Чим Telegram краще WhatsApp: кіберкесперт навів переконливі докази

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Минулий 2022 став переломним у використанні росіянами месенджерів. Якщо раніше головним способом зв’язку був WhatsApp, то зараз першість займає Telegram.

Аудиторія WhatsApp по всьому світу складає близько двох мільярдів користувачів, в Telegram зареєстровано понад 500 млн. користувачів. 

Крім того, що Telegram вже давно перестав бути просто месенджером і трансформувався у велике медіа з рекламними майданчиками, інфлюенсерами, тематичними каналами тощо, він має цілий список переваг перед головним конкурентом. Telegram безумовно виграє по функціональному ряду”, – зазначив експерт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наприклад, у месенджері можна редагувати повідомлення до і після його прочитування співрозмовником, у WhatsApp можна просто видалити повідомлення і відправити заново коректну версію, причому факт видалення повідомлення буде видно всім користувачам.

Функція “Автозавантаження медіа” доступна в обох месенджерах, однак у Telegram у розділі “Дані та пам’ять” можна налаштувати автозавантаження через мобільну мережу або Wi-Fi та встановити витрату трафіку. Це гарне доповнення, яке заощадить заряд батареї та мобільний трафік інтернету, особливо для тих, хто не має безлімітного інтернету.

“Відкладена відправка повідомлень у WhatsApp не передбачена – цю опцію розробники в месенджер не впровадили. Повідомлення можна надсилати тільки в режимі реального часу. У Telegram при утримуванні кнопки відправлення повідомлення можна запланувати вибрати дату та час відправлення”, – розповів співрозмовник агентства.

Як правило, в месенджерах користувачі зберігають велику кількість приватних даних, які не повинні зберігатися там, наприклад, реквізити банківської картки. Месенджери пропонують свої варіанти щодо збереження особистих даних. Наприклад, у WhatsApp можна приховати діалоги від сторонніх очей, додавши їх до папки “Архів”.

“У Telegram є секретні чати, вся інформація в яких захищена наскрізним шифруванням. Вміст секретних чатів не зберігається на серверах Telegram – тільки на пристроях учасників листування. Ця опція доступна на профілі співрозмовника, з яким ви хотіли б поспілкуватися”, – підказав експерт спосіб убезпечити свої дані від витоку.

Також можна встановити час, після якого ваші повідомлення будуть автоматично видалятися, а якщо співрозмовник зробить скріншот листування – вам прийде повідомлення.

Якщо у користувача кілька номерів телефонів і для кожного з них потрібний месенджер, то для Telegram це не стане проблемою, можна підключити відразу кілька облікових записів. У WhatsApp такої функції поки що немає.

Надіслати важкі медіафайли через WhatsApp може бути проблематичним. Месенджер обмежує завантаження або надсилання відео розміром більше 16 МБ. Крім того, надсилання файлів документів або zip-файлів має обмеження 100 МБ. У Telegram таких проблем немає.

Функція додавання повідомлень або файлів до папки “Уподобання” дозволяє відзначати та зберігати важливу для користувача інформацію. Вона є в обох месенджерах.

У 2021 році Telegram розширив функціонал чатів та зробив їх безлімітними за кількістю учасників. Писати повідомлення можуть лише адміністратори, а самі користувачі будуть спілкуватися в груповому голосовому чаті. До цього у групових чатах могли брати участь до 200 тисяч користувачів. Минулого року WhatsApp також розширив ліміт учасників груп із 256 до 512.

І WhatsApp і Telegram надають користувачам можливість приховувати час останнього відвідування месенджера від окремих контактів. Відрегулювати це можна у розділі “Конфіденційність”.

Починаючи з цього року, WhatsApp підтримує підключення через проксі-сервера. У Telegram ця можливість з’явилася ще кілька років тому. Проксі-сервер використовується для доступу до сервісів, заблокованих у певній країні. Якщо говорити про WhatsApp, проксі допоможе продовжити спілкування в цій програмі, навіть якщо інтернет-з’єднання заважає цьому. Проксі приховує IP-адресу, яка тимчасово ідентифікує пристрій, що підключається до мережі. Це не те саме, що VPN. Проксі анонімізує користувача, виступаючи буфером між ним та сервісом, до якого він підключається, але при цьому не шифрує трафік, тоді як VPN шифрує, не дозволяючи передавати його третім особам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.