Чи шкодить швидка зарядка акумулятору смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще зовсім недавно ми могли лише мріяти, щоб смартфон заряджався від 0 до 100% за півгодини. Тепер це звичайна справа, але виникає інше питання: а що, якщо через швидку зарядку батарея зношується швидше? Відповідаємо – докладно і по порядку (спойлер: нічого боятися).

Що таке швидка зарядка смартфона та як вона працює?

Швидка зарядка — технологія підвищеної потужності струму, що надходить, завдяки якій батарея заряджається в рази швидше, ніж при стандартній зарядці. Більшість сучасних смартфонів підтримують опцію, але цього недостатньо: щоби все працювало на високих швидкостях, потрібні ще відповідні блок живлення та кабель.

Стандартна потужність звичайної зарядки – 5 Вт, швидкої – завжди вище 10 Вт, а в нових моделях смартфонів зустрічається дуже швидка зарядка при 60 Вт і навіть вище: ще в 2019 році компанія Samsung представила нові контролери стандарту Power Delivery з USB Type-C, які підтримують потужність до 100 Вт, що робить зарядку смартфона неймовірно швидкою. При інших рівних що вище показник, то менше часу потрібно на заряд батареї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Характеристики адаптера для швидкого заряджання смартфона:

  • AFC (адаптивна швидка зарядка)
  • USB PD (Power Delivery) 2.0
  • QC (швидка зарядка) 2.0
  • Вимоги до харчування: 9V 1.67A

Характеристики адаптера для супершвидкої зарядки смартфона:

  • USB PD (Power Delivery) 3.0
  • Вимоги до харчування: 9V 2.77A

Акумулятор смартфона, як правило, складається з катода, анода та полімерного електроліту з розчиненими солями літію. При зарядці іони літію потрапляють до аноду, а за розрядки — в катод. Анод завжди – незалежно від швидкості зарядки – взаємодіє з електролітом, що неминуче призводить до природного зниження ємності батареї. Та й сам собою електроліт розкладається з часом. Базові закони фізики свідчать: що більший струм потрапляє в акумулятор пристрою, то сильніше він нагрівається, а значить, деградувати батарея повинна швидше. Як вирішують проблему розробники?

По-перше, за останні кілька років виробники смартфонів зробили батареї тоншими, але більшими. Це пов’язано з тим, що чим масштабніша поверхня, тим краще відводиться тепло і, відповідно, менше нагрівається акумулятор. А по-друге, блок живлення сучасних пристроїв оснащений спеціальним контролером, який з’єднується зі смартфоном, визначає оптимальну потужність для заповнення заряду батареї і починає подачу енергії. Коли батарея заряджена на 50-70%, потужність знижується – зарядка переходить у звичайний режим: це потрібно для запобігання надмірному перегріву акумулятора і дбайливого поводження з ним. Тому що ближче до 100%, то повільніше зростає заряд.

Чи шкідлива швидка зарядка для акумулятора?

Ні, не шкідлива – все безпечно. Головне — дотримуватись кількох простих правил. Основне: використовувати тільки оригінальні кабель та блок живлення.

Ще в 2014 році вчені зі Стенфордського університету під егідою Samsung вивчили вплив швидкої та звичайної зарядки на літійні батареї смартфонів. Дослідження показало: електроди в акумуляторі рівномірно розподіляють енергію незалежно від швидкості заряду. Тобто швидка зарядка не «вбиває» батарею пристрою, як багато хто підозрював, і не призводить до її передчасного «старіння».

Однак варто пам’ятати, що швидка зарядка – не просто шнур живлення, а програмно-апаратний комплекс, який забезпечує безпечне перенесення струму з електромережі до пристрою. Оригінальні кабель та блок живлення правильно коннектяться зі смартфоном і забезпечують безпечну швидку зарядку. А ось неоригінальні комплектуючі можуть конфліктувати з пристроєм, викликаючи перегрів та знос батареї.

Як заряджати смартфон дбайливо

✅ Зарядити за допомогою оригінальних кабелю та блоку живлення

✅ Не залишати смартфон на сонці, що заряджається, а також у джерел тепла (обігрівачів і батарей)

✅ Не накривайте пристрій будь-чим, наприклад одягом

✅ Знімати з девайса щільні чохли

✅ Намагайтеся не використовувати смартфон, коли він підключений до зарядного пристрою

✅ Не заряджати девайс на морозі (це може призвести до металізації літію, короткого замикання та руйнування оболонки акумулятора)

✅ Не розряджайте батарею до 0%. Літійійні батареї мають обмежену кількість циклів повної зарядки, і якщо постійно витрачати повністю заряд, то термін експлуатації акумулятора може значно знизитися. Тому, щоб максимально продовжити термін служби батареї, краще підтримувати рівень енергії між 20 та 80%.

Все це потрібно, щоб девайс служив довше. При звичайному «повільному» способі заряджання правила теж корисні.

На яких смартфонах є швидка зарядка та як її включити?

Технологією швидкого заряджання оснащені майже всі сучасні смартфони. Наприклад, у Samsung це і флагмани Galaxy серії S22Z Fold4 і Z Flip4, і більш доступні смартфони, такі як Galaxy A73 та Galaxy A53. Ці пристрої залежно від моделі заряджаються при потужності від 25 до 45 Вт.

Щоб почати користуватися функцією швидкого заряджання, потрібно внести зміни до налаштувань пристрою в розділі «Батарея». Як це зробити, розповідаємо в інструкції. Зверніть увагу: під час заряджання вимкнути функцію не вдасться. А ще, як би банально не звучало, не забувайте перевіряти правильність підключення до адаптера USB-кабелю: якщо ви не до кінця вставите шнур у зарядний пристрій, то на смартфон подаватиметься менше енергії і швидкість заряджання відповідно зменшиться.

А чи можна залишити смартфон на швидкій зарядці на ніч?

Так! Сучасні смартфони досить «смарт»: той самий контролер усередині пристрою довго не тримає зарядку пристрою на 100%. Після того як девайс повністю зарядиться, він просто перестане приймати струм, що подається, а значить, «перезарядка» сучасних пристроїв неможлива.

Але майте на увазі: щоб уникнути зайвого зносу зарядного пристрою, не варто залишати телефон на зарядці щодня.

Швидка зарядка: користь та шкода. Головне

Жодної шкоди немає — навпаки, суцільні плюси, якщо дотримуватися правил. Дивіться самі:

+ Смартфон заряджається в рази швидше

+ Швидка зарядка не скорочує термін служби акумулятора

+ Функцію легко включити в налаштуваннях девайсу

– Мінус лише один – і той некритичний: не можна використовувати неоригінальні комплектуючі. (Втім, їх краще взагалі ніколи не використати.)

Саме час перевірити, чи доступна швидка зарядка на вашому пристрої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.