Galaxy масово скаржаться в мережі на те, що пристрої вийшли з…

    04.10.2024

    Microsoft запатентувала смартфон із 360-градусним обертанням екрану

    Microsoft запатентувала доладний смартфон з 360-градусним обертанням екрана, який може трансформуватися в смартфон, планшет або…

    04.10.2024

    Samsung випустить One UI 7 пізніше, ніж планувалося

    Після багатьох чуток і витоків Samsung нарешті розкрила терміни виходу бета-версії One UI 7 для…

    04.10.2024

    Apple представила нову версію iOS 18.0.1

    Apple випустила оновлення iOS 18.0.1, яке містить важливі виправлення помилок та оновлення системи безпеки для…

    04.10.2024

    Двоє китайців отримали тюремний термін за шахрайство з iPhone на суму $2,5 млн

    У США двох громадян Китаю засудили до ув'язнення за шахрайство щодо Apple. Хаотянь Сунь та…

    04.10.2024