На які характеристики не потрібно звертати увагу при покупці телефону

Вибираючи новий пристрій, ми вивчаємо десятки списків на тему характеристик смартфона, який крутіший і просунутіший. Але виробники часто наголошують на таких параметрах, які при детальному розгляді є лише маркетинговим прийомом.

Які характеристики насправді не є визначною перевагою гаджета?

Захисне скло

Компанія Corning виготовляє скло Gorilla Glass, яке встановлює на свої смартфони більшість виробників. Скло відрізняється міцністю та стійкістю до подряпин. Щороку Corning удосконалює технологію, а телефони змагаються між собою у версіях міцного скла. Але за фактом ні Горила Глас 5, ні Victus не захистять на 100% дисплей під час падіння на асфальт. Всі тести проводяться у стабільних та однакових умовах – певна висота та гладка поверхня. У житті телефони потрапляють у гірші умови.

Найкращий захист – це встановлення додаткової захисної плівки та акуратне використання власником.

Екран

Навіть новачки чули, що AMOLED є більш сучасним типом дисплея і краще, ніж IPS-екран. Ще ми знаємо, що чим вища частота оновлення дисплея, тим плавнішим і приємнішим буде картинка.

Чим ще можна виділитися? Чи може бути режимом для читання? При його включенні відтінок екрану стане жовтим, тобто теплішим. За словами розробників функція знімає навантаження з очей. Але це вже давно не новація і користь не підтверджена.

Тоді, можливо, супер бонусом буде підтримка HDR? Але якщо смартфон IPS-дисплей, то за цю технологію не варто платити. Найбільша яскравість такого дисплея 500 ніт, а для отримання по-справжньому яскравих та насичених HDR-фото потрібна яскравість 1000-1500 ніт.

Камера

Є смартфони з камерами на 108 та навіть 200 мегапікселів. Але знімати вони будуть гірше, ніж, наприклад, iPhone 12 з камерою 12 мп. Все тому, що для гарної зйомки кількість пікселів не є основним чинником. Це ще один маркетинговий хід.

Робота хорошої камери в сучасних гаджетах залежить від розміру матриці, процесора, а також від нейромереж, які здатні створити якісний знімок у несприятливих умовах.

Ядра процесора

Наразі всі пристрої використовують кілька ядер: від 4 до 8. Одні відповідають за прості завдання: відкрити повідомлення або список дзвінків, інші за запуск та підтримку важких ігор. Але фішка в тому, що 8 ядер не є показником високої продуктивності. 4 чи 6 потужних може бути цілком достатньо.

Найкраще спирайтеся на тести Benchmark, тобто тести продуктивності.

Оперативна пам’ять

“Її потрібно побільше”, – вважають недосвідчені користувачі, а виробники хваляться цифрами в 12, 16 і більше Гб. Але більше не означає краще.

Оперативна пам’ять зберігає дані, які смартфон обробляє зараз. Наприклад, ви знімаєте відео, а паралельно у вас відкрито та працює у фоновому режимі ще кілька програм. А коли ви відео зняли, воно збереглося на постійну пам’ять, яка буває 128, 256 і вище Гб.

Обсяг ОЗП (оперативний пристрій) залежить від стандарту пам’яті. 4 або 6 Гб на актуальному стандарті обробляють швидше, ніж 12 на застарілому.

І пам’ятайте, що що більше ОЗП, то швидше розряджається телефон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.